11-08-04

ERPE MERE - 08 AUGUSTUS 2004

Negen Molenroute
8 augustus 2004 - Wsv Kadees Aalst

Zondagmorgend effenaf schitterend wandelweer !
Dus maar gauw onze wandelschoenen aangebonden richting Erpe Mere , teneinde absolut de hitte rond de middag en erna te vermijden.

De Kadees uit Aalst stonden er immers in voor de Negen Molenroute en bij aankomst in de ruime sporthal Steenberg , kozen we dan ook maar plichtsbewust om 12 kilometers te stappen.

Erpe Mere gelegen tussenin Aalst en Herzele mag bogen op fraaie golvingen die het landschap flink wat karakter meegeven. Dit werd vooral duidelijk toen we na de rondgang van het domein Steenberg en zijn vijvers , de wijde wereld werden ingestuurd. Smalle lintjes beton  langs ontelbare maïsvelden en het talud van een spoorwegbedding brachtten ons in de richting van Mere.  Pittoresk ingeplant langs ons wandelparcours , passeerden we tevens een kwekerij van struisvogels (meer info : www.struisvogelfarm.be ) die uiteraard voor de nodige hilariteit zorgden.

Net alvorens de dorpskom te betreden werden we via een hoge gras- en voetweg opeens langs de kabbelende Molenbeek geslingerd. Kriskras trokken we via enkele broekbosjes en rietkragen verder , waarbij de overblijfselen van een oude watermolen elkeen best wist te bekoren.  Ondertussen bevonden we ons reeds op het grondgebied van Aaigem, waarbij een schitterend karrenspoor ons in een wijde boog ver verwijderd hield van het dorpscentrum.  De romantische doorsteek langs de Langemunte en Eetsvelde zal zekers bijblijven , waarbij we in de verte nog net boven wat groen het schilderachtige Sint Nicolaaskerkje van Aaigem meepikten.  Via het plaatselijk voetbalveld van Bambrugge belandden we uiteindelijk in de behuizing voor een eerste pitstop. 
 
Nog maar net wat bekomen van die drukkende hitte , stuurde een beeldige graswegel , geprangd tussen prikkeldraad ons op een bijzondere manier Bambrugge uit. Kilometers lang mochten  we ons dan ook  vergapen op bijzondere mooie landschapsbeelden van wiegende akkers en weiden omgeven door enkele bosstrookjes tot we op het grondgebied van Ottergem halt hielden aan de plaatselijke watermolen.

De Watermolen van Ottergem werd vermoedelijk in 1660 opgericht. In 1774 werd hij herbouwd. Tot in 1920 was het zowel graan- en oliemolen. In die tijd werd de olieslagerij verwijderd, zodat enkel de graanmolen overbleef. Een merkwaardigheid is dat de molen steeds (vrijwel) ononderbroken in bedrijf is geweest. Van de oorspronkelijke vier steenkoppels zijn er nog drie aanwezig: twee koppels (kunststenen) zijn nog maalvaardig. De huidige eigenaar Walter van den Branden is vrijwillige molenaar en conservator van het Provinciaal Molenmuseum te Wachtebeke. Alhoewel de molen nog kan malen, dringen herstellingswerken zich op.

Na een kriskras doortrek van Erpe mochten we op een schitterende wijze deze tocht afrondden, waarbij het nuttigen van een frisse Affligem aan de startplaats  ons laatste wapenfeit voor vandaag was.  Tevreden en voldaan mijmerden we weg over deze aan te bevelen organisatie , waarbij   de parkoersmeester  de omloop wist rijk te doorspekken met leuke partijtjes groen , stukjes subliem onverhard en avontuurlijke éénmansstreepjes.
22:03 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

architect -bouwkundig adviseur Ik ben op zoek naar de e-mail van Walter van den Zanden

Gepost door: P. Herpertz | 01-01-07

De commentaren zijn gesloten.