31-10-04

BAUDOUR - 30 OKTOBER 2004

Marche d'automne
Les sans soucis de Ghlin
30 oktober 2004

Met de lokroep van een bijzonder mooie en bosrijke streek in de omgeving van Baudour , lieten we ons ditmaal verleiden door de ' Marche d'automne ' van les sans soucis de Ghlin. En we hadden daarbij nog geluk ook , want een verrukkelijk milde najaarszon , zorgde voor een extra tijdens deze schitterende wandeling.
 
Opvallend was ook terug de aanwezigheid van heelwat Vlamingen in deze Henegouwse contreien, toen we via het gemeentelijke park van Baudour onze wandelescapade aanvatten. Verrukkelijke oude kerkwegeltjes brachten ons doorheen het leuk aandoend dorpje , waarna we al kort na de start het ' Bois de Baudour ' indoken. Gezellig slingerende bospaadjes dreven ons steeds dieper het bos in , alwaar we in de ochtendnevel genoten van de heerlijke bosgeur van vallende bladeren en verkleurde varens , de schitterende kleurschakeringen alwaar de zon zich priemde tussen enkele hoogstammige bomen en sporen van geurige paddestoelen onze ogen kietelden. 
De herfst kan men in feite niet verwoorden , je moet het zien in beelden en geuren : en van een schitterende apotheose gesproken, wel dit was er eentje van de puurste , nogwel kilometers lang.
 
Toen we de bosrand terug bereikten , dachten we eerst recht het zware industrieterrein van Tertre - Saint Ghislain af te stevenen. Niks was echter minder waar , toen alweer een heerlijk glooiende kerkwegel ons stuurde naar het onooglijk dorpje van Villerot. Langs de bosrand en enkele zandgroeven rukten we zo verder op  voor een eerste rust in ' Les Etangs des Ides '.  In de plaatselijke kantine van de vissers hadden we een schilderachtig zicht op de ondergelopen groeven , die nu dienst doen als vijvers.
 
Waarna golvende , rustige paden langs donkere akkers en weiden waarop de dauw beeldig parelde in de zon en imposante boerderijen ter hoogte van Hautrage , zorgden voor een volgend verbindingstukje naar het ' Fôret Domaniale de Stambruges '. Opnieuw was het genieten met volle teugen van deze heerlijke groene momenten , waar we via lange schitterende bosdreven en een bedevaartkapel midden het bos trokken in de richting van  Sirault. Enkele leuke glooiende dorpswegels begeleid door een kabbelend beekje leverden ons zo af nabij het oude kerkje en het plaatselijke duivenlokaal voor een tweede rust.  Sirault was blijkbaar reeds bekend ten tijde van de Romeinen , want naar verluid gebruikten ze de aarde voor het vervaardigden van Romeinse dakpannen.
 
Hierna stokte de tot hiertoe voortreffelijke wandeling even , en moesten we nu een lange rechte asfaltweg voor onze rekening nemen. Het liet ons niettemin de tijd te genieten van enkele partijtjes groen en een verloren kerkje in de verte. Maar algauw werd dit minder stukje gecompenseerd met een onverbeterlijke stukje bos van Baudour.  Een laatste stukje helemaal doorspekt met heerlijke statige dreven wist ons zo te brengen naar een laatste rust in een plaatselijk kleuterschooltje helemaal geprangt in de Halloweensfeer. We hadden het warempel bijna vergeten , maar reusachtige spinnen , heksen en andere griezels sierden het gebouwtje. 
Enkele leden van les sans soucis hadden zich omgetoverd tot de één of andere griezel , en men kon er zelfs een druppeltje bekomen , omgedoopt tot ' urine des sorcieres '.  We hielden het echter op het ons gekende abdijbiertje van Leffe .
 
Waarna gezellige op & neergaande kerkwegeltjes ons ten slotte weer in het Parc Communale van Baudour brachten met een zicht op de ruînes van het kasteel.
 
Bij onze aankomst heerste een gezellig sfeertje en allegaartje van diverse dialecten , mensen van Horizon Donk uit het verre Limburg , de symphatieke voorzitter van Hermethenea Spa , West-Vlamingen uit Assebroek - Zonnebeke - Wervik en vele anderen , de Singelwandelaars uit Vlaams-Brabant en de mensen van la Stib Brussels (Waals Brabant) en uiteraard vele wandelvrienden uit Henegouwen. Zo te zien had iedere provincie  wel enkele wandelambassadeurs naar Baudour gezonden en konden allen tevreden huiswaarts keren met een voortreffelijke wandelervaring.
 
IN DE MARGE
 
Naar verluid was de 42 km tevens een pareltje in de richting van Beloeil en zijn kasteel , en het gekende recreatiegebied van La Mer des Sables.  Misschien een hint aan ' les sans soucis ' , schakel een 30 km in zodat de 20km stappers ook eens van die SCHOONHEDEN kunnen genieten.  Want de marge tussen 20 en 42 km ligt toch voor sommigen heel ver. En ik verzeker u , jullie halen nog meer tevreden stappers binnen.  
  


11:36 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.