13-09-04

VICHTE - 12 SEPTEMBER 2004

10° Prutsketochten
Textieltrekkers Vichte
12 september  2004

De Textieltrekkers uit Vichte , bestaan 10 jaar , ter dezer gelegenheid zochten wij zondag laatstleden onze wandelavonturen op in de uithoeken van Anzegem – Ingooigem , alwaar Stijn Streuvels zijn inspiratie vond voor meesterwerken alszijnde  ‘ de teloorgang van de waterhoek ‘  , ‘ de Vlasschaard ‘ of ‘ Prutske ‘.

 

Met die inspiratie werd dan ook 10 jaar geleden de Prutsketochten boven het doopvont gehouden en verheugden we ons reeds aan een avontuurrijke wandelescapade langs verloren gewaande veldwegels en schone vergezichten en kozen we voor de 20km.  Achteraf bekeken keerden we toch wel  ietwat teleurgesteld  huiswaarts.

 

Het begon nochtans allemaal veel belovend , toen we via een brede streep groen al direct het Beukenpark werden ingedropt.  Ter plekke schonk dat lapje domein langs eeuwenoude , unieke knoteiken en een bewaard gebleven ijskelder ons een heerlijke opener. Die ons door het groen omheen een neorenaissance en pittoreske kasteeltje leidde. Een kokette kerkwegel , met op de hoek een discreet opgesteld kapelletje wees ons zo de weg naar de gebouwen van Brouwerij Verhaeghe . De geschiedenis van deze kleine familiebrouwerij gaat terug  tot voor twee eeuwwisselingen , toen Paul Verhaeghe er de mouterijbrouwerij opstartte. We werden er dan ook getrakteerd op een robijnrood Oud Vlaams biertje ‘ Duchesse de Bourgogne ‘.

Hierna begon het in feite al wat te verwateren , in een wijde lange kronkel langs uitsluitend betonbanen bleven we constant in de nabijheid van de gemeenschap Vichte ronddraaien. , waarbij af en toe een mooie hofstede en een oud boerenknol onze aandacht kon trekken tot de eerste rust in een plaatselijk werkatelier.

Gelukkig kwam hierna wat verandering toen we aan de rand van Ingooigem de richting kozen van Anzegem. Rustige asfaltwegen  trokken zich doorheen het akker- & weidelandschap, waarbij we in de verte een zicht kregen op de Tiegemberg  en de Witte bergmolen van Tiegem.  Een bijzondere mooie wegel zette ons daarna op weg naar de ‘ Watermolen Goed te Walskerke ‘.  Het is de enigste nog werkende watermolen in West-Vlaanderen , daterend uit 1769. De molen is nog uitsluitend dienstig voor het malen van haver en gerst voor eigen vee gebruik. 

Enkele onderhoudende dorpswegels tussen strookjes groen en een kabbelend beekje zorgden voor één der weinige hoogtepunten en wisten ons zo onopvallend langs het naaldscherpe kerktorentje van Anzegem te sturen voor een tweede rust. Voorbij Anzegem volgden we nu ook weer geruime tijd enkele heerlijke en rustschenkende asfaltwegels  die ons uiteindelijk terug in Vichte moesten brengen.  Een nutteloos ommetje via de één of andere wijk alwaar we nog enkele extra kilometers meegraaiden, bracht ons tenslotte via de apotheose van deze Prutsketochten : het privé domein van de familie Verhaeghe en ook wel  het Oud Kasteel van Vichte genaamd . Het kasteel (12de – 17de eeuw) gebouw op een mote en omringd door een neerhof met prachtig poortgebouw was uitzonderlijk toegankelijk. Gevolgd door het schilderachtige , Romaanse kerkje   in Doornikse steen bereikten we zo terug het Cultureel Centrum De Stringe.

In de zaal heerste gelukkig een gezellige sfeer met muzikale klanken van de plaatselijke fanfare en mochten allen een lekker wit wijntje degusteren. De prachtige vergezichten en vele veldwegeltjes in de streek van Streuvels en Verriest , zoals  vermeld in Marching 2004 , bleven jammer genoeg veraf. Of hadden we gewoonweg de verkeerde afstand gekozen ?21:17 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.