19-08-04

POPERINGE - 19 AUGUSTUS 2004

Vierdaagse van de Yzer - 19 augustus 2004
POPERINGE

Gejaagd door de wind , stonden om 8u30 tegen de 6000 deelnemers te trippelen op het startschot van de tweede dag van deze 32ste editie der Vierdaagse van de Yzer.  In aanwezigheid van burgemeester Henri D'udecem d'acoz en zangeres Jo Lemaire trok de ganse meute , vanaf het marktplein van de hoppestad Poperinge zich op gang. 

Menig wandelaar trok maar een triestig gezicht deze morgen : hadden weinigen de vaak kunnen vinden na een nachtelijk uitstapje in de kamplogementen of hield wind , regen en een bekoorlijke koude ... hun tegen . Onze blote zomerbillen , hadden duidelijk heel wat beter verdient.
De indrukwekkende wandelcaravaan zette in ieder geval zijn opmars  , alwaar duidelijk werd gemaakt dat Poperinge en ommeland : wel degelijk de hoofdstad van het Hoppeland zijn. Ondertussen hadden we de Mini-stappers ergens in het centrum van Poperinge kwijtgespeeld , en werden we in een tamelijk rechte lijn langs diverse hoppevelden in de richting van Proven en het 't Couthof gestuurd. Net voorbij het domein van de burgemeester stuurde een landelijke weg ons tussen het deinende landschap. Jammer genoeg hadden we teveel werk met het ijverig aan- & uitdoen van onze regenjas of opendoen van paraplu om dit mooie landschapsbeeld echt naar waarde te schatten. Gelukkig bleef het maar bij een paar kleine plaagstootjes van motregen ... 
Nadat enkele gezellige kronkelende wegjes ons in de richting van Watou stuurden , mochten we  voorgoed ons regenplunje opbergen en kon de tocht eindelijk beginnen. In het kunstenaarsdorpje Watou werden we feestelijk onthaald door de kliek van de 14° Artillerie en de Sint Bernardusbrouwerij die elkeen vergastte met een Hommelbiertje.  
Een gezellige wegel langs twee maïsvelden door en een ruig karrenspoor dreven ons daarna in de richting van Abele. Een dorpje van niemendal eigenlijk , alwaar destijds smokkel en douaniers een spelletje van kat en muis speelden.  Hier begonnen de akkers en de weiden al speels te glooien. Heel ver , tegen de horizon aan , zagen we het rijtje van West- en Frans-Vlaamse heuvels, met helemaal recht voor ons de Catsberg ons ultieme stapdoel voor vandaag.  We wandelden nu door een stukje Frankrijk dat op geen enkele manier zijn Oud-Vlaamse roots kon wegsteken. Alleen dank zij een eeuwenoude grenspaal en een knalgeel autootje van ' La Poste ' , wisten we uiteindelijk dat we voorbij de Schreve waren gestapt. We bewogen ons nu over stille steegjes in de richting van Godewaersvelde en merkten dat de straatnamen , eenvoudig ' straete ' gebleven waren . De Catsberg lag nu al breed en bultig voor ons en we konden onze klimspieren alvast even oefenen op een steile holle wegel dat ons naar ' les 5 chemins Verts ' bracht.  We genoten een eerste maal van de mooie panorama's op de Frans Vlaamse vlakte en de kerktorens van het vlakke Vlaamse land.  Waarna we ons mochten opmaken voor de apotheose , met de beklimming van de Catsberg en haar nabijgelegen ' Monastère du Mont des Cats '. 
Behoorlijk zwoegend hesen we ons naar boven , waarbij we enigszins nahijgend, ons na een twintigtal kilometer lieten neerploffen  in het eerste beste estaminet.
Nadat de nodige energie terug werd opgedaan , begonnen we dan maar aan de afdaling van ' le Col de Berthen ' waar we even door het groen konden gluren op de schitterende vlakte die zich voor ons uitrolde.  Het zou ons brengen naar Boeschepe , zo te zien aan een verroeste arm van een wegwijzer uit de jaren stilletjes. En inderdaad een fraaie wegel langs de flanken van ' le Mont de Boeschepe ' zette ons in de juiste richting van Poperinge.
Op de wijk  ' Grote Onze Heer ' zetten we terug voet op Belgisch grondgebied , niet alvorens menig zich eerst liet bekoren door een verleidelijk Piconske.
Er resterenden ons nog een kleine 6 km , waarbij de contouren en de toren van Poperinge boven de horizon uitblonken.  Nog eventjes werden we nabij het ' Lijssenthoek Cemetery ' herinnerd aan de gruwel van de Eerste Wereldoorlog, alvorens een feestvierend Poperinge onder muzikale begeleiding in te treden.
We hebben er ondertussen 62 km opzitten.


NU REEDS DE FOTO's ONLINE

17:44 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.