25-08-04

PURNODE - 22 AUGUSTUS 2004

20° Marche d'été - Les Fougnans Ciney - 22/08/2004

 

Purnode , een klein typisch Condrozdorpje tussen Namen en Dinant , was vandaag onze bestemming. Gelegen in de schitterende toeristische Bocqvallei met start vanuit de ' Brasserie du Bocq ' konden we als wandelaar - levensgenieter geen betere startplaats uitkiezen, waarbij we naast een bezoekje van de brouwerij tevens  de heerlijke streekbiertjes konden degusteren.  Ons zorgen maken over de terugreis was ook al geen probleem , gezien het ging om een busreis van de Wervikse Wandelsport.

Bij onze aankomst ietske voor de klok van 10 , onder een stralend zonnetje , heerste al een grote drukte in en rond de gebouwen van de plaatselijke brouwerij. Blijkbaar waren we niet de enigsten hier aanwezig met een autocar , want stappers uit Belsele , Paal , Genk en Ruisbroek wilden eveneens  van dit prachtig wandelgebied  genieten.

 

We werden dan ook joviaal ontvangen door de inrichters , waarna Purnode alvast direct zijn heuvelachtig karakter beklemtoonde en we via het kerkje en enkele leuke dorpsstraatjes met typische huisjes in granietsteen van de Bocqvallei een kleine blik kregen op dit liefelijke dorpje. Iets verder via het eerste slingerend bospad  werden we reeds direct met onze neus op de feiten gesteld dat dit een avontuurlijke trip zou worden. Op een schitterende , puur natuurlijke wijze volgden wij nu kilometers lang de flanken van de Bocq rivier. Op sommige plaatsen moesten we bijna recht naar beneden via een steile en gladde afdaling, niet te verwonderen dat menig hier zich niet zeker voelden om te zakken. Maar met de hulp van iedereen en elk takje die krampachtig kon vastgehouden worden , wisten we toch het naar benedengaan op ons edel achterwerk te voorkomen. Alhoewel dit blijkbaar niet door iedereen is gelukt , vernamen we achteraf !

 

Een veel belovend en schoon stukje natuur in ieder geval die mij zonder twijfel wist te bekoren tot aan de eerste rust , op de binnentuin van het één of ander kasteeldomein. 

 

Nadat we over een smal brugje het snelstromend watertje gedwarst hadden , stuurde men ons weer steil omhoog het bos in. Er volgde dan ook een heerlijke privé-doorsteek door het domein van  een Brusselse watermaatschappij van maar liefst een tiental kilometers. Halverwege gelukkig gestopt door een ruime rust in de bergruimte van een plaatselijke rotsklimmersvereniging.   Hier en daar had men de begroeiing in de natuur vrij spel gegeven met een schitterende wilde flora als resultaat, waarbij de passages langs de smal , slingerende en soms slijkerige bospaadjes dan ook soms stapsgewijs gebeurden.  Temeer op diverse plaatsen reeds een volgende beklimming lonkte , waarbij we dachten soms nooit boven te geraken. De klim bleef maar duren , maar eens boven wel de moeite waard , vooral toen we ter hoogte van Yvoir  tussen het groen de schittering van een weids open vlakte konden waarnemen.

 

Voor het eerst kregen we een vorstelijk zicht op de verrukkelijke Bockvallei , die ons vlijtig afzette voor een laatste rust in de kantine van de kaatsvereniging. Hoogtijd om te proeven van ' La Gauloise ' met de gekende Waalse cervelas.

 

Hierna illustreerden de volgende natuurpaden, waarbij we trouwens meermaals gestoord werden door een ' enduro van moto's ' , volop de pracht die de schilderachtige heuvelruggen van de Bocqvallei te bieden hebben. De weiden flitsten in alle richtingen naar boven en evenvlug naar beneden en her en der tekenden koeien met wit-zwarte stippen in de groene golven ...  Een laatste stukje bos en een weidedoorsteek  zette ons tenslotte terug af nabij ' la Brasserie du Bocq '.

 

We wisten de charmes van deze onvervalste natuurwandeling best te appreciëren en brachten hierna nog een bezoekje aan de in 1858 door Martin Belot opgerichte brouwerij. Thans staat de 6de generatie van de familie Belot aan de leiding en ze gaan er prat op nog steeds een 100% familiebedrijf te zijn en één van de laatste traditionale Belgische brouwerijen.  (meer info : www.bocq.be )

 

Om hierna een plaatske in te nemen op de zonovergoten binnenkoer van de brouwerij en ons te goed te doen aan de heerlijke barbecue , uiteraard gespoelt met één van die heerlijke Gauloise biertjes.

 

  FOTO's NU ONLINE

http://www.wistiti.fr/AlbumsPerso/Visualisation.asp?DI=stlicBZFZ100820&nombre=80&alb=stlicBZFZ100820AOZSE


16:53 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.