05-02-04

midweekwandelen

 

 

 


Gezien de steeds maar toenemende belangstelling voor het midweekwandelen , richt  de Wervikse wandelsport op 24 februari as. een Krokustocht in , waarbij elkeen van harte welkom is.

 

M


et de eerste ontluikende voorjaarsbloemetjes , nodigen wij elkeen uit voor een landelijke midweektocht die de deelnemers moet brengen langs rustige landschappen van het gehucht Sint-Jozef en Kruiseke.

 

            Startend vanuit het parochiaal centrum ‘ Het Portaal ‘ vergezegeld de Sint-Jansbeek ons doorheen één der groenste wijken van Wervik , de Molenmeersen.  Het charmant wandelpad brengt ons voorbij de ‘ Kruisekemolen ‘ of  ook wel ‘ Campagnemolen’ genoemd.  Deze 18de eeuwse molen is eigenlijk de zogenaamde “ Kleine Molen “ van de Lauweberg die hier in de jaren 1921-1922 heropgebouwd werd.  U zult het al gemerkt hebben , doch we volgen nu reeds een tijdlang het Tabakswandelpad , waarbij typische tabakshoeves als ‘ Ter Couter ‘ met schitterende ast onze aandacht trekken.

We dwarsen nog wel even de drukke N58, of de eertijds zo beruchte Pecq-Armentieres , maar bevinden ons terug algauw op de boer . Niet alvorens echter een blik te werpen op de Onze Lieve Vrouwkapel met bijpassende linde. Het wapen boven de deur van de boerderij is van de adellijke familie Thibault de Boesinghe  en het was de oude baron de Crombrugghe de Looringhe , die hier in 1890 deze kapel liet  optrekken onder de linde. 

We bewandelen nu in weliswaar stijgende lijn , het onverharde wandelpad (ook wel GR-pad) dat ons brengt naar de Klijtstraat. Van hieruit hebben we bij schoon weer een schitterend zicht op de Leievallei. We kunnen er tientallen kerktorens herkennen en zelfs de hoge buildings van de Rijselse voorstad zijn er zichtbaar.

Van hieruit brengt een groene strook van de Vossaerdestraat ons naar de deelgemeente Kruiseke.  De naam kan eigenlijk verklaard worden als een soort grensboom die met een kruis aan de ingang van een omheind veld werd aangebracht.  Anderen beweren dat een kruis op een eik zou zijn aangebracht , en zo de grensstreken werden afgetekend.  In ieder geval Kruiseke is een rustig doch levenslustig dorpje , waarbij alles draait rond de H. Hartkerk. In dit neo-romaans bedehuis is de verering van de H. Rita hier nog altijd levendig.

 

Na een welverdiende rust , volgen we nu kriskras enkele paadjes , die ons onder andere brengen langsheen de imposante hoeve ‘ Hoge Bosschen ‘.  Enkele veldwegels verder , steeds omgeven door schitterende panorama’s  , bereiken we terug ongemerkt het Werviks grondgebied. Hier en daar komen we voorbij een typische hoeve met bijhorende ast , wat er ons doet op wijzen dat Wervik nog steeds het tabakscentrum van België is.

 

We sluiten deze midweektocht  af via de wijk ‘ het Park ‘  . Een wijk die kort na de wereldoorlog uit hoofdzakelijk typische werkmanshuisjes bestond , en die er ons deed aan denken dat in die jaren Wervik een slaapstad geworden was voor de arbeiders die de grens overstaken in de textielnijverheid.  Onlangs kreeg de ganse wijk een nieuw aspect met enkele groene strookjes, en maken we er dan ook gretig gebruik van om de Sint-Jozefsparochie of ook wel Pionierswijk terug te bereiken.   

 

Inschrijving : Zaal Portaal - Kruisekestraat te Wervik tussen 09 en 15.00 uur

 
23:19 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.