29-01-04

planning voor het weekend

De langere afstanden komen er stilaan aan , en indien het weder het ons enigszins toelaat voorzien wij zaterdag 31 januari deel te nemen aan de 27° Balade de L'Amitie in Sclayn een inrichting van onze Waalse wandelvrienden uit Landenne. Zondag zal afhangen van onze zware beentjes en programmeren we een uitstap naar de Prosper de Maeght wandeling in Eine . Een organisatie van Hanske de Krijger Oudenaarde (meer info : www.hanskedekrijger.be). of de 6de Wintertocht van Wk Noordergouw Brasschaat (meer info : www.geocities.com/noordergouw)
 
De toebakstappertjes worden allen verwacht bij onze burenclub Sterrebosstappers Roeselare voor de 9de Pannenkoekentocht  op zondag 01 februari.
 

22:51 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-01-04

Wandelresultaten van de TOEBAKSTAPPERS

Het laatste weekend van januari , bracht een allegaartje van divers weder. Op zaterdag konden wij ons verwachten aan een miezerige ochtend met opklaring in de namiddag. Terwijl zondag een ideaal wandelweertje van de partij was op de diverse organisaties.

 

Ondertussen is ook de 2° Midweek Wintertocht van de Wervikse wandelsport van 28 januari ll. achter de rug. Door de winterse toestanden in de voormiddag dreigde de organisatie net als vorig jaar terug in het water te vallen. Sneeuw, sneeuw overal in de Westflanders , gelukkig klaarde het tegen de middag op en kwam zelfs het zonnetje even piepen. Het resulteerde alsnog in een kleine 300 deelnemers.

 

 Uitslag 2de Midweek Wintertocht

 

Verdere uitslagen van het voorbije wandelweekend :

 

21.01.04          Midweektocht – Velzeke                            1464 deelnemers        4toebakstappers

24.01.04          Marche de la Bataille du Canal – Houthem     688                         41

25.01.04          Warme Wijntocht – Zonnebeke                   1801                       142

25.01.04          Mannekenpistocht – Geraardsbergen           2612                          7

25.01.04          Don Boscotochten – Zwijnaarde                   1775                          9

25.01.04          Pensentocht – Berlare                                 2432                         4

25.01.04          Brandweertocht – Diksmuide                        1937                         9

28.01.04          2° Midweektocht – Wervik                             336                        83


21:19 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-01-04

ZELE - 25 januari 2004

Toen we iets na 11 uur aankwamen in Berlare , was het duidelijk te merken dat de Pensentocht van de Zandstuivers Zele op heel wat bijval kon rekenen. Het dorpsplein werd overheerst door hele resems wandelaars en ook de organisatoren waren duidelijk overspoelt met het aantal deelnemers.

 

Het mooie winterweertje en de uitnodigende omgeving van Berlare en Donk zullen hier ongetwijfeld mee gespeeld hebben.

 

Want nog maar pas onze wandelschoenen wat steviger aangespannen , werden we zowaar via een kanjer van een boerenwegel de weidse natuur ingestuurd. We hadden dan ook oog voor de vele prachtige ontwakende landschappen,  die  ons zouden brengen naar het ‘ Berlarebroek ‘

Dit natuurdomein is gelegen in een oude meander van de Schelde die ongeveer zo’n 10000 jaar terug is afgesneden. Op het einde van de 17de eeuw begon men hier turf af te steken , waarbij de vroegere rivierbedding werd hergraven. Later domineerde terug de bosbouw , waarbij men nu hoofdzakelijk een populierenkweek treft op een moerassige ondergrond.  Het 122 ha groot domein is sinds 1979 in beheer van Waters en Bossen en vormt ook een huisvesting voor diverse broedvogels als zijnde buizerd , wielewaal en ijsvogel.

 

Een mooi stukje natuur die ons dan  ook kriskras doorheen de  soms wel modderige wandelpaden van dit domein bracht , hier en daar zelfs omgeven door een vijvertje.

 

Iets later doken we uit het Berlarebroek , terug de bewoonde wereld in via de heerlijkheid Bareldonk . Ontstaan in de 13de eeuw is dit landschap ondertussen omgevormd tot een rustige groenrijke villawijk , waarbij we vooral oog hadden om het prachtige omwalde pachthof en ietsjes verder de kapel van Bareldonk toegewijd aan de Heilige Maagd.  

 

En zo bereikten we de centrale rustplaats , die al een merkwaardigheid op zich was. Ondergebracht in een museum met religieuze objecten en diverse Mariabeelden uit gans de wereld konden we niks anders dan ons er veilig en vredig te voelen. Jammer genoeg was de voorraad aan spijs rond 13 uur praktisch volledig opgeraakt en konden we nog nipt de laatste soezen bemachtigen.  Kwestie van toch iets tussen de kiezen te hebben. Blijkbaar hadden de Zandstuivers duidelijk zo’n massa wandelaars niet verwacht.

 

Doch niet getreurd ook de bijkomende lus die de langere afstanden moesten afleggen was er eentje om de vingers af te likken, terug overheerst door fraaie landschappen , rustige bos- en veldwegels die ons voor een tweede maal terug brachten naar de heerlijkheid Bareldonk en zijn museum.

 

Ondertussen hadden wij ook sporadisch de oevers van het  Donkmeer ontwaard. Jammer genoeg deden we dit recreatiedomein met de alomgekende eendenkooi niet aan. Naar het schijnt gebeurt dit wel tijdens een andere organisatie van de Zandstuivers later op het jaar.

 

We konden ons wel tegoed doen aan de overheerlijke geuren van diverse palinghuizen en andere etablissementen die ons via enkele groenrijke strookjes van broeken en polders in de richting bracht van Uitbergen en een tweede lus in het Berlarebroek.

 

Prachtig wandelen langs de één of andere brede beek , omgeven door statige bomen bereikten we zo stilaan terug het mooie en vredige dorpspleintje van Berlare. Alwaar de Sint Martinuskerk gewoonweg schittert.


Iets verder bemerkten wij tevens het hotel-restaurant ’t Laurierblad van meesterkok Guy van Cauteren en gekend omwille van Vitaya en zijn boeken. (meer info : www.laurierblad.com) Ons wandelplunje liet het ons echter niet toe om binnenin een kijkje te gaan nemen of om de heerlijke gerechtjes van deze chef kok te proeven , de menukaart oogde wel aantrekkelijk. En dus zullen we onszelf eens op een gepast tijdstip heerlijk verwennen.

 

Wie weet ongetwijfeld eerst voorafgaand met een prachtige natuurwandeling in de omgeving van Berlare , want de Zandstuivers hadden ons alvast in de watten gelegd.

 

 22:26 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

HOUTHEM - 24 januari 2004

Les écluses, un bien bel ouvrage !Wat de wandelclub uit Moeskroen eigenlijk zover van haar thuishaven in Houthem kwam zoeken blijft ons nog steeds een raadsel. Hierbij ook rekening houdend dat twee derden van de deelnemers afkomstig waren van Vlaamse clubs , was het aantal deelnemers anders niet veel soeps  geweest.

En ook wel grotendeels te maken met de grijzige morgen vol motregen moeten we allesbehalve toegeven.

Niettegenstaande we reeds kort na de start het wandelpad volgden langs het kanaal Ieper-Komen, jammer genoeg schuilend onder onze paraplu, konden de eerste kilometers ons niet echt  bekoren. Maar ‘ les Hurlus ‘ waren blijkbaar wel van mening dat de lange afstandwandelaars wel wat kunnen hebben  en gelukkig kwam daar algauw wat verandering in. Via een rustige en erg landelijke lus werden we in een wijde kronkel  naar het dorpscentrum van Bas-Warneton geloodst alwaar een eerste rust plaats vond.  Hierna kregen we eindelijk waarvoor we gekomen waren , een kanjer van een slibberige veldwegel die ons aan de oevers van de Leie bracht en een prachtig zicht gaven op de vallei en de statige kathedraal van de Leie .                 

WARN_cathédrale.jpg (18743 octets) 

 

 

Gezien het smeuïge weertje wilden we ons best wat opwarmen in het één of andere café , en verrassing alom toen we bij het nuttigen van een heerlijke Rochefort merkten dat hier tevens een museum van de telefonie was ondergebracht.  Enig en zeker en vast een bezoekje overwaard met wat meer tijd.

 

Ondertussen was het weliswaar zelfs beginnen opklaren en laura (de zon) probeerde zich te priemen tussen enkele donkere wolken. We volgden nu een wandelpad dat ons langs de Deule kriskras het landschap in loodste , opgevolgd door een groenrijke oude spoorweg . Het landschap klaarde op en we konden ons vergapen aan de prachtige zichten op Mesen met zijn dikkop en vele panorama’s op de Kemmelberg en het Heuvelland.

 

Het was dezelfde oude spoorwegzate die ons terug voor een tweede keer afzette in Bas-Warneton, waarna we nu terug de richting uitkozen van de Leieoevers. Het jaagpad bracht ons in de richting van Komen , kilometers lang . We hadden misschien wel verkozen te kunnen wandelen aan de andere kant van de Golden River  op Frans grondgebied. Temeer de schoonste plekjes en natuurdomeintjes zich daar bevinden te wijten aan de rechttrekking van de Leie. 

We stelden ons dan maar tevreden met het indrukwekkende sluizencomplex van Komen. Onderweg hadden we tevens voorbij het museum van ‘ La Rubannerie “ gestapt , die voor de gelegenheid gratis te bezoeken was.  Het museum toont het proces en verwerking van de lintjesweverij.

 

Hierna volgde een stukje , kriskras door het centrum ,  met het vernieuwde Sint Annaplein , het statige stadhuis , de gotische  Sint Chrysolekerk en de vredige vlakte van ‘ la Bataille du Canal ‘. Hier vond rond de periode van mei 1940 een hevige strijd plaats tussen de Engelsen en de Duitse militairen.

 

We werden hierna terug de boerenbuiten ingestuurd in de richting van Komen – Ten Brielen. Alwaar ter hoogte van Soete’s molen een tweede rust plaats had .

 

De lus van maar liefst 9 kilometers had er ons weliswaar dorstig van gemaakt en we proefden dan ook van een heerlijk blond streekbiertje ‘ Baptiste ‘. Dit alvorens de apotheose van deze wandeling  aan te vatten.

 

We kregen een prachtige lange , ruige en smeuïge veldweg voor de voeten geschoven dwars door een contreien van een vredig landschap . Waarbij we met meer geluk dan wijsheid en wel redelijk vuile schoenen na verloop van tijd ongeschonden terug het Onze Lieve Vrouwekerkje van Houthem in het vizier kregen.  En uiteindelijk belandden in de plaatselijke sporthal.         plus beau que l'ancien !


22:05 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-01-04

planning voor het weekend

DE TOEBAKSTAPPER WANDELT ...
 
Ook nu weer staan we te popelen om onze beentjes uit te strekken.
Op zaterdag 24 januari spreekt ons de " Marche de la Bataille du Canal " van de Waalse wandelclub ' Les Hurlus uit Mouscron ' wel aan. Een landelijke wandeling die ons moet brengen langs de entiteit Komen-Waasten en het kanaal Komen - Ieper met heel wat groene doorsteekjes.
Meer info : www.hurlusenbalade.be.tf 
Zondag 25 januari twijfelen we nog tussen de Pensentochten van de Zandstuivers uit Zele of de 11de Mannekenpistochten van de Padstappers Geraardsbergen.  Meer info : padstappers.be
 
De Wervikse toebakstappertjes worden tevens verwacht op zondag 25 januari as. bij onze burenclub de Drevetrotters uit Zonnebeke voor de Warme wijntochten.
 
Op woensdag 28 januari is er dan de 2de Midweek Wintertocht vanuit Wervik. Laten we hopen dat de weersomstandigheden wat gunstiger zijn dan vorig jaar.
                                                                                             
 
 

00:35 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-01-04

WANDELREIS naar Haute Savoie

     

De inschrijvingen voor de zomer- & wandelreis naar de Haute Savoie , lopen goed binnen , reeds een veertigtal. Er blijven nog steeds enkele plaatsjes over en aarzel niet om info te nemen nabij Stefaan Bailleur 0478/32.86.75 of 056/31.26.86.

                                                             

Ondertussen kregen wij ook dat ons hotel

online is gegaan , alle info is te bekomen op www.neigeetroc.com

                                                            23:20 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuw wandelrecord

Andre Lecompte  is nieuwe recordhouder .
 
Vorig jaar heeft André maar liefst deelgenomen aan 572 georganiseerde wandeltochten en is daarmee de nieuwe recordhouder van ons land. In totaal wandelde hij zo'n 5070 kilometers.
Het vorige record stond op naam van Gaston Maes uit Hélécine met 554 deelnames.
 
André had hierover gelezen in ' Gezond op Stap ' en zo ontstond het idee om het record scherper te stellen. Gesteund door zijn vrouw en zijn club , wist André dat hij het record zou kunnen scherper stellen. Zo nam hij soms deel aan maar liefst 6 wandeltochten op één dag.
En gemiddeld deed hij vier tochten op zaterdag en nog eens vier op zondag , zonder hierbij de vele midweektochten te vergeten.
 
André mag dan ook terecht fier zijn op zo'n prestatie , temeer hij zegt dat wandelen hem fit en gezond houdt , het een sport is die iedereen aan kan en vooral ook heelwat sociale aspecten en vrienden maakt.
 
In zijn totale wandelloopbaan wist André reeds 31000 kilometer bijeen te sprokkelen , werd hij reeds gelauwerd als sportman van zijn stad en tevens vorig jaar eind oktober opgenomen in de Orde van de Wandelaar. Waarbij de Vlaamse Wandel & Jogging Liga bijzondere personen in de kijker stelt.
 

23:08 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-01-04

Uitslag 18° Gaperstocht - 18 januari 2004

Het aangename winterzonnetje tijdens het derde weekend van januari deed een mens herleven. Dit bleek ook tijdens de uitslagen van diverse wandelorganisaties in ons Vlaamse land.

Zo werden tijdens de 18de Gaperstocht van de Wervikse wandelsport alle records verbroken , want voor het eerst sinds het ontstaan van die organisatie mocht het bestuur van de Toebakstappertjes meer dan 2000 stappers verwelkomen.

 

                   Uitslag 18° Gaperstocht

 

Verdere uitslagen :

17.01.04 Nieuwjaarstocht - Koekelare             1506 deelnemers                26 toebakstappers

17.01.04 Wintertocht - Kluisbergen                   984

18.01.04 18° Gaperstocht - Geluwe                 2056                                247

18.01.04  Poldertocht - Knokke                      1441                                    5

18.01.04  Over de grens tocht - Adinkerke      1665                                    422:35 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

KOEKELARE - 17 januari 2004

De ochtendlijke schemering bracht ons deze zaterdagmorgen naar Koekelare. Een stad verscholen in het Houtland , die in 1990 de Agora-award kreeg voor stads- en dorpskernvernieuwing.

En dit bleek reeds duidelijk bij aankomst , want de platse of het centrum vormt inderdaad een mooi architecturaal geheel , waarbij een oude brouwerij werd gerestaureerd tot cultureel historisch centrum en er tevens het Fransmanmuseum herbergt. Een museum die het verhaal brengt van de Vlaamse seizoenarbeiders in Frankrijk.

Na de nodige inschrijvingsformaliteiten, konden we zowaar onmiddellijk genieten van een brok pure natuur in het recreatiedomein ‘ de Mote ‘ en de aanpalende ‘ Tuin van de Hoop ‘. Een eerbetoon aan wijlen koning Boudewijn die paalt aan de oude brouwerij.

Iets verder had de ‘ Wandelclub Koekelare ‘  ter gelegenheid van de nieuwjaarsmaand een gratis jeneverke en bijhorende boterlukke klaar staan. Een smakelijk begin op dit nog vroege uur , die best origineel beloofde te worden.

De wandeling kende alvast een sereen begin die ons de landelijke rust van een ontwakend weidelandschap leerde kennen.  En de voorbode zou zijn van een gezellig winterzonnetje.

In de verte ontwaarden we reeds de Koekelaarse staatsbossen , die we iets later via erg avontuurlijke boswegels volledig verkenden. Dit domein maakte ooit deel uit van de ‘ heerlijkheid Koekelare ‘ die reeds in de 9de eeuw werden vermeld. Nu is het 75 ha groot bos eigendom van de Vlaamse Gemeenschap.

Via onberispelijke wegels belandden we dan uiteindelijk in ‘ De Mokker ‘ , alwaar een rust was voorzien. De Mokker staat vooral bekend omwille van zijn dorpsfiguur ‘ Hinten Mokker ‘ , een rover en schavuit die de streek aldaar onveilig maakte.

De doortocht door het dorp was maar een kort intermezzo van wat komen moest , want al vlug belanden we op een riante kerkwegel die ons kilometers  lang kriskras doorheen het landschap bracht. Lang geleden dat we zo van een wandeling in Koekelare aan het genieten waren , een stukje van de bovenste plank.

 Het was ons tevens opgevallen dat Koekelare , iets heeft met geboorte aanplantingen. Want meermaals troffen we langs onze wandelweg , jonge boomtjes aan met merkwaardige kindernaamtjes als Bauke , Djenzal , Amini en andere.

Onze wandelwegen bleven rustig voortkabbelen , waarbij we verrast werden door de prachtig geklasseerde Hovaeremolen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Na een tweede rust , restte ons nog een tweetal kilometer die ons terug op weg brachten naar het centrum van Koekelare, alwaar de dorpskern zelfs een oosters tintje kreeg met de ‘ Sala Thai ‘ een Thais paviljoen en een mooie afsluiter vormde van deze toch wel verrassende Nieuwjaarstocht.

 21:48 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

14-01-04

de levensgenieter

           

Het bierviltje (tevens het logo)

 

De wandelaar wordt beschouwd als een ware levensgenieter , iemand die naast het wandelen ook wel best weet wat  gezellig tafelen en drinken is.

De wandelaar kan dan ook intens genieten na zijn forse wandeling van een stevige dorstlesser en meerbepaald een goede trappist.

Tot mijn grote ergernis moet ik jammer genoeg nog steeds op diverse organisaties vaststellen dat bepaalde organisatoren een trappistenbier verwarren met een abdijbier.

 

België is nu eenmaal een bierland , maar gebruik dan ook aub de juiste benaming. In België zijn er slechts zes trappistenbrouwerijen. En deze bieren worden nog steeds binnen de muren van de ‘ trappisten ‘ abdij gebotteld.

 

Onze zes patrimoniumproducten zijn dan ook Westmalle , Orval , Westvleteren , Chimay , Achelse trappist en Rochefort

 


22:16 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

planning voor het weekend

DE TOEBAKSTAPPERS WANDELT ...
 

Een mens kan het bijna niet geloven , die werkweek is nog maar halfweg en de beentjes beginnen weeral te kriebelen.

Op zaterdag 17 januari willen wij er absoluut bij zijn tijdens de 25ste Winterwandeling van Omloop  Kluisbergen. Startend vanuit het typische dorpscafé ‘  ’t Konijntje ‘ mogen we ons verwachten aan een wandeling in het hartje van de Vlaamse Ardennen. (meer info : www.wandelen.be)

’s Namiddags voorzien we door te rijden naar ‘ la Marche du Pourcheau de Saint-Antoune ‘ een organisatie van Verdigym Flobecq , alwaar alles staat in het teken van het varken. De omlopen gaan kriskras doorheen ‘ Le Pays des Collines ‘ en bij aankomst kan men genieten van een ‘ varkensmaaltijd ‘, zijnde varken aan spit , witte pensen en zwarte pensen etc…

 
Uiteraard staat 18 januari in het teken van onze eigenste 18de GAPERSTOCHT , startend vanuit Geluwe. We verwachten er dan ook heelwat deelnemers , naast onze eigenste Toebakstappertjes

21:56 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

wandelresultaten der Toebakstappers

Het slechte weder tijdens de tweede week van januari 2004 liet heelwat deelnemers op de diverse organisaties thuis blijven , dit blijkt ook op de aanwezigheid van de Toebakstappers her en der.
 
10/01/2004  Verbroederingstocht - Beernem          1481 deelnemers           30 toebakstappers
11/01/2004  Geuzentocht - Nieuwerkerken              967                             40
11/01/2004  St Antoniustocht - Gijzegem                 732                               2
11/01/2004  Wintertocht - Zwevezele                      912
11/01/2004   Zwalm in de Winter - Munkzwalm     1386                             10
 

21:41 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-01-04

GIJZEGEM - 11 januari 2004

 De weergoden waren de Sint Antoniustocht , die de Kadees uit Aalst vanuit het landelijke Gijzegem lieten vertrekken , duidelijk niet gunstig gezind.

De ganse voormiddag kreunde Vlaanderen immers onder zware regenbuien en dat zullen ook vele wandelaars weerhouden hebben toch deze ontketende natuurelementen te trotseren.

Gelukkig klaarde het rond de middag ietwat op , waarbij we in een ijltempo ons wandelgerief bij elkaar raapten en vliegensvlug naar Gijzegem afstevenden om er alsnog de kleine afstand te wandelen. Het zou ons achteraf zeker niet spijten , want de regen bleef uit en af en toe kwam zelfs sporadisch een waterzonnetje piepen.

 

De Kadees hadden er nochtans ook nu weer een waar wandelfestival van gemaakt , want meteen werden we via het centrum van Gijzegem, de Sint Martinuskerk en een pittoreske hoekkapel , in het recreatiedomein ‘ Dendergalm ‘  gedropt. Het zorgde meteen wel voor een paar vuile schoenen , maar dat namen we er tenslotte maar al te graag bij.

Want voor ons lag immers een aantrekkelijk streepje groen van de Dries , waarbij het landschap hoofdzakelijk werd gedomineerd door knotwilgen en populieren. Het zou ons uiteindelijk op een mooie manier langs de boorden van de Dender brengen. Het verharde jaagpad zette zich nog een poosje door, waarbij schitterende zichten en dreigende wolken het landschap overheersten. Tussen de knotwilgen door toverde zich , in de typische witte steen van de streek , het Sint-Aldegondekerkje van Mespelare met prachtige beiaard , tevoorschijn. Via een bedje van nostalgische kasseien en een hallucinerende combinatie van winterzon – dreigende wolken die op het dorpje weerkaatsten bereikte we halfweg de rust in het lokale ontmoetingscentrum.

 

We hadden er gehoopt te kunnen proeven van een plaatselijk streekbiertje , temeer deze tocht ook in het teken stond van de Affligem Abdijbieren Classictochten , doch moesten ons tevreden stellen met een trappistenbier , dat evenwel even lekker smaakte.

Ook na de rust , was de tocht rijkelijk gekruid met enkele groenrijke doorsteekjes ,waarbij steeds die statige populieren en oeroude knotwilgen onze aandacht bleven trekken. Eventjes maar moesten we de kaarsrechte en drukke weg die Aalst met Dendermonde verbind volgen , want via een snoer van dorps- en wandelwegels bereikten we terug de aankomst .

 

Het einde van een bijzondere gesmaakte wandeling , was jammer genoeg te vlug voorbij … , maar dat lieten we niet aan ons hart komen. We hadden alsnog toch eventjes onze beentjes kunnen strekken en in de aankomstzaal hadden ze nu wel een stevig Affligembiertje voor handen.

   22:09 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-01-04

midweekwandelen

2° WINTER MIDWEEKTOCHT dd 28/01/2004
 
Gebaseerd op de populariteit van het midweekwandelen in de provincie Limburg , promoot de Vlaamse Wandel & Liga sinds kort de wandelevenementen.
 
Overtuigd dat er ook in de provincie West-Vlaanderen hiervoor een ruim wandelpubliek voor te vinden is stelt de Wervikse wandelsportvereniging haar 2° Winter Midweektocht voor.
 

In alle rust genieten van een winters landschap , waarbij de recreatiedomeinen ‘ Alfons Dalle Dumont en De Balokken ‘ centraal staan , zo kunnen wij deze 2de Midweek Wintertocht wel omschrijven.

 

Startend aan de voet van de monumentale Sint-Medarduskerk , stappen alle afstanden gezwind de grensbrug over voor een verkenning van ‘ Le  Pays en Ferrain ‘ of met andere woorden het land van de Korenakkers.

 

Er volgt dan ook een opeenvolging van landelijke groene reepjes en oude hoeves die ons moeten brengen naar ‘ La Montagne ‘. Een bult groot weliswaar , die echter bij een winterse zonnige dag prachtige zichten bied op de Rijselse voorstad , de Leievallei en het Heuvelland. Hierna volgen wij ‘ Le Chemin des Gueux ‘ waarbij menig kleine kasteeltjes ons afzetten in het recreatiedomein ‘ Alfons Dalle Dumont’.

 

Dit 13 ha groot domein , dat zich op de flank van een heuvel bevindt , loont zeker en vast de moeite. Naast een ‘ wit kasteel ‘ , enkele monumenten uit de eerste Wereldoorlog en een jachtpaviljoen , is er ook plaats voor fito , hengelen en andere sportactiviteiten. In het hoogseizoen is er ook een museum van kleine ambachten open.

 

En nu we toch op Frans grondgebied vertoeven , moeten we uiteraard eens proeven van een Picon , een lekker streekaperitiefje.

 

Eens terug de Sint-Medarduskerk in het vizier vergezeld ‘ the Golden River ‘ (de Leie) ons nu naar een ander recreatiedomein ‘ De Balokken ‘. Ontstaan door het rechttrekken van de Leie , vormt deze nieuwe groenoase een thuisgaven voor diverse soorten wintergasten. Kriskras verkennen we het domein , waarbij de statige spits van de monumentale kerk en de wieken van de Briekenmolen steeds onze aandacht blijven trekken.

 

Via de groenrijke Hansbekewijk , het beeldige koortskapelletje en het prachtig vernieuwd nationaal Tabaksmuseum sluiten wij deze winterse wandelescapade af.

 

Start : In zaal Onder de Toren - Pästorijstraat - Wervik

           Keuze tussen 6-12-18 km

           tussen 9 & 15 uur

 

 

14:50 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

wandelresultaten der Toebakstappers

Tijdens de eerste wandelweek van 2004 , waren de Wervikse toebakstappertjes present op volgende organisaties :
 
01/01/04    Katertocht - Torhout                           556 deelnemers                 9 toebakstappers
03/01/04    Nieuwjaarstocht - Hooglede              1348                                38
03/01/04    13° Driekoningentocht - Poederlee                                              2
04/01/04    Dwars door Wingene - Beernem        1437                                11
04/01/04    Nieuwjaarstocht - De Pinte                1758                                  9
04/01/04    Nieuwjaarstocht - St Elooi Winkel     1409
 
 

14:43 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-01-04

Wandelreis

 • Met de Toebakstappers naar ' Le Grand Massif ' - Haute Savoie • OP WANDELREIS • Van zaterdag 26 juni 2004 tem zaterdag 03 juli 2004
  7 DAAGSE WANDELREIS NAAR " LA GRAND MASSIF " IN Haute Savoie (Frankrijk)

  Zomerreis in groepsverband naar ‘Le Grand Massif‘,
  hoofdnoot vormt een wandelprogramma in de omgeving van Samoëns
  - wandeluitstappen voorzien naar ‘le Lac de Gers‘ , ‘Cirque du Fer à Cheval‘ &

   ‘GR5-pad naar refuge de Sales’
  - daguitstap naar ‘ La Mer de Glace ‘ in Chamonix en ‘ le Mont Blanc’
  - o.v. uitstap naar ‘ le lac Leman ‘ – Morzine
  - diverse animatie voorzien met savoyardische fondueavond en muziek
  - verblijf in vol pension

 • Reis staat tevens open voor niet ledenle Grand Massif


Meer inlichtingen te bekomen bij stefaan.bailleur@pandora.be

23:33 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Planning voor het weekend

DE TOEBAKSTAPPER WANDELT  ...
 
Met deze drukke nieuwjaarsmaand neemt de Toebakstapper toch de tijd om eventjes zijn beentjes te strekken .
 
Op zaterdag 10 januari lijkt ons de Verbroederingstocht tussen Wsv Beernem en Wsv Aalter een leuke uitstap. Waarbij beide clubs landelijke omlopen voorschotelen met een centraal punt in St Maria Aalter. (info : www.wsv-beernem.be)
Op zondag 11 januari denken wij ons te begeven naar de Sint-Antoniuswandeltocht van Wsv Kadees Aalst  (info : www.wsvdekadees.be ) of de 14° Wintertocht van Les Amicale des Marcheurs Independant in Hamme Mille.
 
Voor zondag 11 januari heeft de Wervikse Wandelsport de Geuzentocht van de Heuvellandstappers bovenaan op de agenda geplaats. (info : www.users.pandora.be/heuvellandstappers )

 

22:36 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

autobusprogramma

Het autobusprogramma voor 2004 werd eindelijk de wereld ingestuurd.
 
Onze eerste busreis moet ons brengen naar de Nationale Wandeldag op 29 februari eerstkomend naar de Drevetrotters van Zonnebeke en de Kadees van Aalst.
Inderdaad sinds dit jaar verkoos de Vlaamse Wandel & Jogging Liga , de Nationale Wandeldag te laten doorgaan in de vier provincies.
 
Wij kiezen dus voor het Westvlaamse en Oostvlaamse luik. In Zonnebeke kunnen we genieten van het Zonnebeekse hinterland en zijn kasteelpark. Terwijl in Aalst vooral landelijke omlopen ons moeten brengen naar de Faluintjesstreek en Moorsel.
 
Meer info kan men vinden op : www.nationalewandeldag.be 

22:05 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-01-04

POEDERLEE - 3 januari 2004

 

 Met de beschrijving : Poederlee , met zijn bossen en zijn weiden , een prachtig stukje Antwerpse Noorderkempen , reisden we dan ook af naar de Driekoningentocht van de Herentalse wandelclub.

Temeer ook in het begin van dit nieuwe jaar de omstandigheden lekker meezaten : met een licht ondergesneeuwd landschap en een gulle winterzon , waren onze verwachtingen dan ook hoog ingeschat.

De Herentalse wandelclub toonde al meteen zijn goede voornemens voor 2004 en het dient gezegd ze maakten  er dan ook gewoonweg één groot wandelfeest van.

 

Reeds van bij het begin leidde het wandeltraject ons via enkele landelijke wegen het centrum uit , waarbij een ondergesneeuwd landschap primeerde.  Dit zou ons brengen naar het natuurgebied van ‘ de Poeielse Aard ‘ , alwaar een wit spoor trok doorheen de donkere contouren van een lapje bos. Even later krinkelden we ons tussen de bomen waarbij al vlug de wandelweg ons bracht aan de boorden van de Aa. Via een loopbrugje bereikten we de overkant , waarna we volop genietend van de zon en de mooie vredige winterlandschapsbeelden een eerste rust bereikten in het gehucht ‘ Satanic ‘.

 

Van dan af zouden we maar liefst gedurende een zestal kilometers kriskras doorheen de Lichtaartse bossen trekken, waarbij zandige wegen even voor een sneeuwvrije weg zorgden doorheen deze immense en ondergesneeuwde sparrenbossen.  Hier nam de natuur wel duidelijk de bovenhand , waarbij schitterende doorsteekjes door een prettig golvend bos opgevolgd werden door brede dreven en pittoreske boswegels van de Berkelheide. Een bijzondere mooie manier om door deze bospercelen heen terug de wel tamelijk krap bemeten voetbalkantine van Fc Satanic voor een tweede maal te bereiken.

 

Nadien wachtte een rondje over de Witte en Hoge bergen, om zo terug via enkele landelijke wegen voor een twee maal naar de boorden van het riviertje “ de Aa “ te wandelen. Ook hier moesten we via een loopbrugje en een soort kleine barrage de overkant bereiken. Waarna we via tal van veldwegen in alle maten en kleuren de bekende Heggekapel bereikten. Langs de lommerrijke weg naar de kapel staan ook zeven kleine kapelletjes ter ere van Onze Lieve Vrouw van de Zeven Weeën.  Langs een ingetogen kerkhof en de Molenberg bereikten we terug het einde.

 

Een schonere nieuwjaarswandeling konden we ons niet inbeelden , waarbij onze wensen en verwachtingen meer dan uitkwamen.


23:27 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

18° Gaperstocht

Op zondag 18 januari as. hebben wij reeds voor de 18° maal de Gaperstocht op het programma staan vanuit Geluwe.

De tocht kondigt zich aan als een zwerftocht langs verharde- en veldwegels , richting het gehucht ' Ter Hand ' en zijn boerenkrijgpad. Waarbij prachtige zichten op het Heuvelland en de Leievallei nooit veraf zijn. Ook het bedevaartsoord Dadizele wordt aangedaan.

Bijkomende info via www.vwjl.be/werviksewandelsport

 

 

 
23:13 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

gelukkig en gezond nieuwjaar 2004

Onze beste wensen voor 2004
 
 

23:03 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |