12-07-04

POTTEBREKERSTOCHT - DE KLIJTE 11 JULI 2004

Pottenbrekerstocht - Westhoekstappers Vlamertinge
DE KLIJTE - 11 JULI 2004
 

 

D


e naam Pottenbrekers , kregen de Vlamertingenaars mee tijdens de Middeleeuwen en is in feite ontstaan uit de vele twisten omwille van de toenmalige florerende lakennijverheid. Ieperlingen en Poperingenaars , kwamen hun frustraties uitvechten in de toenmalige afspanningen en hierbij sneuvelden menige ‘ pot ‘.  De huidige inwoners hebben deze gewoonte heden ten dage overgenomen , alhoewel het meer een uiting is geworden van levensgenot en plezier , waarbij een wandeling doorheen het Heuvelland dan ook best kan toebehoren.

 

Nog maar pas terugkomend van onze welverdiende wandelvakantie in ‘ le Haute Savoie ‘ leek deze tocht ons een leuk alternatief waarbij we nog eens onze conditie op peil konden houden. Maar toen we ’s morgens doorheen een dikke en donkere wolkenhemel moesten kijken , werden onze plannen maar gauw opgebeurd en verkozen we genoegen te nemen met een minder traject van een 12-tal kilometers. In de inschrijvingszaal in het kleine dorpje ‘ De Klijte ‘  was tevens weinig beweging , jammer want de tocht op zich loonde zekers de moeite.

 

Via het recent opgefleurde dorpspleintje met fontein , stuurde een gezellig op- en neergaand asfaltwegje ons in de richting van het ‘ Keteldal ‘. Een breed en gedrongen horizon met in de verte de Kemmelberg kleurde dan ook het eerste deel van deze tocht. Op diverse weiden hadden jeugdbewegingen hun kamp neergepoot , maar de neerslag van de laatste weken had er bij velen een waar slagveld van gemaakt . Pal op de grens met Kemmel , werden wij warempel niet over de Kemmelberg geloodst maar verkozen de organisatoren de richting van de Bruloze.  Een oud gehucht , alwaar vroeger een smidse stond die vooral tijdens de Eerste Wereldoorlog enige bekendheid verwierf. Tezelfdertijd vergastten wij ons op enkele mooie vergezichten op het Heuvelland , met de Rode & Zwarteberg , doch ook de Kemmelberg .

 

Toen  een ellenlange weg ons in de richting van Loker en zijn merkwaardige vierhoekige Sint Petruskerk stuurde voor een rust, begon de zon zich eindelijk wat van onze wandeling te bemoeien. Net op tijd om ons grenzeloos te laten genieten van een smakelijke grasweg die ons langs de flanken van de Scherpenberg moest brengen . Hier beleefden we het hoogtepunt van de wandeling met een van de mooiste panorama’s van de dag.  We dwarsten  heel even de drukke weg nabij een eethuis ‘ De Zon ‘ en keken neer op het Poperingse hinterland , waarbij de historische gebouwen duidelijk in de horizon schitterden.  Via rustige weggetjes ging het nu in de richting van een paardenhotel ‘ La Diligence ‘.  (meer info : www.proximedia.com/web/de-diligence  ).  Een brasserie, tearoom ,  hotel en zelfs eigen paardenfokkerij  alwaar paardenliefhebbers hun dier op vakantie mee kunnen nemen en ondertussen ook gastronomisch kunnen tafelen.  Uiteraard zijn ook anderen welkom , dus ook wandelaars. En we lieten het ons welgekomen. 

Een korte rust die zeker welkom was , achter ons zagen we reeds de kerktoren van De Klijte priemen , de aankomst was niet meer veraf.

 

Naar verluid hadden wij de prachtige lus rond de Rode & Zwarteberg gemist , maar niettemin hadden we er toch best van genoten.


19:39 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

leuk verslag Een heel aangenaam lezend verslag van deze boeiende tocht zo te zien.
Groeten... Wandelmarc

Gepost door: wandelmarc | 12-07-04

De Scherpe Berg Het landschap bezien vanaf de Scherpe Berg is wondermooi. En het Hellegat en de Sulferberg kan je eens voor een volgende wandeling houden.

Gepost door: Gie | 18-07-04

De commentaren zijn gesloten.