05-08-04

Voorstelling VIA ROMANA - dagmars 55 km

VIA ROMANA - de mars der Legionairs
 
Ongeveer 2050 jaar geleden ...
Op een verhevenheid langs de Leie , niet ver van een doorwaadbare plaats , zien de inwoners van een Keltisch dorp vreemde krijgers verschijnen.
Het zijn kleine donkerharige mannetjes met een klederdracht in overwegend  rode kleur. Door hun krijgskunst - ondersteund door een beroepsleger - zullen ze weldra over het grootste deel van de toenmalige wereld heersen. Die mannetjes komen uit Rome en zullen het dorp van de Keltische hoofdman Verovos de naam Viroviacum ( Wervik) geven. Het zal een gekende rustplaats worden  langs de Romeinse heirbaan vertrekkende van Boulogne over Cassel naar Wervik en verder Doornik om te eindigen in Bavais.
 
Nu , meer  dan 2000 jaar later en na een bewogen geschiedenis van plunderingen en vernielingen  , is de  stad  Wervik  zich  meer dan  ooit bewust  van  zijn  Gallo-Romeins  verleden.
 
Hierom wordt op zondag 26 september as. voor de tweede maal  een dagmars van ongeveer 55 km langs het traject van de vroegere Romeinse Heriweg , die Castellum (Cassel) met Viroviacum (Wervik) verbind , gelopen. Het initiatief ' Via Romana ' ligt in handen van Viroviacum Romanum ( een geschiedkundige vereniging) , waarbij de Wervikse wandelsport instaat voor de omloop en de bepijling. De bevoorrading en toezicht  zijn in handen van Viroviacum Romanum.
 
Wie wenst deel te nemen aan deze dagmars kan contact opnemen met Dhr Biesbrouck Patrick , Molenstraat 4 te 8940 WERVIK  of telefonisch 056/31.11.18.
Er is gratis vervoer voorzien vanuit het Sint-Jozefscollege , waarbij de bus start om 6 uur. De officiële start in Cassel vind plaats om 7 uur.
 
Het parcours verloopt meestal door een rustig landschap waar men de vlaamse vlakte kan overzien van adembenemende panorama's , zowel op Frans Vlaanderen en het Heuvelland. Om te eindigen in het iets drukkere maar daarom niet minder interessante Leiedal.

22:24 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.