18-05-04

SINT LIEVENS HOUTEM - 16 MEI 2004

De lente was duidelijk op de afspraak zondag ll. toen we nog in laatste instantie ons wandelprogramma wijzigden en er de Lentetocht van Wsv Land van Rhode uitpikten.

Later zou blijken dat we de juiste keuze hadden gemaakt , want met start in Sint Lievens Houtem , een Oost-Vlaams dorpje gelegen in de vallei van de Balieheuvel aan de rand van de Vlaamse Ardennen , wist de parcoursmeester maximaal gebruik te maken van een gevarieerde natuuromloop.

 

         Want al van bij de start werden we via enkele wandelvriendelijke dorpswegels Sint Lievens Houtem uitgestuurd, waarbij we in de verte reeds enkele beboste heuvels voor ons zagen. Een groenrijke oude spoorwegzate bracht ons in de richting van de naaldscherpe kerktoren van Borsbeke.  Waarbij het landschap ons steeds maar mooiere vergezichten toonde en een eerste veldweg ons troonde tussen het groen.  We bleven ons alsmaar vergapen  op de bijzondere fraaie landschapsbeelden van wiegende akkers en velden , waarbij de organisatoren zelfs meermaals niet terugdeinsden voor een omgeploegd stukje akker en er dwars doorheen trokken. 

         Een schitterende kerkwegel zou ons tenslotte via een wijde boog magistraal afzetten nabij Ressegem voor een eerste rust na een negental  kilometers.

 

         Hoogtijd om te bekomen van dit afrodisiacum , we konden maar niet genoeg krijgen van dit stevig eerste gedeelte. Het bekomen  deden we maar al te graag met een Delirium Tremens , een schitterend biertje uit deze streek zelf.

 

            Hierna trokken we verder via het bijzonder fraaie Sint Martinuskerkje van Ressegem , pittoresk ingeplant op een hoogte met ommuurd kerkhof, dit voor een alweer heerlijke natuurlus die ons moest brengen in de richting van Herzele.  Volgens ons het moment suprème , een fenomenale natuurdoorsteek via weidewegels , privé stukjes en kerkwegels die ons in eerste instantie voorbij het kasteel van de heren van Herzele zou brengen en de windmolen van Rullegem. Even maar flaneerden we nu door de stevige dorpskern die ons zou afzetten voor een tweede rust nabij de burchtruïne ‘ De Toren ‘ van Herzele. Van oorsprong in de 7de eeuw , werd het kasteel verwoest omstreeks 1579.  Langs de ruïne wandelden we nu terug in de richting van Hillegem. Licht golvend drongen we nu ook weer een groen beplant landschap in, waarbij halfweg onze wandelmotor stilviel in de Picardijn, een gezellig biercafé met maar liefst 250 verschilllende biersoorten. 

 

            We konden niet weerstaan aan het uitnodigende terrasje en het warme lenteweertje om onze dorst te lessen met één van die overheerlijke streekbiertjes die ons kleine landje rijk is.

 

         Om hierna via  een fraai bospad , kennis te maken met een klein doch uniek stukje natuurgebied die ons gezwind en voldaan terug zou afzetten in Sint Lievens Houthem.

                           

                    de Pikardijn                                          't land van rhode

 

     

        't land van rhode                                                 de ruînetoren

21:38 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Vorig jaar St.lievens Houtem gedaan... We zijn vorig jaar in ST.Lievens Houtem geweest... altijd een mooie tocht en licht golvend parcours... bij deze zonnige dagen is het genieten... Groeten van Wandelmarc.

Gepost door: wandelmarc | 21-05-04

De commentaren zijn gesloten.