22-08-04

IEPER - 21 AUGUSTUS 2004

32° Vierdaagse van de Yzer - 21 augustus 2004
IEPER - SLOTDAG met parade


Met start in het Provinciaal domein ' De Palingbeek ' stond tijdens de laatste dag van deze 32ste Vierdaagse , alles in het teken van ' Ypres Salient
 
Ook vandaag waren de goden ons aanvankelijk gunstig gezind en toen sir baron Stijn Coninckx het startschot gaf werden de hemelssluizen nog wat meer open gezet.
 
Via de statige inrijdreef van het Provinciaal domein zette de lange sliert van militairen en wandelaars koers in de richting van Hollebeke. Enkele militaire detachementen hielden er gelukkig de sfeer nog in en al zingend gaf het ons de moed om zo hand in hand verder te stappen door dit prachtig golvend landschap voorbode van Heuvelland. Wandelpaden badend in het frisse zomergroen van maïsvelden en tabaksvelden kronkelden zich doorheen het landschap in de richting van vredige oorden. Waarna een schitterende veldweg met keurige bomenrij voor velen onder ons enig soelaas bracht aan de voetjes , na de vele kilometers asfalt en beton die we voorgeschoteld kregen.
 
Zo bereikten we na een tiental kilometers stappen het kleinste STADJE van Vlaanderen : Mesen. Stad met Ierse allures , pal op de grens tussen Henegouwen en Heuvelland , wist het zijn eigenheid te behouden en durft het zelf wedijveren met grote broer Ieper voor de prestitieuze titel van Vredesstad.
 
Terecht vonden we , het anders zo rustige stadje was vandaag omgetoverd tot bastion van deze Vierdaagse. En alle 950 inwoners mogen terecht fier zijn op hun stad. Het vrolijk opgesmukte gemeentehuis ( vroeger gerechtsgebouw) , de Sint Niklaaskerk met beiaard en Romaanse crypte , het klein geschiedkundig museum en de diverse dranketablissementen werden dan ook door menig bezocht.
 
Op de tonen van de Vredesbeiaard die hymnen en volksmuziek speelde uit de naties die betrokken waren tijdens de eerste Wereldoorlog : lieten we achter ons een surrealistisch plaatje. Een vredig , rustig beeld van de merkwaardige ' keikop ' die Mesen figuurlijk en letterlijk wel staat.  Een haakse bocht en een drassige veldweg verder kwamen we voor de betoverende ' round tower ' ( Ierse Vredestoren ) te staan. Ingewijd op 11 november 1998 in het bijzijn van Queen Elizabeth of England , de presidente van de Republiek Ierland en ons Vorstenpaar werd dit Iers Vredespark opgericht onder het motto ' Een tocht van verzoening '. Waarbij getracht wordt de Ierse Katholieken en Protestanten , die hier destijds op onze fronten zij aan zij streden voor de vrede , terug tot verzoening te brengen.
 
Ondertussen stapten we '' nog '' gezwind verder in de richting van de Douvevallei. Hier aan ' La Douve ' werd tijdens Kerstmis 1914 het vredesbestand werkelijk in ACHT genomen en zongen Britse en Duitse soldaten gezamelijk enkele kerstliederen.
 
Voor ons ontwaarden zich in tussentijds de Ploegsteertse Gheer- & Huttebossen alweer wredige taferelen zich tijdens de Eerste Wereldoorlog afspeelden . We werden echter in de richting van ' Le Rossignol ' uitgestuurd , alwaar talrijke militaire begraafplaatsen het landschap sieren. Eventjes dachten we in de richting van het dorpje Wulvergem te stappen , maar niks was minder waar toen we via de statige dreef van de ' Ferme Plus Douve ' en twee kleine kerkhoven , de Enclave van Mesen betraden. Een lap grond , met enkele hoven toebehorend aan Mesen , maar gescheiden van hun stad langs alle kanten door een strook Heuvelland en Henegouwen.
 
Onze regenjas hadden we reeds voorgoed mogen opbergen , toen we midden een esthetisch waardevol landschap krinkel de kronkel daalden en terug even vlug klommen in de richting van Wijtschate.  Via de Mittelweghoeve en de Spanbroekmolenkrater ( twee cruciale punten en stille getuigen uit de vreselijke mijnenslag van juni 1917 ) bereikten we zo ' de platze ' van Wijtschate alwaar in het midden het ' London Scottisch Monument ' prijkt. In het enige vooroorlogs café die het dorpje telt heerste een sfeer van weleer. Aan vooroorlogse tarieven van 1 euro de consumptie kende  de kranige uitbaatster  dan ook een topdag ! Op de hoek van de straat , lagen enkele stappers languit , hun pijn en krampen te verduren en blaren te tellen. Aangemoedigd door anderen wisten ze te volharden , trokken ze terug kousen en schoenen aan en stapten moeizaam verder. Ook dit is de sfeer van de Vierdaagse die kan tellen.
 
Via een golfterrein restte er ons nog een groene lus doorheen het Provinciaal Domein de Palingbeek , gevolgd door Zillebekevijver. We zagen reeds voor ons de torens van ' Ypres Salient ' in de horizon optornen. Waarna de Zillebekevoetweg ons bracht naar de laatste ' check point ' van deze Vierdaagse wandelmars.
 
Nog eens ons blazoen en teneu  wat opsmukken. Enkele felicitaties hier en daar uitstrooien , een goed glas drinken met oude en nieuwe wandelkameraden. En koers te zetten naar de historische Menenpoort voor de finale wandelparade tot op de Ieperse Grote Markt.
Een moment om koude rillingen van te krijgen , waarbij fierheid , emoties en kameraadschap de bovenhand haalden.
 
We nemen alvast hier afscheid van iedereen ( wandelaars en lezers van deze reportages ) en hopen u allen terug te zien op 24 augustus 2005 voor een nieuwe editie van de Vierdaagse der Yzer.


Foto's online

22:35 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Haha, de Stefaan... Samen met Guy Verhelst op de foto.... Leuk wanneer bloggers elkaar ontmoeten op een tocht, en dan nog op de Vierdaagse van de IJzer! De foto zit in mijn archieven opgeslagen... Misschien tot op één of andere tocht ten lande... Groetjes... Wandelmarc.

Gepost door: wandelmarc | 29-08-04

De commentaren zijn gesloten.