26-09-04

WERVIK - 26 SEPTEMBER 2004

28° Tabakstocht
Wervikse  Wandelsport
26  september  2004

Wijlen Alfons Demeulemeester , ervaren stapper uit het Torhoutse, vertelde ooit : ' Meestappen tijdens de Tabakstocht , betekent wandelen in de gezonde tabakslucht. Nu eens voor , dan eens op of achter de schreve. De geur van de velden en de weiden , de vele bosrijke groene reepjes en de drogende tabak in de tabakseesten opsnuiven. Het is een overheerlijk gevoel !.
 
Drogende tabak hebben wij vandaag jammer genoeg niet gezien op het traject van de 15km , maar de rest is pure waarheid , waarbij de Wervikse wandelsport ons te samen met zo'n 2400 andere stappers , een aangename wandeldag doorheen het Wervikse hinterland bezorgde. Reeds van bij de start  kregen wij de monumentale Sint Medarduskerk in het vizier . Deze statige kerk is dan ook de fiere getuige ten tijde van de bloeiende lakennijverheid in de Middeleeuwen alhier.
 
Eens de Leie over via de grensbrug, belandden wij zo in Wervicq-Sud ( het franstalige zusterstadje van Wervik ) alwaar onze weg zich verder breidde langs de Leie en haar Leiemeersen. Waarna we eventjes maar via enkele typische ééntonige werkmanshuisjes ons pad verder zetten in de richting van ' La Montagne '.  De huisjes deden er ons aan herinneren dat eertijds , heelwat Vlaamse pendelaars er hun kost kwamen verdienen in de textielindustrie ' La Vallée de la Lys ' en sommigen er zich dan ook definitief  setelden , vandaar de benaming van de straat in Avenue du Peuple Belge (maw de Belgische bevolkings  laan).
 
Jammer genoeg braken de crisisjaren aan en moesten diverse bedrijven hun deuren definitief sluiten , waardoor er op de dag van vandaag zelfs geen 100 ' frontaliers ' meer overblijven. Ze brengen als het ware iedere morgen een ode aan de gouden textieljaren.
 
Ondertussen hadden we reeds een eerste hoogtepunt bereikt met het recreatiedomein Alfons Dalle Dumont. Statige eikendreven en groene wandelpaadjes loodsten ons doorheen dit 13ha groot gebied , waarbij het ' Wit Kasteel ' daterend uit 1910 onze aandacht trok. Ter gelegenheid van deze Tabakstocht , konden wij het museum van oude ambachten en werktuigen , tevens gelegen in het domein gratis bezoeken. Waarbij dan ook menig stapper gretig gebruik van maakte om de nostalgie uit vervlogen tijden te ontdekken of te herontdekken.
 
Via een sportterrein verlieten we dan ook dit prachtig reepje groen , om zo een eerste rust op te zoeken in het plaatselijke gemeenschapshuis Jean Jaurus. Net op tijd in feite voor een lekker aperitiefje en streekdrankje : een PICON.  En zeg nu zelf , waar kan dit snoepertje zich beter laten smaken dan net over de schreve ? 
 
Net buiten het zaaltje , bemerkten wij een beeldje op van Jehan van d'Helle. Volgens een legende wist hij ten tijde van Columbus de tabaksplant naar de Wervikse contreien te brengen , waarbij tot op vandaag de dag , de Wervikse toebak wereldwijde bekendheid verwierf.  Vlug bereikten we terug Belgische bodem , waarbij we voor een tweede maal de monumentale Sint Medarduskerk konden bewonderen. Via de trappenconstructie van de grensbrug , voerde het jaagpad ons in de richting van het Tabaksmuseum.  We lieten dit voorlopig links liggen en trokken verder alover de Balokkebrug naar het recent recreatiedomein van ' de Balokken '.  De extra groene lus namen wij er dan maar gretig bij , waarbij een schitterend zicht op de Brikkenmolen en de Sint Medarduskerk bovenal best te pruimen was.
 
De doorsteek van de Balokken bracht ons zo langs de meanderrijke oude Golden River en haar uitgescheurde oevers, waarbij de fauna en flora er vrije loop krijgen en we menig waterhoen , fuut of  rietvogeltje mochten waarnemen. Via een recent aangelegd wandelponton en pad belandden we zo opnieuw over de schreve in Comines-France (Komen). Ook hier volgden wij terug een stukje Leie-oevers , waarbij een mastodont van een rivierschip heel eventjes maar het rustig water kwam verstoren.
Hierna trokken we stadsinwaarts , waarbij reeds van ver ' le Dome de St Crysole ' en het belfort van Comines waar te nemen was. Via het stadpark bereikten we dan het mastodonten betonnen gedrocht van de St Crysole die dan ook vreselijk afstak tegen het middeleeuws afdoend stadhuis en belfort.
 
Waarna we ook nu weer via de grensbrug in Komen (België) belandden en zo de andere Belgische overzijde van de Leie bewandelden. Iets later werden we via het groenrijke oude kanaal Ieper - Komen naar een tweede ruime rust gestuurd  in het één of ander schoolcomplex.
 
Het laatste gedeelte voerde ons alweer langs de Leieboorden in de richting van Wervik , alwaar we ter hoogte van de Hoge Plankebeekvallei , zowaar dwars door de stedelijke begraafpark werden gestuurd. Destijds vormde dit miljoenencomplex voor heelwat controverse , maar het dient gezegd het geheel is bijzonder mooi , groenrijk en vooral rustgevend opgevat en vormde dan ook een aangename doorsteek.
Het was tenslotte het aloude Komenwegeltje die ons voorbij het discrete Koortskapelletje bracht en ons zo kriskras doorheen de Briekenhoek voerde. Het zou ons tenslotte afzetten nabij het hernieuwde Tabaksmuseum en de 18de eeuwse stenen Brikkenmolen. De molenaar had ter dezer gelegenheid zijn mooiste kiel aangetrokken en vergastte de stappers met een demonstratie van de zware molenarbeid. Ook het tabaksmuseum kon men gratis bezoeken en nadat we ons hadden kunnen inleven in de boeiende wereld van kauwen, snuifen , roken en pijpen : konden we niet weerstaan aan het uitnodigend terras van het aanpalend etablissement ' een grooten Moriaan ' en zijn huisbiertje.
 
De aankomst reeds in zicht , doken we opnieuw de behuizing binnen om zo een eind te maken aan een voortreffelijke wandeldag met een schitterend herfstweertje.
 
  


20:59 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.