10-10-04

MOORSLEDE - 9 OKTOBER 2004

Ten  Bunderentocht
9 oktober 2004
Velodroomvrienden  Moorslede


Moorslede , een Zuid West-Vlaams landbouwersdorp dicht aanleunend tegen de Roeselaarse en Ieperse stadskernen vormde een leuk alternatief van ons totaal in de war geslagen vooropgesteld wandelweekend. In het geboortedorp van Pater Lievens (1856-1893 ) , een gedreven missionaris in Indië, die op 37-jarige leeftijd door een fatale ziekte het leven liet en er een standbeeld en vast wandelpad aan overhield , wisten de Velodroomvrienden (de plaatselijke wandelvereniging ) ons best aardig te verrassen.

 

De naam Velodroomvrienden , heeft in feite duidelijk niks met wandelen te maken en verwijst eigenlijk dan weer naar een openluchtvelodroom , het rijke wielercriterium die Moorslede eertijds organiseerde en waarbij in 1950 Gouden Briek Schotte in Moorslede wereldkampioen werd. Maar niettemin wisten ze , de deelnemers al vlug  te loodsen over een vrij heuvelachtig landschap , waarbij een pril opkomend zonnetje al eventjes de deurtjes van een panoramakamer opende. We bevonden ons hier in de boerenbuiten , en geurtjes en geluiden verklapten duidelijk dat we hier in een erg landelijke streek wandelden , waarnaast veeteelt ook duidelijk bleek dat deze streek de groentezolder van Vlaanderen vormt.  Een rustig eerste stukje  in een erg groen landschap met enkele stevige dampende veldwegels stuurde ons zo op een gezellige manier naar het afgelegen gehucht van de ‘ Koekuit ‘ en de flanken van het Thienpondtbos . Alwaar we in een verloren gewaand wijkschooltje even konden verpozen aan de hand van een stevige kom lekkere soep.

 

Hierna werden we terug het mooie , licht heuvelend karakter  van de streek ingestuurd , langs  landelijke en rustige wegen , familiale hoeven en  tal van kapelletjes die getuigen van de aloude Mariadevotie. Waarbij duidelijk bleek dat heel wat gehuchten en dorpen in de streek verzamelplaatsen waren van de pelgrims.    Ondertussen deed het zonnetje haar werk en tekende in de verte de kerktoren van het Sint Martinuskerkje  zich in de horizon af. Wij van onze kant stapten gezwind verder via een smalle kerkwegel in de richting van de Tuimelaer en Beitem.

 

Via de hoofdstraat en het dorpscentrum werden we algauw terug de buiten opgestuurd , en lieten de Velodroomvrienden geen enkele veldweg onbenut om een weg te weven door dit erg landelijke wandelgebeuren en enkele stukjes van het Pater Lievenspad. Vrij verassend belandden we zo langs een statige bomenrij die ons voerde langs het privé-kasteeltje van de Koekuit , gevolgd door een schitterende combinatie van een veldwegel langs een klein stukje bosgebied. Het zou ons tenslotte voor een tweede maal brengen naar het wijkschooltje van de Koekuit , alwaar we op dit rijkelijk uur wel een pittig biertje achterover konden slaan.

 

Hierna doken we terug het heuvelend landschap in voor een laatste mooie kronkel die ons helemaal aan het andere einde van Moorslede moest brengen en opnieuw gelardeerd werd met enkele smakelijke veldwegels. Het dorpscentrum links latend werden we nu een straatje ingestuurd dat steil naar beneden dook en ons een schitterend zicht op het kaasdorp Passendale schonk.  Eens terug in het centrum stapten we langs het bekende voormalige meisjespensionaat en beroepsschool, het standbeeld van Pater Lievens kregen we weliswaar niet te zien. Maar het gebouwtje achter de school , waarin het levenswerk van Pater Lievens is ondergebracht vormde dan ook een mooie afsluiter van deze leuke , verassende en landelijke zaterdagwandeling.  

 

20:12 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.