04-06-04

Melden  -  29 mei 2004  -  't Klavertje

Melden  -  29 mei 2004  -  't Klavertje Vier

 

Niet alleen een streling voor het oog , maar ook met de gedachte er eens stevig tegen aan te gaan begaven wij ons deze zonnige zaterdag naar een oeroud dorpje gelegen aan de zuidelijke rand van de Scheldevallei en  aan de voet van de wereldbekende Koppenberg : Melden , alwaar ’t Klavertje Vier Oudenaarde ons al vlug leidde in de schaduw van het Sint Martinuskerkje, een Romaans bedehuis dat reeds in de  12° eeuw zou vermeld staan.

 

Even leek het zelfs dat de parcoursmeester ons de beklimming van de Koppenberg zou besparen , want een snoer van beeldige wegels bracht  ons aanvankelijk langsheen de vlakke en groene  Scheldemeersen  , een oude vleugel van de Schelde.  Gelukkig was het maar schijn , want algauw moesten we de drukke baan Berchem-Oudenaarde dwarsen en slingerde het parcours zich doorheen het golvende landschap. We keken uit op talloze hellingen met van rechts naar links de Kluisberg , Kwaremont , Patersberg en uiteraard de Koppenberg met ernaast die kleinere niet te onderschatten Rotelenberg.

 

We hadden kunnen wegdromen in een roes van weleer , ware het niet dat het silhouet van de elektriciteitscentrale van Ruien het geheel kwam storen. Gelukkig ging het de andere kant op waarbij we ons mee lieten hezen met de op- en neergaande weggetjes die ons moesten brengen in de richting van Zulzeke. Het was dan ook een enige echte ouderwetse kerkwegel die ons op een schitterende manier langs de Sint Janskerk deponeerde voor een rust in het plaatselijke dorpszaaltje.

 

Hierna leidde een veldwegel ons uit het dorpje , waarbij we ons bijna lieten verrassen door een smalle boswegel die ons nu op een grillige natuurlijke wijze door het bos bracht. Als het pad  ons terug naar de bosrand dreef ter hoogte van het Cabernhol , konden we opnieuw genieten van de schitterende vergezichten over   de Vlaamse Ardennen.  We gingen zo op in het bekoorlijke lijnenspel van dit prachtig landschap die ons nu in de richting van Nukerke moest brengen en de Koppenberg voor een tweede maal links werd gelaten. Aan de grens van Nukerke moesten wij maar eventjes de drukke N60 volgen , die ons verrassend  naar een ongekend stukje bos op de flank van de Koppenberg zou brengen.  Het kon gelukkig voor ons niet blijven stijgen , en voor de verandering had ’t Klavertje Vier erop gedacht de Koppenberg te laten afdalen via het plateau van de Rotelenberg. Plots rezen  de kinderkopjes van de beruchte berg  voor ons op en konden we starten we aan de werkelijke afdaling  van deze reus uit de ‘ Ronde van Vlaanderen ‘. We zagen menig wielertoerist met wisselend succes aan de beklimming beginnen en het dient tevens gezegd dat de afdaling te voet reeds een uitdaging op zich omvat , waar het meermaals opletten geblazen is. We kregen nog een laatste fraai zicht op de vallei van deze prachtige tocht, alvorens terug de drukke N8 te dwarsen en een gezellig terrasje mee te pikken ‘ in de Koppenberg ‘ .   Hoe bestaat het ?

Meerse   Kerk Melden

    

 22:59 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.