23-02-04

ITTRE - 22 februari 2004

Een wandeling in het Brusselse stelt nooit teleur…  Het landschap oogt er bijzonder mooi en van de vele veldwegen en typische wandelpaden die er nog in ruime mate aanwezig zijn , weten de plaatselijke wandelclubs meestal optimaal gebruik van te maken.

Dit was ook het geval tijdens ‘ la Marche du Ry Ternel ‘ van de Brusselse club ‘ La Bruegelienne ‘ .  De startplaats lag in Ittre , een schilderachtig dorp die ons onvermijdelijk deed denken aan de Ardennen.  Na de nodige inschrijvingsformaliteiten , kon het al niet meer stuk. We trokken dan ook onmiddellijk de vrije natuur in via een dot van een holle wegel. Een fraaie natuurlijke trek door een even fraai en onverstoord golvend landschap dat alom in het groen stak betekende dan ook de aanvang van deze leuke wandeldag.

Het zou ons brengen langs de flanken van  ‘ le Bois des Pochets , vandaag een recreatiedomein voor de inwoners van Braine-le-Château. Ter hoogte van de imposante ‘ Ferme Rose ‘ ( daterend uit de 16de eeuw ) bemerken wij  boven de inrijpoort het wapensteen van de families Hoorn .    Voor ons lag iets verder  een eerste kuitenbijter van formaat , die ons al even vlug zou brengen in het dal van de Hain ( een bijriviertje van de Sennette) en het bijzonder innemend dorpje van Braine-Le-Château (of Kasteelbrakel).

                 We volgen nu een tijdje lang de Hain , die ons voert langs het landgoed van de graven van Hoorn . Het was reeds in 1701 dat hier melding werd gemaakt van een castrum . En we merken heel duidelijk dat het de constructies dateren uit de 14de, de 15de en de 16de eeuw.  De Roniano’s bewonen het kasteel sedert 1835 en brachten dan ook nog diverse wijzigingen aan.  

Hierna steken we via een brugje het riviertje de Hain over en belanden zo in de eerste rustpost.  We hadden er nog maar een vijftal kilometer op zitten en besloten dan maar onze weg verder te zetten. Nu aan de andere kant van de Hain , alwaar we via een haakse bocht en een heerlijk wandelpad , verpakt tussen speels glooiende akkers en weiden ons een weg baanden in de richting van Wauthier-Braine.  Ondertussen hadden we nog eens over de schouders gekeken naar het schone Breughellandschap van Braine-le-Château. De Sint – Remiguskerk uit 1860 en het baljuwhuis uit de 16de eeuw oogden subliem.    

De hellingen volgden elkaar  ook nu weer vrij snel op , waarbij we zelfs meermaals op onze adem trapten.  Doch gelukkig zette een brede wandelweg naast de autoweg ons af  in Wauthier-Braine voor een tweede rust. Een heerlijk trappistenbiertje met ouderwetse boterhammetjes en een stukje bio-kaas (die we bij de start hadden aangekocht) zouden ons terug op kracht brengen.  

Weer verder slingert onze wandelweg rond de 17de en 18de eeuwse  hoeve  ‘ Haute Nivelles ‘. In feite een overblijfsel van een voormalige cisterciënzerabdij  die prijkt bovenop een ‘ Mont ‘ (heuveltje)  . We klimmen dan weer snel naar Braine-le-Chateau , alwaar we terecht komen nabij de ‘ Banmolen ‘ en een derde rust.

 

Hierna zou een holle weg  ons brengen op eenplateau met zicht op het Hallerbos.
Bij de vijfsprong nemen we de kasseiweg die steil naar beneden loopt tot aan de St.Rochus kapel en achter ons een laatste zicht gunnen op de toppen van Les Monts.


Want vanaf hier zouden wij op een fenomenale wijze het Hallerbos in duiken die ons terug keurig afzette nabij de start- en aankomst plaats.


21:33 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

ferme rose goede dag,
Zijn er ook foto's beschikbaar van deze hoeve en ook als het mogelijk is de juiste locatie van deze hoeve.
Wij zijn bezig om de familie historie uit te zoeken en dit kwam op mijn pad.

m.v.g

Aad van Hoorn
Voorburg N.L

Gepost door: Aad van Hoorn | 08-04-04

De commentaren zijn gesloten.