02-08-04

ECAUSSINNES - 31 JULI 2004

28° Marche des Clochers  - 31 juli 2004
 Le coq d'or Ecaussinnois

Le Coq d'or Ecaussinnois is ongetwijfeld één der meest gerenomeerde Waalse clubs , alwaar telkenjare de 50 km Ultra Marathon heelwat beval geniet.

Gelegen in de prachtige vallei van de Sennette (Zenne), tussen Zinnik en het alombekende Ronquières , bezit Ecaussinnes een rijke historische geschiedenis ,waarbij het kasteel van Ecaussinnes - Lalaing dan ook pronkt.

Reden genoeg dus om op de laatste zaterdag van juli , een ' Grand Cru ' wandeling mee te pikken. En dat werd het ook !

We kozen tenslotte voor de 30 km, waarbij enkele inleidende en leuke dorpswegels midden een feestvierende stad meteen  de juiste stemming aangaven.  Een ouderwetse kerkwegel bracht ons dan ook op een oud viaduct dat op een eenzame hoogte boven de hoofdstraat van Ecaussinnes spant. Meteen kregen we een eerste mooi zicht op het ' kasteel van Ecaussinnes - Lalaing '.

KASTEEL VAN ECAUSSINNES

Het kasteel , opgericht op een rotsachtige uitloper , die de vallei van de Sennette beheerst , was al in de vroege middeleeuwen een vesting van groot strategisch belang, gelegen aan de grens van het graafschap Henegouwen. Het kasteel was aanvankelijk in handen van de families Wiscart , Guiscart en Oste d'Ecaussinnes. Hierna kwamen pas de Lalaings (1375-1450) om vervolgens overtegaan naar de Croy's.  Sinds de 16de eeuw is het dan terug in handen gekomen van de Lalaings.

Tegenwoordig is het kasteel en het domein in handen van een Stichting van der Burcht , die het eigendom dan ook in stand houdt. Het kasteel kan men tegenwoordig bezoeken , waarbij de historie van het kasteel wordt geschetst aan de hand van schilderijen en gravures. Hiernaast is er tevens een zaal ingericht met aardewerk uit Doornik en Brussels en Chinees porselein. Ook de indrukwekkende wapenzaal geniet veel bijval, met talrijke wapenuitrustingen , kisten en een serie portretten van de Van der Burchs. De kapel is ook een bezoekje waard vooral oude beelden en waardevolle schilderijen worden er tentoongesteld.

BRON : Ippa's kastelengids.

 

Langs een stokoude muur van het slotdomein belandden we nu via enkele heerlijke paden in de vallei van de Sennette. Hiervoor had een duister pad ons een tijdje in het ongewisse gelaten. We stapten immers door een schoon strookje van groen , waarbij opeens een stenen tunnel over ons hoofd werd geplaatst. En we zo een poosje op de tast dienden te stappen.

In ieder geval het schitterend golvend landschap die zich slingerende langs de Zenne (La Sennette ) wist ons zekers te bekoren. Een fladderende zeldzame Koninginnepage begeleidde ons tussen de weiden met een grillig niveauverschil. Waarna een wegel langs de bosrand ons ook hier de grillige bodembewegingen van de Zennevallei liet zien. Steeds hoorden we de klatterende Sennette , die diep beneden ons meanderde tussen steile rotsoevers.

Gevolgd door een stukje oude spoorweg , belandden we tenslotte in de traditionele controle in het stationnetje van Ronquières , alwaar de geuren van het barbecuevuur menig deed watertanden. Links van ons zagen we schimmig de toren van het hellend vlak van Ronquières.

HELLEND VLAK VAN RONQUIERES

Deze indrukwekkende constructie , kan schepen over een niveauverschil van 68 m helpen. Op het hellend vlak van 1432m lengte rusten twee metalen bakken van 91m lang en 12m breed, die elk een schip van 1350 ton kunnen vervoeren. Iedere bak rust op een systeem van 236 wielen met een doorsnede van 70 cm. De kosten bedroegen destijds ruim twee en half miljard Belgische frankjes. Velen plaatsten dan ook grote vraagtekens bij de noodzakelijkheid van zo'n geldverslingerd project. Vooral dat het scheepsverkeer op het Canal du Centre op een laag pitje lag.

Hierna volgden we nog eventjes de spoorwegbedding , waarna overheerlijke  wegels tussen het rijpende koren en de groeiende maïsvelden ons in de richting van Henripont stuurden. Ondertussen zochten we steevast de schaarse schaduwpuntjes op , daar de zon gul haar stralen op ons hoofd en nek begon uit te strooien.

In het plaatselijke schooltje van Henripont , konden we nog eens rusten. Waarna er eindelijk voor wat afkoeling werd gezocht met een sublieme bosdoorsteek in het ' Bois de la Houssiere ' op het grondgebied van Braine le Comte. De voorraad natuurpaden bleek onuitputtelijk : de vooral lekkere koele bospaden , werden af en toe eens afgewisseld met een verrukkelijk zicht op de vallei van Senette en het hellend vlak van Ronquieres.

Waarna we in een schamele buitencontrole onze voorlaatste stempel opzochten en langs lang uitgestrekte korenakkers tenslotte via een schitterende bosdreef van het kasteel ' de la Follie ' opnieuw Ecaussines binnenstapten.

KASTEEL ' de la Follie '

Het kasteel ' de la Follie ' (letterlijk : de buitensporigheid) , dateert voor het grootste deel uit de 16de eeuw. Het kasteel dient men te betreden via een overdekte zuilengang , die toegang heeft tot de binnentuin. Voor het kasteel bevinden zich enkele oude versterkingen. Het interieur prijkt van zijn kant met oude , fraaie meubels en een enorm wandtapijt uit de 17de eeuw. Tijdens loont de bibliotheek zekers de moeite , maar het kostbaarste kunstbezit van het kasteel is ongetwijfeld de vier gebrandschilderde ramen in de gotische kapel.

Het kasteel kan bezocht worden mits  schriftelijke aanvraag.

Hierna slingerden we ons terug kriskras door de kleine steegjes van Ecaussinnes , waarna we via een oude watermolen en een idyllisch klaterend beekje voor een tweede maal het kasteel van Ecaussinnes - Lalaing bereikten. Aan de voet van het kasteel op het marktplein plooiden we nog eens onze controlekaart open voor een laatste pitstop. Gewoon kwestie van eens bij te tanken , en eens te proeven van de Ultra d'Ecaussinnes , een lekker amber streekbiertje.

Dat het smaakte bij zo'n weer , en bij zo een fascinerende en historische tocht : hoeft geen betoog.

fotoreportage online :  zie http://stefba1.mijnmomenten.nl

 
19:47 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

jaja uw blog is goe maar ga ook eens naar de mijne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gepost door: michiel ostyn | 10-10-05

De commentaren zijn gesloten.