29-08-04

ZWEVEGEM KNOKKE - 29 AUGUSTUS 2004

8° Dwars door Groot Zwevegem
29 augustus 2004    
 Wk 12 uren van Lauwe

De 12 uren uit Lauwe hadden ons een overvloed van veldwegels , kerkwegels en ongerepte natuurstrookjes beloofd , met uitvalsbasis vanuit Knokke ( een deelgemeente van Zwevegem ) en keuze uit 6-10-14-22-36 en zelfs 50 km hielden ze dan ook méér dan hun belofte.

De wandeling bloeide al onmiddellijk na de start open met een schuchter zonnetje in het verschiet , waarbij we trokken langs het kanaal Bossuit-Kortrijk, dat sedert halfweg de 19de eeuw door het hart van de West-Vlaamse Scheldestreek loopt. 

Het kanaal Bossuit - Kortrijk

Het kanaal Bossuit-Kortrijk die de Schelde met de Leie verbindt en de gemeente Moen kruist, werd ontworpen en aangelegd in 1857 - 1861, met een lengte van 15.387 m. Het kanaal werd aangelegd voor schepen tot 300 ton.
Om het hoogteverschil tot een minimum te herleiden moest er ook een tunnel (Le Sousterrain) worden gegraven. De 'Souterrain' zoals de Moenenaars zeggen had een lengte van 611 m, een breedte van 6 m en een hoogte van 2,5 tot 3,5 m. De Souterrain is gemetseld in tonvorm met ter plaatse gebakken stenen. Er dienden evenwel nog 11sluizen gebouwd om het overige hoogteverschil weg te werken, alsook 18 bruggen.
In 1974 kwam er een einde aan dit unieke kunstwerk en werd er een nieuw kanaal gegraven om het bevaarbaar te maken voor schepen van 1350 ton. Waar vroeger de sousterrain was is er thans een nieuw sluis gebouwd met een lengte van 115 m en een breedte van 12,5 m en een verval van 4,5 m.
Het kanaal is ook een visrijk water en dus geliefd door zowel de recreatieve als de wedstrijdhengelaars. Algemeen voorkomende vissoorten zijn de zeelt, snoek, voorn, baars, brasem, snoekbaars, paling, karper en kroeskarper.
Sedert 1998 wordt het kanaal ook gebruikt voor de drinkwatervoorziening, waardoor er meer Scheldewater terecht komt in het kanaal dan vroeger.

bron : home.tiscali.be/infomoen

 

 We schoven dan ook rustig mee met het roerloze water van het kanaal , tot we ter hoogte van het staminée Souterrain , een uniek stukje natuurreservaat indoken langs een verlaten spoorwegberm. Kriskras en avontuurlijk volgden we het pad door dit grillig lintbos , dat blijkbaar onderdak zou verlenen aan tal van vogels en dieren, zo te zien aan de hier en daar opgestelde vogelkastjes.

Eens weer buiten dit klein paradijs , zorgde een leuke combinatie van een krinkelende kerkwegel en veldwegel ervoor dat we voor een tweede maal flaneerden langs het kanaal van Bossuit. En het bleef prettig wandelen , toen we langs de boorden van het kanaal vakkundig op de vaarttaluds werden gestuurd.  Met volle teugen genoten we van dit schitterend stukje natuur , feestelijk in het wit , geel , blauw en paars gezet door talrijke bloeiende bermkruiden, die zorgden voor een waar bloementapijt.  Het zou ons tenslotte afzetten in Moen , waarbij we eens voorbij de dorpskom , omheen een kasteelboerderij met  feeërieke vijver , de eerste rust bereikten in het plaatselijke gemeenteschooltje.

Hoogtijd om wat extra calorieën op te doen dus. Nog maar net terug gestart lag voor ons een adembenemend panorama van de bijna grijpensklare en indrukwekkende bult van de Kluisberg. Ietwat te ver voor ons vandaag weliswaar , maar we mochten zekers niet klagen. Onze wandelweg bracht ons via een prachtig mozaiëk van glooiende weiden doorspekt met knotwilgen en ander groen , doorheen de Scheldevallei. 
Onderweg hadden we nog een tweede rust , waarna we ter hoogte van de oude ophaalbare Sint Pietersbrug van Moen op zoek gingen naar het Orveytbos. Dit bos ontstaan bij de aanleg van het kanaal Bossuit , is een opstapeling van de uitgegraven klei. Een deel werd bebost , terwijl een andere deel als graasland wordt beheert. Het graasbeheer gebeurt er door Shetlandpony's. Op de ondoordringbare klei zijn poelen ontstaan die rijk zijn aan amfibiëen en watervogels.
 
De prachtige doorsteek zorgde dan ook voor een heerlijke groene verademing en een mooi belevenis. Nadat het bos ons weer uitgespuwd had , belandden we zo uiteindelijk weer op de ' Trimaarzate '. Waarbij deze oude spoorwegbedding ons terug netjes afzette langs de boorden van het kanaal Bossuit - Kortrijk (die voortdurend als rode draad langs de diverse omlopen liep ) en het parochiaal centrum van Zwevegem-Knokke.
 
Deze Dwars door Groot Zwevegem , konden we dan ook beschouwen als een revelatie.
 

22:16 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.