01-03-04

NATIONALE WANDELDAG - ZONNEBEKE - 29 FEBRUARI 2004

Vandaag 29 februari 2004 stond in wandelend Vlaanderen , de Nationale Wandeldag centraal. De Vlaamse Wandel & Jogging Liga , had hiervoor zelfs in vier  provincies een wandelmogelijkheid met name Aalst , Humbeek , Zonnebeke en Merksem. Terwijl de Vlaamse Wandelfederatie alle stappers verwachtte in Turnhout.

 

Met bang hart hebben de organisatoren waarschijnlijk afgewacht wat het ging worden , want de voorbije dagen kregen wij praktisch overal een waar winteroffensief op ons afgestuurd , waarbij zelfs op vrijdag ll. een complete verkeerschaos  werd veroorzaakt.

 

En het dient gezegd bij het ontwaken zag het er allemaal niet zo rooskleurig uit in de provincie West-Vlaanderen , een dichte mist zou in de vroege uurtjes toch enig roet in het eten gooien en bij aankomst waren er enkele alarmerende weersomstandigheden uit de kuststreek.

 

Maar een wandelaar in hart en ziel , wil de Nationale Wandeldag uiteraard niet missen. Het wandel rendez-vous van het jaar bracht ons in de vroege morgen van zondag 29 februari dan ook resoluut naar Zonnebeke.

 

Alwaar de plaatselijke Drevetrotters instonden voor het West-Vlaamse luik. Toen we aankwamen in de prozaïsche ex gebouwen van een industrieel was het nog vrij rustig om in te schrijven. Maar wat wil je dan ook op dit vroege uur, de toestroom van deelnemers zou er later op de dag wel hopelijk komen.

Na de inschrijving werden we geloodst naar het Boudewijnpark (neen niet het befaamd Brugs pretpark ) doch een groenrijke arbeiderswijk en konden we ons richten op de merkwaardige Onze Lieve Vrouwekerk. Deze werd gebouwd op de ruïnes van een oude abdijkerk , en zou zelfs naar verluid de eerste moderne kerk in België geweest zijn , gebouwd van baksteen en gewapend beton. Naast de kerk kon men tevens een bezoekje brengen aan de opgravingen van de oude Augustijnerabdij.

 

Hierna werden we door een groen lint getrokken naar het vroegere domein van de abdij , die nu dienst dat als openbaar kasteelpark . Leuke wegels volgden een traject doorheen het park- en bosgedeelte van dit 10 ha groot geheel. In het midden hadden we vooral oog voor het kasteel van Zonnebeke, dat kort na de 1ste Wereldoorlog werd opgetrokken door de familie Iweins in een rare Normandische stijl.

 

Waarna een leuk weggetje ons bracht in de richting van de ‘ Merlaar ‘ en de Molenaarelst. Hier en daar moesten we toch opletten om niet te schuiven door de neervallende mist.Gelukkig  was er dan ook een kanjer van een veldweg die ons zou brengen naar de ‘ Toversseparochie ‘ Beselare. Hier leeft de legende Sefa Bubbels , Roste Wieste en Tanneke Vanhulle nog steeds.

 

Na een rust in de plaatselijke sporthal, brachten enkele typische heksenwegeltjes en pittoreske landschappen van de Reutel ons naar de Polygonebossen of het Doel. Het 68 ha groot bosdomein is eigendom van het Vlaams gewest en  werd opengesteld  voor het publiek.  Ondertussen was het weliswaar voorzichtig beginnen opklaren , terwijl we kriskras door een toch wel vrij verlaten bos trokken. Midden in het bos staat een obelisk , die verwijst naar de hevige gevechten van de 5de Australische divisie met er achter het Polygoon Wood Cemetery met griekse zuilentempel en maar liefst 2066 zerken.  

 

                                              

 

Er resten ons nog een laatste stukje klimwerk , via de Dreve en de Potyzerstraat met enkele aangename zichten alvorens terug de aankomst te bereiken Ondertussen was het reeds rond 10u30 geworden en waren reeds een 2500 deelnemers onder weg, er zouden er tenslotte 4516 in totaal worden. Misschien niet het verwachtte aantal waarop de Drevetrotters hadden gehoopt maar gezien de weersomstandigheden in de voormiddag best een succes.

  

Ondertussen hadden wij onze weg verder gezet naar Wsv de Kadees uit Aalst , en konden wij er genieten van een aangenaam wandeltraject die ons bracht door het land van de Faluintjes en Moorsel in een ondertussen opgeklaard en best pittig aangenaam weertje.

 

Meer over het Oostvlaamse luik , kan u lezen bij mijn collega wandelblogger Marc  (zie www.wandelmarc.skynetblogs.be )

 

Hier waren maar liefst 5418 stappers aanwezig , een niet te versmaden aantal , die de Kadees van Aalst op een magistrale wijze wisten te verrassen.

 

Op de 4 organisaties waren zo’n 17000 mensen op stap , een resultaat waar de VWJL en de vier clubs best prat op mogen zijn. Proficiat !!! En alvast tot volgend jaar.23:31 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

NWD Daar wij op zondag altijd na de middag vertrekken (wegens eerst gaan fietsen) stappen we meestal maar 6 km daardoor missen we uiteraard het mooiste deel van de tochten. Ik geef dan ook maar mijn persoonlijke indruk van die korte tocht en vanzelfspekend verschillen de meningen hierover. Maar soms zijn er mooie korte tochten bij kleinere clubs die dan meestal op "den buiten" hun stek hebben.

Gepost door: stapper | 02-03-04

De commentaren zijn gesloten.