02-08-04

MOERE GISTEL - 01 AUGUSTUS 2004

Gistelse Kastelen - & Momumententocht
Motestappers Koekelare   01 augustus 2004
 
Als kleine pagadder nog samen met pa en ma , herinner ik me jaren geleden de Houtlandse Kastelentochten, waarbij animatie en de doorgang van diverse privé kasteeldomeinen troef waren. De organisatie kende destijds een enorm succes en was toen met meer dan 5000 deelnemers een toonaangevende organisatie binnen het nog kleine wandelwereldje. De tocht ging echter terziele , maar enkele jaren terug wisten de Motestappers uit Koekelare er nieuw leven in te blazen.
 
Hoogtijd dus om af te zakken naar deze Gistelse deelgemeente , die ons een leuke tocht langsheen diverse kastelen en monumenten aanbood , met hier en daar een tikkeltje randanimatie.
 
Startend vanuit het Torenhof ( een historisch gebouw dat in de loop der jaren fungeerde als brouwerij , olieslagerij , kalkbranderij en zelfs koffiebranderij) begon de tocht erg pittig met een leuke doorsteek door een half verwilderd park , waarbij een samengeknutseld ponton ons over de Moerdijkbeek heen bracht. We volgden geruime tijd een gezellig karrenspoor langs de beek , die ons in een leuke groene lus naar de drukke baan Oostende - Torhout bracht.
 
Onderweg hadden we medelijden met een pas gehuwd koppeltje : hun opgeknapt boerderijtje lag er zielig bij met al die lege flesjes en bakken bier. Tot een wieg toe op de nok van de woning.
 
Enfin , nadat we de drukke weg gedwarst waren , zochten we de ' Groene 62 ' op. Een oude spoorwegzate in 1963 afgeschaft en tegenwoordig knap ingericht als wandel- & fietspad. Het zonovergoten en druk bezochte pad , zou ons brengen tot bij het oude stationnetje van Moere. Nu opgekalefaterd als riant verblijf , kregen we de honneur dwars door de tuin van de eigenaars de stappen.  Waarschijnlijk een primeur op wandelgebied om zo maar door het privé van iemand te mogen stappen.
 
Hierna zouden enkele rustige wegen ons begeleidden tussen de polders van het Houtland en de zanderige kuststreek. Het landschap oogde dan ook vrij ongeschonden , waarbij het koren op de oogst stond te wachten. Waarbij een netwerk van sloten en kreken omgeven door stevige rietkragen als een web over de akkers slingerden. Alwaar kleine hoevetjes laag tegen de grond aanleunden en zo versmelten met de zware polderaarde. En overal wapperende klaprozen een wake vormden over Flanders Fields en de nabij gelegen Ijzervlakte van Diksmuide.
 
Bestemming was het kasteel van Montjoye , dat eind 18de eeuw , begin 19de eeuw gebouwd werd in Engelse stijl. Een lus door het parkdomein , alwaar enkele kunstenaars en schilders hun ezel etaleerden , bracht ons tussen een rimboe van hoge bamboestruiken en een half toegegroeide vijver alweer een knobbelzwaan sierlijk danste.
 
Zo bereikten we een eerste rust , en in dit hete weer konden we best een verfrissing gebruiken. We zochten dan ook nabij de lokale chiroheem een schaduwluwte op , om de innige mens te versterken.
 
Hierna vatten we terug deze lange landelijke wandeling aan , waarbij een prettige wegel aan de rand van een stukje bos zich tussen het groen wriemelde. Iets later ontwaarden we de Merelaar ' een houten windmolen die hoog boven de beschermde omgeving uitsteekt. Om zo terug voor een tweede maal de rust aan te doen in het  Chiroheem.
 
De terugweg werd dan ook aangevat via een tweede stukje ' Groene 62 ' en de vlakke akkers van ' le plat Pays '.  Onderweg hadden we een oplettend oog voor de vindingrijke namen die er de hoevetjes meekregen : de ark van Arnold , 't Bloote om er maar enkele te noemen. De wandeling mochten we tenslotte besluiten met een bezoek aan het centrum van Moere , met zijn typisch kerkje en marktpleintje en een laatste rust.
 
Via het laatste stukje werden we gebracht naar een dicht groenscherm, alwaar we getrakteerd werden op een kasteelbiertje. Een adrenalinescheut ,die zorgde voor een prachtig slotoffensief door het kasteeldomein van Moere en ons zo op een rustige manier terug naar het Torenhof bracht. Alwaar ambiance troef was.
 
Wandelen : een Vlaamse kermis , 't zal wel zijn !!!
 
fotoreportage binnenkort op hhtp//stefba1.mijnmomenten.nl
 

20:49 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.