05-09-04

OOSTKAMP - 04 SEPTEMBER 2004

Vredeseilandentochten
4 september 2004
Oostkamp

De Vredeseilanden weerspiegelen zich als  een onafhankelijke en pluralistische Belgische niet gouvernementele organisatie voor ontwikkelingssamenwerking die zich specialiseert in voedselzekerheid.  Ze  komen dan ook  op voor inclusieve ontwikkeling in een wereld, waarin samen leven een voorwaarde is om te overleven, en proberen via diverse middelen geld in te zamelen voor bepaalde projecten.

 

De Vredeseilandentocht vanuit Oostkamp behoort sinds enkele jaren hiertoe en naast de belofte  van een prachtige zomerse wandeling langs parken , kasteeldomeinen , bossen en natuurrijke paden : konden we zo tevens ons steentje bijdragen aan het idee van de organisatie. 

 

Bij aankomst in de refter van de Sint Pietersschool , kregen we de keuze tussen 6 – 12 -18 en 24 km , waarbij we meteen na de start geconfronteerd werden met het kasteel ‘ Les Aubépines ‘ en het aanpalend Beukenpark. Het opkomend ochtendzonnetje zorgde meteen voor de nodige sfeer en de nevelsluiers van de eerste zonnestraaltjes tussen het groen zich manifesteerden als voorbode van een uitstekende wandeldag. Een statige dreef bracht ons hierna naar het privé domein van Gruuthuse , algauw gevolgd door het domein van Erkegem.   Waarna de groene hoogtepunten elkaar vrij snel opvolgden en de parcoursmeester zijn belofte alle eer aandeed.

 

Na het domein van Erkegem werden we zowaar eventjes naast de drukke E40 gestuurd , maar hoe ? Een heerlijke natuurlijke en fenomenale veldtocht langs maïsvelden en enkel stevige boerenslagen , zorgden ervoor dat we ongestoord verder stapten richting een eerste rust in de Nieuwenhovewijk.

 

Blijkbaar was dit nog maar een voorgerecht. Want na de controle zwenkten we af naar de bosrand van het Nieuwenhovebos en het provinciaal domein Kampveld. Een snoer van rustige en betoverende bospaden van maar liefst 9 kilometers trok zich dan ook kriskras door dit wandelbos. Hier en daar opgesmukt met statige eikendreven , prachtige strookjes groen van rododendron , enkele kanjers van veldwegels langs stukjes weiland en akkers  en een idyllische opgestelde boerderij zoals het imposante Torenhof, stapten we maar heel eventjes de bewoonde wereld van Hertsberghe binnen.  

 

Dit alles zou ons op een fabuleuze wijze  voor een tweede maal naar de Nieuwenhovewijk brengen , alwaar we even konden bezinken van al deze wandelpracht en de kinderen zich ondertussen konden tegoed doen aan een springkasteel. Een engelbewaarder in mij , deed me beslissen de lus van de 12 km te volgen in plaats van de resterende  3 km op het traject van de 18. En gelukkig maar want ook nu volgden we via een leuke boswegel tussen de bomenrijen van het Kampveld  ons wandeltraject. Door de velden heen , bemerkten we het kasteel van De Breidels. Dit zorgde voor een laatste natuurlijke opstoot , waarbij we binnenom op een avontuurlijke manier onze weg verder zetten naar het laatste kasteeldomein van vandaag ‘ Nieuwenhove ‘.  Een schitterend karrenspoor bracht ons zo geleidelijk aan weer naar het dorpscentrum van Oostkamp. In de verte ontwaarden we nog eventjes de toren van de Sint Pieters-Bandenkerk. De geschiedenis zou teruggaan tot 1080, waarbij vooral de beschermde achthoekige vieringtoren opvalt.

 

En meteen het einde inluidde voor een prachtige uitsmijter van een in alle opzichten voortreffelijke wandeling.

 

FOTO'S ONLINE

WWW.WISTITI.FR/STEFBA1:LILLATJE

 

 21:30 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Werkt niet. De link naar uw foto's werkt niet voor uw bezoekers, er moet ingelogd worden. Best jammer eigenlijk

Gepost door: Caroline | 05-09-04

De commentaren zijn gesloten.