21-06-04

DRONGEN - 20 JUNI 2004

Kastelentocht - Florastappers Gent
20 juni 2004

 

Een twijfelend zonnetje en de één of andere hersenkronkel deed er ons aan denken , nog eens een bezoekje te brengen aan de Florastappers Gent , alwaar hun Kastelentocht , doorheen het land van Nevelen , ons heel aantrekkelijk leek te zijn.

 

De tocht startend vanuit het neoclassicistische kasteel Haemelinck of  de Campagne , een kasteel dat thans dienst doet als cultureel centrum , doch lange tijd door de Jezuïeten gebruikt werd als buitenverblijf, bleek alvast een extra stimulans.  Vlak ernaast bevind zich tevens de Hoeveschool en nadat we ons wat vergaapten aan de diverse hoefdieren , konden we dan eindelijk onze wandelescapade aanvatten.

 

Er wachtte ons nu een lange , rustige lus tussen de akkers en de weiden die ons in de richting van Vinderhoute en voorbij het kokette wijkkerkje van Sint Paulus zou brengen.  Nadat we gestaag een drukke weg volgden konden we ons vergapen aan een eerste imposant kasteel ‘ het Gavergrachtkasteel ‘, gebouwd in empirestijl rond 1807.  Het domein heeft tevens een merkwaardige Engelse  landschapstuin , dat overlangs wordt gesneden door de verbrede Meirebeek.  Merkwaardig is tevens dat de vroegere ijskelder nu is ingericht als verblijfplaats voor vleermuizen.

 

 

                              Aan de overkant van de straat konden we het ‘ Schouwbroekkasteel ‘ ontdekken , dat reeds een vermelding zou hebben in 1500. Schaubroeck , betekent in feite overzetplaats in drasland , maar het kasteel was in 1464 eigendom van baljuw Van Scoubrouc , vandaar de naam. In ieder geval ruilden we nu eindelijk de drukke weg , waarbij we voor een lomere pittoreske en statige kastanjedreef kozen,  die ons deed vermoeden richting Vinderhoute centrum af te stevenen.

 

De reusachtige kastanjebomen staan er reeds vermoedelijk uit de 16de eeuw en zijn naar schatting dus ook een stuk ouder dan 400 jaar , echt indrukwekkend.

 

 Niks was echter minder waar , want net voor het dorpje stuurde de feestelijke …wegel ons door een ruig natuurgebied van de overgebleven Vinderhoutse bossen en belandden we zo heel eventjes maar langs de Ringvaart. Iets verder konden we uitblazen in de plaatselijke voetbalkantine na een wel zeer kleine 8 km. 

 

             

            Eens voorbij de Speybrug aan de kruising van de Brugse vaart en de Ringvaart , boorde het wandeltraject zich avontuurlijk verder door het weelderig groen. Het pad bracht ons opnieuw langs de Ringvaart om hierna geleidelijk aan in de richting van Mariakerke te stappen. Enkele onderhoudende dorpswegels verder kwamen we voorbij het imposante omwalde en recent gerestaureerde ‘ kasteel ter Beken ‘ genoemd naar de eerste eigenaar Van Der Beken. Tot voor kort zou hier zelfs het bisschoppelijk seminarie van Gent gevestigd zijn.  En nog was het niet voorbij , want iets verderop werden we alvast flink verwend, want we mochten  zowaar een lus maken door het kasteelpark van Claeys-Bouüaert. In het statige kasteel was er tevens een tentoonstelling van jonge kunstenaars aan de gang.

 

Voorbij deze weelde van groen en geschiedenis  stuurde de omloop ons verder tussen de opkomende maïsvelden , weiden en overal aanwezige lapjes kostbare landgoeden ,  alszijnde het Groot Pachthof en het Rijnckhof beiden daterend uit de 18de eeuw. De Brugse Vaart bracht ons tenslotte weer terug over de Speybrug , waar we iets later voor een tweede maal binnengeroepen werden in de voetbalkantine van Vinderhoute , waar we nog de laatste vijf kilometers mochten aansnijden. We konden echter niet weerstaan aan de overheerlijke appeltaartjes met een geurige kop koffie.

 

Ondertussen was wat meer volk op onze wandelweg gekomen en samen trokken we nu wel degelijk naar het rustige dorpscentrum van Vinderhoute. Alwaar de geklasseerde Sint Bavokerk samen met het oude kerkhof en een aantal historische oude grafzerken ons wist te imponeren. Voorbij enkele imposante herenhuizen in de Kasteellaan , bereikten we tenslotte ‘ het kasteel van Vinderhoute ‘. Opgetrokken op het puin van een middeleeuwse burcht in 1544 , verviel het kasteel na 1830 totaal , waarbij nog een achthoekig slottorentje voorzien van een uurwerk , de kerkers en de slotkapel met keurige bakstenen gewelven zijn overgebleven. 

 

We merkten op dat het domein volledig omringd is door het fameuze Reigersbos , alwaar vroeger talrijke reigerparen verbleven. Wij van onze kant kozen terug voor de weidse natuur , langs talrijke boerenhuizen en langgerekte witgekalkte boerderijtjes met soms wel erg historische namen.  Het bracht ons even in de richting van Lovendegem , alwaar we een zicht kregen op de Van Vlaenderensmolen.

 

 

 

Via het verademend Langekantwegeltje zochten we dan geleidelijk aan terug de aankomstzaal op. Waarbij we voor een democratisch prijsje aanschoven voor een overheerlijke barbecue met een aangepast trappistenbiertje.

 

   
       Het Gavergrachtkasteel                         Schouwbroekkasteel


 
Van VlaenderensmolenKasteelpark Claeys - Bouüart


22:46 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.