16-06-04

WETTEREN - 13 JUNI 2004

Alfons de Maesschalktochten - WSV WETTEREN  - 13 JUNI 2004
 

Ergens halfweg 1993, viel bij ons thuis het overlijden van Alfons de Maesschalks vol ongeloof , onrechtvaardigheid binnen. We kenden Alfons als één der pioniers binnen zijn eigen Wsv Wetteren en het georganiseerd wandelen in Vlaanderen. Nu zo’n 11 jaar verder houden de mensen van Wsv Wetteren zijn overlijden nog steeds in herinnering , en hoe konden ze dit ook beter dan in zijn eigen stad , de toenmalige Rozentochten om te dopen in de Alfons de Maesschalkstocht.

 

Wetteren het episch centrum van de rozenkweek, ergens langs de slingerende Schelde halfweg Gent en Dendermonde gelegen leek ons dus een leuk intermezzo na de vervulling van onze kiesplicht. Bij onze aankomst in het  Sint Gertrudiscollege zou algauw blijken dat de verkiezing een duit in het aantal deelnemers zou teweegbrengen , want om 11 uur waren slechts een 500 deelnemers op stap. 

 

                     

           Sint Gertrudiskerk                            het stadhuis

 

Waar bij de start,  algauw duidelijk werd dat het Wetterse centrum totaal overheerst wordt door de indrukwekkende Sint Gertrudiskerk en het monumentale stadhuis. Eventjes maar flaneerden we langs diverse winkelstraten en een zondagse rommelmarkt alvorens de landelijkheid in te trekken. Gauw zou blijken dat Wetteren centraal staat als bloemen- & plantenstad. Want het eerste tussenstuk van de wandeling kreeg een duidelijk groen accent met rustige doortochten langs diverse planten- en boomkwekerijen , waarbij sierheester , coniferen , sier- en fruitbomen , azalea’s en uiteraard bloeiende rozenvelden primeerden.

 

Alles ontstond zo’n 150 jaar terug toen een zekere Adolf Papeleu er een eerste professionele boomkwekerij vestigde . Met 65 ha bezat hij de grootste kwekerij van het land. De eerste rozenkwekerijen kwam echter pas volop na de Tweede Wereldoorlog op gang.

 

De zanderige wegels, afkomstig van stuifduinen langs de Schelde en Oost-Vlaanderen, brachten ons zo achtereenvolgens langs idyllische plaatsjes als de Boskant en Smetlede , waarbij de passage langs een rozenkwekerij best scoorde bij ons vrouwelijk gezelschap. Het dient gezegd , de heerlijke geurige bloemen waren een streling voor het oog.  En toen we op een schitterende wijze werden gestuurd in de richting van Schellebelle , belandden we helemaal in de wandelhemel met een onwaarschijnlijk mooie , smalle veldwegel die zich meer dan één kilometer lang tussen het landschap kronkelende. In de verte zagen we reeds boven wat bomen Wetteren terug uitsteken , maar het bleef toch nog een flink stuk te gaan. Zo belandden we via een spoorwegbedding en wat  dorpswegels aan de rust in Schellebelle.

 

         Het beste van de wandeling was er nu wel af vonden we persoonlijk. We werden te lang door een villawijk gestuurd en even nog hielden we halt om het provinciaal domein ‘ den Blakken ‘ wat van naderbij te bekijken.

 

                Het domein of eerder promotietuin  werd aangelegd rond de statige villa ‘ les Mélèzes ‘ ( de lorken) , waarbij binnen het domein verschillende thematuinen zijn aangelegd. Hierbij komen zowat alle planten en bloemen die door Wetterse telers geproduceerd worden aan bod.

 

  

                En ook nu weer wist de prachtige rozentuin en de vijverbiotoop ons best te bekoren. Waarna reeds opnieuw de strakke toren van de Sint-Gertrudiskerk ons deed vermoeden dat het einde nabij was en we nog eventjes napraten met een artisanaal biertje .


 


19:59 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.