01-11-04

MERENDREE - 01 NOVEMBER 2004

Allerheiligentocht

Buitenbeentjes Landegem

01 november 2004

 

Steeds meer wandelaars beseffen dat een officiële feestdag geen echte hoogdag is zonder een appetijtelijk , al dan niet langer wandelingetje.  Allerheiligen past dan ook perfect in dit lijstje en de Buitenbeentjes van Landegem zullen het geweten hebben.  Het anders rustige en pittoreske Merendree werd dan ook overrompeld door een meute wandelaars van jewelste , waarbij de anders zo trieste chrysantenfeestdag , voor één keer alle wandelregisters opentrok met een weliswaar koud doch voortreffelijk wandelweertje.

 

Bij onze aankomst rond de klok van tienen in het parochiezaaltje van Merendree bleken al ruim 800 stappers onderweg en nadat we de nodige inschrijvingen hadden vervuld , kozen we voor de 18 km. We gaven de voorkeur om eerst  het traject van 6 km en hierna dit van 12 km af te stappen.

 

Van zodra we het dorpscentrum met het schattige Romaanse Sint Randegundiskerkje hadden verlaten , konden we al een eerste maal ons oog laten vallen op de gerestaureerde pastorie Gerolfswal.  Het Gerolfswal kende een bewogen geschiedenis rond de legende van de H. Gerolfus (een Vlaamse martelaar , waarvan de relikwie in het kerkje wordt bewaard),en waarbij pas rond 1775 de pastorij werd ingericht.  In de jaren vijftig was ze vooral gekend bij letterkundige kringen toen priester dichter Basiel de Craene er zijn Vlaamse poëziedagen organiseerde.

 

Hierna werden we dan via enkele prettige wegen van de recent geopende Slodderspookroute door immense preivelden bezijden geleid. Waarbij ons oog voornamelijk viel op het extravagante kasteel te Velde (daterend uit de 16de eeuw). Gebouwd door de toenmalige burgemeester Clemmen-Tricot als zomerverblijf in Lodewijk XVI-stijl , kreeg het ondertussen een mooi roos tintje aangekleed.   Waarna een rustige lus via een villawijk en de smalle ' ventenwegel ' ons in de richting van het Schipdonkkanaal bracht.  Op ons wandelpad werden we meermaals gekruist door de passage van een mountainbikeroute , maar voor één keer dient gezegd dat zowel wandelaar als fietser respect toonden voor elkeens vrijetijdsbestedingen en zich naar hartelust kon uitleven.  Nadat we het Schipdonkkanaal overgeklommen hadden , bereikten we zo een eerste rust in de voetbalkantine van Merendree sv.  Op een rustige manier , keerden we zo terug naar Merendree centrum en het parochiezaaltje, met zicht op het kasteel van Kervijn de Merendré en het kasteel ter Wallen.

 

Een eerste aangename lus die we maar al te graag besloten met een Augustijnbierke en onze boterhammetjes. Waarna we via een zonnig en open landschap met heel veel diepgroene weiden omzoomd met pittoreske knotwilgen het tweede deel aanvatten. Rustige , landelijke wegen leidden ons nu een flink stuk door de onbestemde streek van 't land van Nevele in de richting van Vinderhoute.  Langs ingebedde beken , kanjers van boerensporen , idyllische kerkwegels en discrete bedevaartshuisjes bereiken we zo de hoger gelegen kouter en Van Vlaanderen molen.  Even verder voerde de romantische 'langekantweg ' ons op een sublieme wijze naar de tweede rust in het gehucht Luchteren.

 

Waarbij ons andermaal opviel dat wandelmee.be ook stilaan in de Oost- & Westvlaamse contreien bekendheid verwerft, daar menig ons zomaar aansprak. Ook de laatste lus op het grondgebied van Drongen kon ons best bekoren met prachtige landschapstaferelen en pittoreske landhovekes.

En met deze verheugende vaststelling bereikten we dan ook tevreden en voldaan het einde van deze verrassend goede tocht van de Buitenbeentjes.

 

En laten we eerlijk zijn , Allerheiligen staat ook wel een klein beetje in het teken van overheerlijke pannenkoeken.  En smoefelende wandelaars als we zijn ... konden we daar inderdaad niet aan weerstaan !!!


                                                             FOTO'S ONLINE :
 
http://www.wistiti.fr/AlbumsPerso/Visualisation.asp?alb=s...

21:45 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.