29-03-04

De Buggenhoutse wandelclub ‘ de Vossen ‘ zou blijkbaar m

De Buggenhoutse wandelclub ‘ de Vossen ‘ zou blijkbaar materiaal genoeg hebben in huis voor een aantrekkelijke wandeltocht aan te bieden. Vooral met de loknaam ‘ gemiddelste gemeente van Vlaanderen ‘ en na een reportage in Vlaanderen Vakantieland , hadden we dan ook onze zinnen gezet op deze  21° Lente-Vossentochten.

 

En toen we na een uurtje minder slapen , gewekt werden door een aantrekkelijk eerste lentezonnetje kon onze dag al niet meer stuk. Welgemutst trokken we dan ook naar Buggenhout , alwaar bij onze aankomst iets rond 10 uur  al duidelijk bleek dat we niet alleen zouden zijn. Vol goeie moed voegden we ons bij de talrijke andere wandelaars , waarbij we aanvankelijk wat slalommen langsheen enkele nauwe steegjes en zo Buggenhout verlaten langsheen een spoorweglijn.  Ondertussen accentueerde een onmiskenbare geur van versbemeste landen en weiden ervoor dat we het landelijke karakter van Malderen aan het naderen waren.

 

Onder luid klokkengeluid  werden we dan ook verwelkomt voor een eerste rust in het plaatselijke Gildenhuis. Tot hiertoe kon de tocht ons in feite weinig bekoren , vooral de ééntonigheid van huisjes kijken , steegje uit , steegje in begon naderhand wel te vervelen.

 

Gelukkig zette kort na de rust een stevige boerenslag ons op de weg naar wat mijn inziens het mooiste moment van de tocht zou worden. Een heerlijke wandeling door het Lippelo-bos met zijn geklasseerd’ ’s Gravenkasteel of  ‘ Hof ter Melis ‘. Waarbij prachtige wandeldreven en oubollige kasseiwegjes elkaar maar bleven opvolgen.

 

Het kasteel , reeds vermeld in de 15de eeuw , brandde in 1914 volledig af en werd gelukkig in 1920 heropgebouwd in de oorspronkelijke staat. Het was het hoofdkwartier van Lodewijk XV in 1745 en van Koning Leopold III in 1940. Vandaag de dag wordt het bewoond door bruggravin De Beughem , echtgenote van de gelijknamige graaf en oud-burgemeester van Lippelo. Het Lippelobos bleef eeuwen onveranderd en dit vanaf 1777. Het is een oud drevencomplex en bovendien wetenschappelijk waardevol ,want het bezit in het herfstseizoen meer dan 100 verschillende soorten zwammen.

 

Dit stukje prachtig wandelen bracht ons zo naar het actuele gespreksonderwerp van dit moment : Buggenhout de gemiddelste gemeente van Vlaanderen.  Studenten van de faculteit Toegepaste wetenschappen uit Leuven kregen immers de opdracht het geografisch middelpunt van Vlaanderen te zoeken en het ligt dan ook juist in een hoekje van Oost-Vlaanderen , op enkele meters van Sint Amands , maar in Opdorp (deelgemeente van Buggenhout). 

 

Daarna stevenden we via een maagdelijk ongerept stukje natuur af naar Opdorp, alwaar we via het kasteel van Opdorp een stukje geschiedenis van het dorp konden meepikken.

 

 Iets verder sierden meer dan 100000 paasbloemen de statige Dries.

 

Het dorpspleintje verschafte ons dan ook een schilderachtig zicht van een bloementapijt , waarnaast honderden geschilderde schapen en paaskonijntjes (naar het idee van de geschilderde koeien op de Brusselse markt ) nog meer kleur gaven aan de Dries. 

 

Aan de overkant van de straat konden we niet weerstaan aan een uitnodigend terrasje en lieten wij ons de artisanale streekbiertjes van brouwerij Bosteels ‘ een Kwak ‘ en ‘ een Karmeliet ‘ welgekomen.

 

Zonder overdrijven weliswaar want er bleven nog de restanten van een drietal kilometers die ons vervolgens via enkele landelijke stukjes zou terugbrengen naar Buggenhout centrum .

 

En zoals gezegd : schitterend weer !  

 

Het kasteel van OpdorpHet middelpunt van Vlaanderen

 

 

21:16 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.