29-08-04

LOPPEM - 28 AUGUSTUS 2004

6° Spermalietocht

28 augustus 2004

Wandelclub Vier op één rij Zedelgem

 

Loppem, van waaruit de wandelclub Vier op één rij , hun 6de Spermalietocht liet starten is een schilderachtig woondorp waarbij het kasteel van Loppem dan ook volledig domineert.

De organisatie startte vanuit 't Wit Huis Spermalie , een tehuis voor visueel gehandicapten , waarbij de opbrengst van deze tocht ook integraal werd geschonken.

 

Vanuit de feestelijk opgezette tent begon onze wandeldag alvast via enkele fraaie dorpswegels. Waarbij de imposante Sint Laurentiuskerk met toren uit de 14de eeuw en Romaanse doopvont , ons geleidelijk aan uit het dorpscentrum dreven. Buiten de dorpskern zette het Sint Maartenspad ons op weg naar een eerste stukje groen, waarna rustige wegjes langs enkele riante villa's ons op een onderhoudende manier naar het privédomein van de Priorij van OLV van Bethanie brachten.   De serene rust die over het domein heerste werd slechts gestoord , door een rust in een annexzaaltje van de Priorij.

Meer info :

www.catho.be/reli/rixensart/9priorijOLVbet.htm

 

Hierna mochten we ons verkneukelen in een nagenoeg volledig bosrijke lus van 8 km die ons krinkelend en winkelend door de rijkelijke omgeving van het Tudor- en Biesbrouckdomein bracht. Ter hoogte van Sint Andries kregen we voor eventjes maar een stukje bewoonde wereld van weleer te zien , waarbij een prachtig karrenspoor langs een historische hoeve daterend van 1798 ons uitspuwde nabij het Tillegembos.

Jammer genoeg moesten we nu ook opmerken dat ter hoogte van het Tillegempark ,  dit schitterend stukje natuur ferm wordt opgevreten door de opmars van riante villaverkaveling ...

 

Het zou ons tenslotte brengen in de nabijheid van het Meer van Loppem , alwaar een fraaie wandelweg met ons de rondgang maakte van de uitgestrekte waterspiegel en ons een tweede maal onderbracht in de Priorij van Bethanie.

 

Rustig en kronkelend , doorspekt met enkele mooie veldwegels en talrijke knotwilgen die met hun oude , knoestige vormen een beeldig cachet gaven in de omgeving van de Pierlapont trokken we hierna in de richting van Zedelgem, alwaar het Vloetemveld op zich wachtte.

 

HET VLOETEMVELD

 

Ooit was Vloetem een zompig, moerassig stuk heide, eigendom van de graaf van Vlaanderen; door het volk "woestijne" genoemd.  In 1296 schonk Gwijde van Dampierre het goed aan het Brugse Sint-Janshospitaal.  Vele eeuwen later ploegden de hospitaalbroeders het gebied om tot vruchtbaar akkerland.  Hiertoe bouwden ze in 1550 een 1600 m lange aarden barm: de Vossebarm.  Die dijk moest het water, dat via de Diksmuidse Heerweg binnenstroomde tegenhouden, zodat het gebied achter de barm in cultuur kon worden gebracht.  Vóór de dijk ontstonden talrijke vijvers (o.m. 't maentje vijver).  Deze plassen werden tussen 1770 en 1882 gedempt en bebost, hoofdzakelijk met Grove den.  In 1796 werd het Vloetemveld overgedragen aan het OCMW van Brugge.
Na WO I werd het grootste deel - ong. 170 ha - onteigend door het ministerie van Landsverdediging voor de aanleg van een munitiedepot.  In 1980 werd het overige deel aangekocht door Waters en Bossen.  Het Vloetemveld strekt zich uit over Snellegem (170 ha) en Zedelgem (110 ha) waarvan 113 ha domeinbos en de rest militair domein.

 

Een kort doch stevig snoer van betoverende bospaden die ons kriskras door het domein voerden zou ons tenslotte iets verder brengen naar een laatste rust in de ' Oude Molenhoeve'. De typische kleine hoeve en de koer van het erf  , die vandaag uitzonderlijk werden ingericht als rustpost, straalden gezelligheid uit. De heer des huizes (de boer) had binnen een opgeknapte schuur zijn gereedschap en gebruiksvoorwerpen uit vervlogen tijden tentoongesteld, waarbij de nostalgie dan ook uitstraalde. Gewapend met het babbelwater (trappist) die hij in zijn stevige werkershand hield , kon hij wel uren blijven vertellen over de passie van de vroegere boerenstiel.

 

We konden er echter niet blijven plakken , temeer de parcoursmeester wist te vertellen dat het domein en kasteel van Loppem enkel weggelegd werden voor de kleinere afstanden. Dit hoogtepunt wilden we dan ook geenszins missen en rijfden dan maar een extra lus aan onze 22 km toe.   De lus bracht ons  via een leuke wegel tussen imposante bomenrijen haaks op het kasteel van Loppem , waarna een rondgang van het domein ons op een heerlijk avontuurlijke manier naar het einde van deze geslaagde wandeling bracht.

 

HET KASTEEL VAN LOPPEM

 

 

 

 

Het Kasteel van Loppem dagtekent uit 1859 en vormt een enig geheel: gebouwen, bemeubeling en versiering werden ontworpen door dezelfde kunstenaar, Jean Béthune (1821-1894), schepper van de Vlaamse neogotische stijl. In het kasteel zijn schilderijen, vooral uit de 16e en 17e eeuw te zien, gabeeldhouwwerken uit de 15e en 16e eeuw, aardewerk, porselein, enz...
Koning Albert verbleef er met zijn familie van 24 oktober tot 21 november 1918. Hier werd de "Regering van Loppem" gevormd en werden twee beslissingen met historische betekenis genomen: het algemeen kiesrecht en de vernederlandsing van het hoger onderwijs van Vlaanderen. Het kasteel is eigendom van de Stichting Jean van Caloen.


 

We kletsen hierna nog eventjes met bekenden aan de hand van een stevige trappist , want alles had natuurlijk te maken met 't Wit Huis Spermalie , en daar gingen onze wandelcenten uiteindelijk naartoe ...

 

 

FOTO's ONLINE

 

http://www.wistiti.fr/AlbumsPerso/Visualisation.asp?alb=s...


21:10 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.