13-04-04

  De Witsoonestappers Krombeke hadden de ‘ hoppestad

  De Witsoonestappers Krombeke hadden de ‘ hoppestad ‘ Poperinge uitgekozen voor hun 14de Hoppelandtocht, waarbij de Catsberg en het Helleketelbos traditiegetrouw centraal staan voor de langere afstanden. Een ideale uitvalsbasis dus om op paaszondag na het eitjes rapen af te reizen naar het episch centrum van de Belgische hoppeteelt.

 

Startend aan de voet van de Grote Markt , in de bovenzaal van het Middeleeuws aandoend staminee ‘ Oud-Vlaenderen ‘ , werden we keurig de marktplaats omgeleid via de Sint-Bertinuskerk , het statige gotische stadhuis en ‘ de kei ‘ het symbool van de Poperingse keikoppen.  Dit met in de achtergrond het klokkenspel van de belfort.

 

Nadat we enkele historische stadsstraten verteerd hadden , belandden we zo in het ‘ Frimout Stadspark ‘ : een recent futuristisch aangelegd park , dicht aanleunend tegen de stadskom en binnenkort een groene long met waterpartijtjes , loopbrugjes en rustgevende hoekjes , doch vooral een schoon zicht op de drie Gotische kerktorens van Poperinge. Wat aantoont dat deze stad ooit in de Middeleeuwen behoorde tot de vier grootste lakensteden van Vlaanderen.

 

Op een rustige manier wuifden we dan Poperinge uit via de Vaux-sous-Chêvremontwijk ( genoemd naar een Luiks dorpje dat destijds met Poperinge verbroederde) en het Quintens wandelpad in de richting van Proven.  We begaven ons nu duidelijk in de richting van de uitlopers van het Heuvelland onbekommerd voorbij de vele ‘ hommelhoven ‘ , waarbij we in de verte een eerste maal de massieve torens van het trappistenklooster op de Catsberg in de nevelige verten konden ontwaren.

 

Na een eerste rust , brachten rustige wandelwegen tussen braakliggende akkers en weiden ons nu vrij vlug in de richting van de Wulfhulle en het Helleketelbos. Tevens waren we voorbij het ‘ Nine Elms Military Cemetery ‘ voorbij gestapt , één der vele oorlogsgetuigen in deze streek.

 

            Intussen waren we al een tijdje het 35ha groot Helleketelbos ingedoken , fraai gekleurd met een geel bodembedekkertje.  De charmes van het seizoen en de toepasselijke kleurschakering rond deze periode van Pasen deed in ons weliswaar terug het kind opkomen. Temeer we ook aanbeland waren in Abele , hier waar in vervlogen tijden ‘ commiezen ‘ en smokkelaars er een harde strijd van kat en muis speelden en zelfs af en toe pint en pot deelden in de plaatselijke grenscafés. Het ‘ commiezenkot ‘ , het vroegere douanekantoor is ondertussen ingericht als thémacafé , waarbij de sfeer van het vroegere Abele als belangrijke douanepost wordt geïllustreerd. We konden er de geschiedenis toch niet beter in ere houden dan eens halt te houden en er een overheerlijk Poperings streekbiertje te proeven : “ een hommel ‘’.

 

            

 

        Het Douanemuseum te Abele          

 

                   ’t Kommiezenkot                           de Boshoeve nabij het Helleketelbos

 

 

 Hierna moesten we de ooit legendarische grens dwarsen , waarbij een resem van typische Frans-Vlaamse holle wegelkes en een oude spoorwegbedding omzoomd met van die stekelige doornhagen ons zou brengen naar de top van de Catsberg. Met zijn 164 m niet de hoogste maar misschien wel de potigste. De beklimming vangt ook nu aan via zo’n typische holle wegel , tergend  traag klimmend door het bos. Het zou ons tenslotte afzetten langs de vermaarde  ‘ Monastère du Mont des Cats ‘ daterend uit 1826.  Het  de monnikenorde behoort tot dezelfde groep als de Sint Sixtusabdij in Vleteren , doch met het enige verschil dat hier geen overheerlijk heilig brouwsel wordt gebotteld maar een typisch geurende Franse paterskaas in de kelders rijpt.

 

   Op de top van de heuvel was een rust voorzien doch we hadden vooral maar oog op het effenaf schitterend panorama  van het Heuvelland en Frans-Vlaanderen met in de achtergrond de typische oergezellige Franse dorpjes van Godewaersvelde en Boeschepe , alwaar men nog ‘ Vlaemsch gelik wieder klapt ‘.

 

Via  ‘ le sentier du promeneur ‘ en ‘ Chemin de Peenacker ‘ vatten we dan de afdaling in ook nu weer doorspekt met van de overheerlijke groene doorsteekjes die ons voor een tweede maal zou afzetten in Abele. Waarna een statige bosdreef ons nu in de richting van brengt van het ’t Sparhof voor een tweede lus door het Helleketelbos.

 

Het ’t Sparhof bracht mij in de nostalgische tijden van mijn kindertijd toen we er geregeld met familie en ouders kwamen en me steevast werd verteld dat hier lange tijden terug in het bos in de boshoeve een boze heks leefde en al wie het bos betrad terecht kwam in de soepketel van de heks. Ondertussen weten we beter , en genoten we van dit idyllisch stukje natuur niet alvorens in ’t Sparhof geproefd te hebben van een ander streekbiertje  : een Helleketelbier ‘

Nog wel.     

 

     Van hieraf was het nog even genieten van het Poperingse hinterland , waarbij enkele  hoppevelden werden aangedaan en zo de hoppecultuur in ere wordt gehouden.  Via een plaatselijke rommelmarkt bereikten we zo terug de stadskern via de oude gebouwen van de Lahaye-brouwerij , het Talbot house en het geboortehuis van astronaut Frimout

 

 

We hoeven ongetwijfeld niet te vertellen dat we genoten hadden van een subliem Pasen.    

22:24 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

In de ketel van de hel Leuk om je verslag te lezen. Poperinge - en het Heuvelland ook trouwens - draag ik in mijn hart. Uren heb ik al in het Hellegat doorgebracht. En de Catsberg zal ik minstens een keer per jaar bewandelen.
En by the way ik heb Wervik in mijn agenda genoteerd voor juli dit jaar.

Gepost door: G.U.Y. | 14-04-04

Mooi verslag... Mooi verslag over deze tocht in de Westhoek! Trouwens... ik denk dat vwe elkaar hebben gemist in Voeren op Paasmaandag. Drie bloggers waren daar gaan stappen. Ook ik was erbij! Prachtige organisatie ginds..

Gepost door: wandelmarc | 14-04-04

- Mooi verslag, zo te zien een heel gevarieerde wandeling. Het gebeurt maar weinig dat wij de Oostvlaamse grens oversteken en het is dan ook een genoegen om uw verslagjes te lezen.

Gepost door: caroline | 17-04-04

De commentaren zijn gesloten.