05-09-04

HERINNES - 05 SEPTEMBER 2004

Marche des  Hurlus  en  Balade
05  september 2004
Hurlus  en  Balade  Mouscron
 
Wanneer we af en toe eens een wandeling meepikken , bij onze Waalse wandelbroertjes van de FFBMP   , is het genoegzaam bekend , dat deze organisaties meestal zuiver gericht zijn op het natuurlijk en/of avontuurlijk wandelgenot. Waarbij eens rond de klok van twaalf aangeschoven wordt voor een democratische maaltijd en hierna naar  gewoonte nog stevig wordt nageklets , volgens de  Waalse jovialiteit.

Het was niet anders zondag laatsleden bij les Hurlus en Balade , die  vanuit Herinnes er hun gelijknamige ' Marche ' hielden. Herinnes gelegen net over de taalgrens , kon vandaag  opvallend ook rekenen op heelwat Vlaamse wandelaars . Waarbij allen startten langs de stevig neergepote kerktoren en onmiddellijk via een stevige kasseienstrook ' à la Paris-Roubaix ' , een fabuleuze aanloop meekregen. Onze gezwinde wandelpas stokte af en toe , enerzijds om volop van de mooie zichten op de nabij gelegen Kluisberg en ' Mont Saint Aubert ' te genieten en anderzijds na een paar kilometer kasseilopen , een ruige veldweg te worden ingestuurd. 
We kozen zo de kant op van ' les vergers du Courrou ' , waarbij de verleidelijke appel- & perenboompjes ons deden watertanden. We konden er gelukkig afblijven , temeer we via de binnenkoer van een statige boerderij , aansluitend mochten genieten van een heerlijke wandelweg doorheen een dik groen scherm. Het bracht ons tenslotte aan de achterkant van het kasteel van Molenbaix voor een eerste rust.    

De zomerse temperaturen hadden er ons zowaar dorst van laten krijgen en blijkbaar wij niet alleen, want ook de viervoeters van menig wandelaar wist dankbaar gebruik te maken van de dogbar. Waarna we via het Sint Ghislainkerkje (daterend uit 1186) , vlak voor ons een kerkwegel ontwaarden. Die boorde zich door de velden omhoog langs een kabbelend beekje , waarbij we opnieuw onze ogen konden richten op de heerlijke panorama's van de omliggende dorpjes en een immense kast van een boerderij in restauratie. Blijkbaar zijn er dus toch nog begoede burgers in ons klein Belgenlandje , prijs hun gelukkig , we waren blij met hetgeen we hebben en kunnen. 

Een smalle betonwegel , dook hierna met ons mee in de weelde van het landschap  , waarna een potige veldweg die nauwelijks te onderscheiden was van omliggende akkers, aardappelvelden en maïsvelden ons tenslotte bracht naar Pottes. Inderdaad de parcoursmeester gaf niet op , de weg stond op zijn stafkaart en gebruiken zou hij !

Gelukkig konden we nu wat  uitrusten in Pottes voor een tweede rust , jammer genoeg zonder drank en spijs ( ja ook dit is mogelijk in Wallonïe, maar geen enkel waardig wandelaar die erom zeurt ). We gunden dan maar wat geldgewin aan de symphatieke lokale cafébazin, waarbij we van een schuimende kraag even konden nagenieten van dit staaltje natuurwandelen.
Na onze rust doorkruisten we het kleine dorpscentrum met een merkwaardige beschermde en versterkte hoeve. Een schitterende wandelwegel brengt ons zo op het jaagpad van de Schelde , waarbij we ons opnieuw wat konden orïenteren . We volgden een hele poos de Scheldedijk , maar bij de eerste parallel lopende veldweg aarzelt de 'Hurlus' niet. In tussentijds hadden we enkele idyllische zichten op de dorpjes Guermignies en Spiere Helkijn, tot opeens het kerkje van Herinnes terug opdook en meteen het einde van deze stevige wandelescapade inluidde.

In de aankomstzaal troffen we nog enkele bekenden ,waaronder de voorzitter van het FFBMP en persoonlijke vriend Maurice Delafontaine.  Lichtjes euforisch over de aangeboden omloop , een voorbeeldige organisatie (buiten de bevoorrading van de laatste rust) en symphatieke ' Hurlus ' hebben we nog een hele poos nageklets. Naar Waalse traditie !!!!                      

21:32 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.