17-02-04

ELST - 14 februari 2004

Wie de Geutelingentocht van Dwars door Brakel nog niet kent , heeft in feite een gat in zijn volkse cultuur. Want nu reeds een viertal jaren , startend vanuit het landelijke Elst aan de voet van de Vlaamse Ardennen en de overgang van de Zwalmstreek , is deze wintertocht uitgegroeid tot de zaterdagklassieker. En zeg nu zelf , is dit geen ideaal startpunt voor een romantische valentijnsdag ?Vertrekkend vanuit het Geutelingenmuseum en aansluitende zaal (feesttent) aan de voet van de H. Apolloniakerk (vereerd tegen tandpijn) , bleek alweer dat wandelen in deze streek altijd een tikkeltje meer is …. Ook nu weer maakten we kennis met dit heuvelend landschap , tal van mooie vergezichten , tal van kerk- en voetwegels , verraderlijke klimmetjes en dalingen die ons brachten naar het liefdesnestje van Panamarenko. Hier konden we ongestoord genieten van de prachtige paden die ons in een boogje om naar de voet van de Berendries zouden brengen. Ja , die heuvel , die u al ongetwijfeld vele malen tijdens de memorabele Ronde van Vlaanderen op Tv gezien hebt. Maar neen , wij zochten de Berendries die ietsje hoger ligt op. Dat was wandelen , sorry WANDELEN. We konden onze ogen , zelfs al was het een mistig weertje , alweer leegkijken op deze onovertroffen landschapsbeelden. De veldweg die we nu volgden door het deinende landschap zou ons brengen langs de loop van de Bovenzwalm , alwaar een gezellig pad dat kronkelend tussen het ontluikende groen nu eens van dichtbij , dan weer verderaf het stroompje bleef volgen. Uiteindelijk werden we nog maar eens beloond met verharde kronkelwegen van 1 spoor breed die kriskras ons terug zouden afzetten in Elst.Bij aankomst werden we dan getrakteerd op een echt dorpsfeest met ambiance , muziek en vooral op een geuteling. In feite een soort pannenkoek die uit een vloeibaar fors gegiste deeg wordt gebakken in een fel brandende houtoven op klei. Het deeg zelfs bevat geen vetstof en ook de kleitegels worden niet ingevet. Door de immense hoge temperatuur begint het deeg zich op te blazen tot een ballon vol stoom. En eens 10 cm hoog , wordt de geuteling uit de oven gehaald , op stro gelegd om uit te dampen en overstrooid met heerlijke kandijsuiker.Een geheel om echt uw vingers van af te likken.

20:51 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.