20-09-04

LOMBARDSIJDE - 19 SEPTEMBER 2004

35° Duin  &  Poldertochten
Duintrappers  Westende
19  september  2004

Zon , zee en strand : ideale smaakmakers voor een wandeltocht in de nazomer dus.  Hierbij vormde dan ook de 35ste Duin & Poldertocht van de Duintrappers Westende een uitstekende gelegenheid toe. Startend vanuit sporthal Bambust in Lombardsijde , kende de tocht een rustige aanhef langs enkele vakantiewoningen en het natuurreservaat van de ‘ Schuddebeurze ‘.

 

Het zou ons reeds na een tweetal kilometers brengen naar een eerste rust in het centrum van Westende. Veel te vroeg voor een pitstop weliswaar ,  waarna het wandeltraject zich strekte langs een mooi groen , ongerept duinengebied in de richting van Middelkerke  en zijn imposante watertoren. Iets later werden we afgezet op de vernieuwde wandeldijk en kregen voor het eerst de grijze massa van de Noordzee te zien. Op de zeedijk ontmoetten we het Grand Hotel ‘ Belle Vue ‘ of ook wel de Rotonde genoemd. Het hotel werd in 1909 in gewapend beton gebouwd , overleefde de Eerste Wereldoorlog en werd volledig in zijn oorspronkelijke stijl hersteld. Naar het schijnt zouden heel wat leden van de koninklijke familie in dit prestigieuze hotel hun vakantie hebben doorgebracht.  Onze aandacht ging tevens naar een merkwaardig ijzeren gestalte van een graafmachine die de zeedijk sierde , waarna we terug landinwaarts trokken in de richting van Westende centrum voor een tweede rust.

 

Via het vroegere vakantiedorp ‘ Zon & Zee ‘ (tegenwoordig een asielverblijf) ging het richting het gekende Sint Laureinsstrand met de Calidris . In 1900 opgericht als kinderhome , is het tegenwoordig een vakantiecentrum. Alleen het gewriemel van een judoclub en het gekrijs van enkele gierende meeuwen zorgden voor wat animatie op het strand. Wij van onzen kant volgden nu de strandgordel , die iets later overhevelde in een lekker duinenpad langs een vervallen camping. Dat onze schoenen in een mum van tijd vol zand zaten namen we er maar bij , temeer een leuke afgeschermde wandelweg ons bracht langs de campingetablissementen van ‘ de Lombarde ‘ en de militaire uitvalbasis van het 14de Artillerie luchtdoelafweer ( gekend bij de mensen van de Vierdaagse der Ijzer). 

 

 

 Een doorsteek dwars door een camping leverde ons voor een tweede maal af op het brede strand . We volgden nu het strand van in Lombardsijde-bad tot aan het staketsel van Nieuwpoort. Ook nu maar weinig beweging eigenlijk op het strand, waarbij links van ons het zorgvuldig afgeschermde militair domein voor enkele mooie natuurplaatjes zorgde en rechts de grijze Noordzee met dobberende zeilbootjes.  Met een stevige zeebries was het warempel nog knap lastig wandelen in het natte en plakkerige zand .  De Ijzermonding zette tenslotte een punt achter onze lange strandwandeling. Eventjes maar vergaapten we ons langs de havengeul aan de vele zeilbootjes die het wijde zeegat tegemoet gingen. Waarna een lange grindweg geflankeerd door een oude vuurtoren ons tussen het militair domein en het natuurreservaat van de Ijzermonding wrong. Het reservaat is het grootste en meest ambitieuze natuurproject ooit in Vlaanderen. Het is eigendom van het Vlaams Gewest en 103ha groot, waarbij herstel van de duinen , slikken en schorren en schapenbegrazing volop bezig zijn.

Het bracht ons tenslotte via een rustig polderwegje van ‘ het Geleed ‘ uiteindelijk weer in Lombardsijde.

.

 

FOTO's ONLINE :

 

http://www.wistiti.fr/AlbumsPerso/Visualisation.asp?DI=st...


22:45 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.