04-05-04

HUIZINGEN - 2 MEI 2004

paarse pracht

De wandelclub Sint Pieters Leeuw beschikt over heel wat troeven om een uitzonderlijk parkoers aan te bieden aan de wandelaars. Met als blikvangers het provinciedomein van Huizingen en het Hallerbos opteerden we dan ook voor een opmerkelijke natuurwandeling in de uitlopers van het Pajottenland.

En nadat we onze inschrijvingskaart ingevuld hadden , lieten de mannen van Sint Pieters Leeuw er geen gras over groeien. Niets stond nog een heerlijke wandeldag in de weg , ook al omdat in de ochtend een zuinige lentezon in zich de belofte droeg van een voortreffelijk wandelweertje.

Als opwarmer werden we dan ook onmiddellijk gedropt in het provinciedomein van Huizingen . Dit 91 ha groot domein , aangelegd naar aanleiding van de Expo ’58, wordt door specialisten beschouwd als een voorbeeld  voor aangelegde rotstuinen. We werden dan ook al wandelend van links naar rechts geslingerd langs smalle paadjes en een kunstmatige  bergbeek die over een afstand van 300 meter zijn weg klaterend zoekt tussen meer dan duizend ton kalksteenrotsen. Waarbij we vooral oog hadden voor de kleurenpracht  die duizenden lentebloeiers, voornamelijk azalea’s , hyacinten en narcissen tentoon spreiden tussen diverse waterspiegels.  Het viel ons tevens op dat het domein en de tuin voorzien zijn van praatpalen en borden met braille opschrift voor visuele gehandicapten ( wat naar ons inziens waarschijnlijk uniek is voor ons landje).

Een aanvangsfase die reeds  aardig mocht meetellen omwille ook van de stevige klim , waardoor we gelukkig even verder konden zoeken naar onze tweede adem in de bar van de plaatselijke tennisclub.

Hierna maakten we ons reeds op voor een verdere wijde trek door het schitterende , prille lentelandschap waarbij we ons een overweldigend overzicht van glooiende weiden en rijkelijk beboste heuvelruggen konden herinneren van een vorige deelname. Maar niks was minder waar , want we werden een andere kant opgestuurd door ‘ Le Bois des Charmes ‘ , waarbij we alvast opnieuw een stevige klim op ons palmares mochten bijtellen.  Eerst tussen dicht opeengepakte hoge sparren die het daglicht herleidden tot een soort avondschemering , maar daarna door een prachtig gemengd bos waarin ook de vogels hun lentekriebels niet wilden wegsteken.  Naast ons klaterde een bosbeek met ons de dieperik in richting het schattige Dworp alwaar we na een zestal km reeds een tweede rust treffen.

Veel te vroeg eigenlijk om nu reeds ons boterhambeleg aan de man te brengen, doch we zouden er weliswaar nog spijt van krijgen , want onoplettend waren we nu op stap voor een lus van   10 km zonder tussenstop.  Waarbij een beekje langs het Dworp wandelpad ons in een prachtig decor van groen naar de tweede blikvanger zou brengen : Het Hallerbos.

Waarbij we al meteen werden ingeslikt door dit 500 ha grote domeinbos. Wandelend alover schitterende boswegels en statige dreven  werden we kilometers lang geëscorteerd door bedjes bloeiende wilde boshyacinten , die het bos omtoverden in een welriekend paars tapijt.  Ook het frêle wit van de geurende daslook zou ons niet ontgaan , waarbij we in een onwezenlijke stilte  verder oprukten naar de bosrand. Uiteindelijk werd de bosweg afgelost door een kersverse veldweg , waarbij we terug werden geconfronteerd met een schitterend panorama op Dworp.  En gauw het zaaltje troffen in het dorpscentrum waar we even konden uitblazen en eindelijk ons eerste frisse biertje van de dag achterover goten als een engeltje die plast.

Hierna schoven we rustig verder door het landschap waarbij een resem van mooie wandelpaden en veldwegels elkaar opvolgden tot we plots met een steile duik naar beneden terug aanbelanden via de achterkant van het provinciedomein van Huizingen.  We werden nog eventjes op sleeptouw genomen langs de diverse kinderattracties en de plezierbootjes om zo een einde te maken aan deze onvergetelijke wandelzondag.

  bloemen zover je kan zien               
 
                   Enkele prachtige zichten op
                         het Hallerbos
 
met dank aan www.ako.be voor de foto's

02:46 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

- Prachtig verslag alweer

Gepost door: caroline | 05-05-04

De commentaren zijn gesloten.