07-07-04

SAMOENS ... A EN TOMBER AMEUREUX

ZATERDAG 26 JUNI
 
Zaterdagmorgend 26 juni ll. was het reeds om 5 uur in de morgend verzamelen geblazen voor een 40-tal Toebakstappertjes , vandaag zouden ze immers afreizen naar de Haute Savoie en meerbepaald naar ' Le Grand Massif ' en het dorpje Samoëns.
 
Na de obligate ophaling van de meereizenden , verliep het bustraject heel vlot  alover ons Waals Gewest - het Groot Hertegdom Luxembourg en tenslotte ' la douce France ' ( langs de Vogezen , le Jura en tenslotte la Haute Savoie ). Het aangenaam weertje bracht blijkbaar direct ambiance in de groep en toen we rond 18 uur aankwamen in Hotel Neige & Roc , beloofde het een fantastische wandelweek en vakantie te worden. De vlotte kamerverdeling , een welgekomene verfrissing en we konden reeds aanschuiven voor een staaltje gastronomische haute cuisine à la Française. Twee voorgerechtjes , een lekker hoofdgerecht , een immense kaasschotel en een niet af te wijzen dessertje werden vakkundig geserveerd. Wie zou daar aan kunnen weerstaan ? En zo zou het maar liefst elke avond culinair genieten zijn , gelukkig waren we gekomen om te wandelen , anders waren we wellicht enkele kilo's bijgekomen.
 
We verlangden reeds naar zondagmorgend , want dan stond enerzijds een vrije voormiddag op het programma , waarbij we het dorpje konden verkennen. 's Namiddags was er dan een gezamelijke wandeling rond de ' vallei van de Giffre en de dorpjes Verchaix - Morillon '. Vlug onder de lakens was de boodschap en dromen maar.
 
 ZONDAG 27 JUNI
 
Een kraaiende haan , deed er ons aan herinneren op te staan onder een pril zonnetje , de omliggende bergketens waren omhuld in een nevelige sliert van wolken. We lieten het echter niet aan ons hart komen , want ...
Na een copieus ontbijt met alles erop en eraan , kreeg elkeen de vrijheid Samoëns te ontdekken. Verrassing alom toen bleek dat juist vandaag in Samoëns het ' 168° Muziekfestival van Fanfares der Faucigny ' plaats vond. Reeds vroeg in de ochtend werd het dorpje feestelijk onthaald door zo'n 30-tal muziekkorpsen uit de Haute Savoie , naar verluid meer dan 1000 muzikanten samen. Wij van onze kant verkozen een lichte wandeling waarbij we de vallei van de Giffre nader wilden ontdekken. Het wandeltraject zou ons brengen langs de nieuwe kabellift ' Le Massif Express ' , waarbij we enkele kilometers flaneerden langs de boorden van de Giffrerivier en in feite een deel van het GR5 wandelpad aansneden.  Reeds vanaf onze kamer hadden wij een schoon zicht op de bergmassiefen van Le Criou , le cirque à Fer à Cheval of Le Platé. Maar buiten oogden ze nog mooier en hadden we ogen te kort om deze natuurwonderen te bezichtigen.
 
            Photo de randonnée Photo de randonnée

 
                   la Giffre                                      Les Gorges de Tînes
 
De wandelweg zou ons tenslotte brengen naar ' Le Pont Perret ' , alwaar een authentieke stenen water & drinkbak onze aandacht trok. We vervolgden ons traject door de brug over te steken en kwamen zo in een meer bosrijk gebied.  Middenin stond ' la Chapelle de Notre Dame des Grâces '. Blijkbaar één der vele geklasseerde kapelletjes hier , doch jammer genoeg niet toegankelijk.
 
           Photo de randonnée   Fontaine à vallon d'en haut à Samoens
            Chapelle Notre Dâme des Graces             fontein ' Vallon d'en Haut '
 
Ondertussen hadden we al flink onze kuiten moeten inspannen , want hier en daar moest er toch ook wel eens wat gezapig geklommen worden . Toen we plots ' Les Gorges des Tînes ' indoken was het toch even schrikken. Deze grillige rotskloven werden gevormd door erosie en moesten we zien te overwinnen door te klimmen langs drie metalen aangebrachte ladders. Spectaculair dit wel ...  het zou ons uiteindelijk brengen naar de hogergelegen Pont de Tînes , alwaar we konden genieten van rafters. ( Rafting is hier immens populair , waarbij de nauwe passage van ' Les Gorges de Tînes ' , voor een echte climax moet zorgen). Het begon trouwens hoogtijd te worden ons traject in te korten , wilden we nog wat genieten van het muziekfestival en het dorpje Samoëns zelf.  
 
We volgen ietwat de nationale weg , tot twee kleine gehuchtjes onze aandacht trekken ' Vallon d'en Haut ' & ' Vallon d'en Bas '. Met de wind in de neus genoten we van het hooi , de stallen , boomzaagsel en de 'fritchi' van de dampende kookpotten. Maar vooral van diverse 18de eeuwse boerderijen , oude wasbakken , een prachtige stenen fontein en kapelletje : allen getuigen van de vroegere steenkappers van Samoëns.
 
  Chapelle à vallon d'en bas à Samoens   Cliquez ici pour fermer cette fenêtre


       kapel ' Vallon d'en Haut '.           168° Fête de la Musiqe du Faucigny              

                                                        

Iets verder ontwaarden wij reeds de diverse muziekkorpsen weergalmen , die ons Samoëns ingeleide deden. Het dorpje was sierlijk bebloemd , overal heerste een gezellig sfeertje en wij konden dan ook niet weerstaan aan een uitnodigend terrasje en een eerste aperitiefje, alvorens 's middags onze voetjes onder tafel te schuiven voor een alweer voortreffelijk maal.

's Namiddags was er een gezamelijke wandeling voorzien , waarbij de dorpjes Verchaix en Morillon werden aangedaan. Het weer was jammer genoeg aan het omslaan , de hoteleigenaar wist ons te vertellen dat een zware regenbui stond te wachten , maar ja popelend van ongeduld om de streek al wandelend te leren kennen sloegen we de gouden raad van tante kaat aan onze laarzen met alle gevolgen vandien. Ondertussen weten we beter !

Nu de wandeling zelf, die begon aan de voet van ons hotel en  meteen kwamen we voorbij een alweer prachtig geklasseerd kapelletje van ' Le Bérouze ' met achter ons een immens zicht op ' le Massif du Criou ' met ' la Pointe de Ressassat ' op zo'n 2220  meter.

                                 

                                  kapel  '  de Bérouze ' en le massif du Criou

De wandeling verliep best leuk in een gezellige allegaartje van welgemutste mede reizigers , doorheen de kleine gehuchten alszijnde Les Noyerets , Méchamps en les Mouilles. Nu eens doorheen een stukje bos , dan doorheen een open vlakte met wijdse vergezichten of een smal pad die ons dwars doorheen de alpenweide loodste. Op een ietwat avontuurlijke wijze daalden wij via het bos af naar het dorpje Verchaix, alwaar het kleterend water van de Valentine waterval ons enige tijd vergezelde.  Het zou ons tenslotte afzetten in de vallei van de Giffre en de gelijknamige stroom die we nu een tijdlang volgden in de richting van Samoëns. Rustig wandelend en weliswaar terug droog van onze regenclash genoten we honderduit van de prachtige panorama's van le Grand Massif  tot terug aan ons hotel. 

       Zicht op Verchaix

We konden er blijkbaar maar niet genoeg van krijgen temeer we in de voormiddag ook geen tijd meer hadden om het dorpje Samöens zelf een bezoekje te brengen enerzijds wegens de drukte van het muziekfestival en anderzijds omdat we op tijd aan tafel wilden zijn. Dus hoogtijd om onze schade in te halen dachten wij. 

Hierbij kon de botanische tuin van Jaysiniä uiteraard niet ontbreken , gecreërd in 1906 door Marie Louise Cognac Jay (gekend voor de Parijse winkel ' La Samaritaine ') is deze tuin uitgegroeid tot één der belangrijkse rotstuinen met meer dan 4000 verschillende soorten planten en bloemen. De tuin is gevestigd tegen een rotswand , waarbij nogal wat klimwerk is vereist , doch de bekoorlijke waterpartijtjes gecombineerd met diverse perkjes ogen fantastisch en zijn zekers een bezoekje overwaard.


     Cascade dans le jardin de la Jaysinia                     Un tilleul de 560 ans

        Botanische tuin ' La Jaysinia '                ' de oude lindeboom op het marktplein '

Hierna ging het richting Samoëns centrum een vrij gezellig bastion van vroegere steenkappers , waarbij we flaneerden langs diverse handelszaken en alwaar de sterk geurende etalages van artisanale salami's en gerookte of gedroogde hespen mijn persoonlijke aandacht wel streelden.  Het centrale leven van Samoëns situeert zich rond de oude lindeboom (naar verluid reeds meer dan 500 jaar) die dan ook het volledig dorpje overheerst. Hier staan gezellige en uitnodigende  terrasjes in schril contrast met het romantische kerkpleintje en ' la Grenette ' ( de oude overdekte markthal). En vonden we warempel zelf een café met een hele resem Belgische biertjes . De patron zag ons graag komen.

MAANDAG 28 JUNI 2004

Maandag stond in het teken van ' Le Cirque du fer à Cheval ' . De fransen noemen het terecht het zevende wereldwonder , te vergelijken met de Cirque du Gavernie . Het is een gebied van 9200 ha , waarbij de natuur ten volle tot zijn recht komt en dan ook geklasseerd als Natuurreservaat. Het geheel wordt gedomineerd door kalkrotsen , waarbij in deze periode van het maand wel meer dan dertig watervallen te bezichtigen waren. Elke waterval heeft dan ook zijn naam: la Méridienne (die het middaguur aanduid) , la Perrette , le Joatan , la Cierne , La Lyre , la fontaine de l'or ... zijn er maar enkele van.

Het hoofddoel voor elkeen was in feite ' le Fond de la Combe & le Bout du Monde ' op zo'n 1000 m te bereiken. Hier ontspruit de Giffre onder de sublieme gletsjers van Ruan en Prazon. Een wandeling van zo'n anderhalf uurtje , waarbij goed aangelegde wandelpaden en passerelles , deze site laten ontdekken. Wij besloten met een klein groepje nog verder te stappen tot ' Le Chalet du Boret ' op een hoogte van 1390 m. Tijdens onze wandeling volgden wij ook nu weer een tijdlang de oevers van de Giffre , alwaar een vernieuwde wandelweg ons in eerste instantie bracht naar ' Le Griffrenant '. Een meer bosrijk gedeelte volgde tot aan een eerste splitsing , waarbij we de keuze hadden om verder te stappen naar la Chalet de Boret via de gevaarlijke Pas de Boret en zelfs nog verder tot aan ' Le Lac de Vogealle ' op zo'n 2000 m.

Ons ' le Pas de Boret ' herinnerend van vorig jaar verkozen we maar de gewone weg te volgen via ' le Fond de la Combe ' die ietske langer is maar minder gevaarlijk. Zo hadden we ondertussen meer oog voor deze schitterende fauna en flora , waarbij we diverse orchidëeen en gentianen konden ontwaren. Een diertje kwam er jammer genoeg ditmaal niet aan te pas , waarschijnlijk omdat we wat te luidruchtig en te nombreus waren.

        

 

      Click to see next picture  Click to see next picture

      Click to see next picture  Click to see next picture

meer fpto's op http://stefba1.mijnmomenten.nl

DINSDAG 29 JUNI 2004

De dinsdag stond een wandeling naar ' le Refuge de Sales ' op het programma. Startend op een hoogte van 700 meter , was het de bedoeling elk op zijn eigen tempo te stijgen tot praktisch 1900 meter. Waarbij ook nu weer enkele prachtige watervallen centraal stonden.

  

 

   :: Information sur la photo :: 

 Auteur : gpairon 
 Nom de la photo : Cascade du Rouget 
 Rubrique : Cascade et chute 
 Clics ce mois : 25 
 Clics : 159 
 Ajouté le 26 Dec 2003 
 
 
Startend vanuit het piepkleine Salvigny , begint de wandelweg onmiddellijk gezapig te stijgen richting le Lignon. Onderweg komen wij voorbij een eerste waterval , tevens de bekendste ' la Cascade du Rouget '. Ons doel vandaag is echter te stijgen tot 1900 meter , waarbij wij na een half uur 

23:35 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Waauw... prachtige reis gehad!! Zo te zien was dit een fantastische reis... prachtige omgeving en veel natuur! Als we nog eens veel tijd hebben, zullen we dat ook eens moeten doen! Als we.... tijd hebben. En geld... Groeten van ... Wandelmarc.

Gepost door: wandelmarc | 12-07-04

De commentaren zijn gesloten.