12-10-04

BLICQUY - 10 OKTOBER 2004

21° Randonnée  des  Ballotils
 Marcheurs  du  Souvenir  Leuze
10  oktober  2004

Door allerlei omstandigheden werd ons vooropgesteld wandelprogramma in laatste instantie nog gewijzigd en op aanraden van een goede wandelvriend begaven we ons die vroege zondagmorgend maar zonder al te veel verwachtingen naar Blicquy. Een ons onbekend Henegouws dorpje met amper een kleine 700 inwoners, aanleunend tegen Leuze , alwaar de plaatselijke Marcheurs du Souvenir hun 21ste Randonnée des Ballotils hielden.  Het was reeds vrij druk toen we bij aankomst ons parkeerden naast het Sint Lambertkerkje uit de 17de eeuw.  

We werden er hartelijk onthaald door de organiserende vereniging in een weliswaar luguber zaaltje , maar dit kon onze pret niet deren. Na de nodige inschrijvingsformaliteiten en de verplichte startstempel in het plaatselijke Gallo Romeins museum , kon niets nog een heerlijke wandeldag in de weg staan. Ook temeer een alsnog zuinig herfstzonnetje in zich de belofte droeg van een voortreffelijk wandelweertje en ons via een leuk natuurpad uitgeleide deden. De omliggende streek pronkte dan ook rijkelijk met akkers en weiden in een licht golvende beweging . Waarbij hier en daar een kruisje of kapelletje onze aandacht trok en een paar boerenslagen ons tenslotte na een viertal kilometer afzette in de artisanale brouwerij van Brasserie Dupont in het ogenschijnlijk klein dorpje van Tourpes. De vernieuwde brouwerij met annex dito verbruikerszaaltje zat dan ook bomvol . Verrassend ook nogal wat Vlamingen komende uit de burenclubs van Oudenaarde , Geraardsbergen en zelfs een volle lading stappers van 't Hoeksken Hamme : die zich dan ook tegoed deden aan het plaatselijke ' La Moinette '.

 
Wat hierop volgde was een troosteloze rechte lange asfaltlijn in de richting van Wadelincourt en zijn néo-gotische Sint Vendrégesile kerkje. Nadat we het betonnen gedrocht van de TGV brug gedwarst hadden, was de omloop ook nu weer duidelijk doorspekt met open vlakten , glooiende weiden en hier en daar een wilg of eik met een merkwaardig bedehuisje langs de kant.  Eentje die onze aandacht wel trok was het merkwaardige Sint Theresiakapeltje en de torenruïne van een oude molen. De weinige heerlijke doorsteken langs de vele akkerlanden die we kregen , waren tenslotte de grote blokvormige boerderijen en hun typisch witgekalkte schuren. Gelukkig verbeterde het na een veertiental kimoters ter hoogte van het dorpje Ellignies-Sainte-Anne.  Waarbij het kleine gotische kerkje ter ere van de Heilige Maagd ons best wist te bekoren.  Een lekker stukje boerenwegel bracht ons hierna naar het hoogtepunt van deze tocht.Vooreerst het schitterende Romaanse kerkje van Saint Gery , gevolgd door een passage door één der mooiste dorpjes van Wallonië Aubegies en zijn archeosite. De archeosite  bestaat uit huizen, werkplaatsen, tempels die de bouwstijlen weergeven uit verschillende tijdperken, vanaf de Prehistorie tot de Gallo-Romeinse periode. T'is een openlucht, levend museum waar men  verschillende akitiviteiten op de manier van onze voorvaders ( manden vlechten, weven, gieten van brons, sierraden en houtwerken ) beoefent.  (meer info : www.archeosite.be )
 
We konden er wel uren verblijven , gelukkig was de aankomst niet meer veraf en ronden wij deze al bij al geslaagde en bij momenten interessante wandeling af.
 

22:09 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.