13-11-04

EEKLO - 13 NOVEMBER 2004

HerfsttochtTrekvogels Boekhoute
13  november  2004

Nergens schilderen de seizoenen hun gezicht duidelijker af dan in het bos ... En de herfst spant daarbij blijkbaar de kroon. Een ideale gelegenheid dus om eens onze wandelgrenzen te verplaatsen naar Eeklo, een nijverheids- en winkelcentrum aan het Schipdonkkanaal. Alwaar de Trekvogels van Boekhoute hun roots eens hadden verlegd voor een veelbelovende Herfsttocht die ons moest brengen naar de Lembeekse Bossen.
Nadat we voor onze auto een plaatsje hadden gevonden op de ruime parking van het sportcomplex en de nodige formaliteiten hadden vervuld in de basisoefenschool De Grote Wegel , leidden enkele halfslaperige stadsstraten met typische arbeidershuisjes ons Eeklo uit. Alwaar we tussen een opkomende regenbui door nog net een glimp opvangen van de Sint-Vincentiuskerk , met haar toren van 100 meter één van de hoogste kerken van Vlaanderen.

Waarna we meteen belandden in de rust van een erg landelijke omgeving van de Koude Keuken en warempel de zon terug komt opdagen en  een vluchtige goudgele nevel over het landschap verspreid. Een landschap dat grotendeels overheerst wordt door knotwilgen en hoge populieren en we reeds in de verte de groene horizon van de Lembeekse bossen konden waarnemen.

De Lembeekse bossen vormde dan ook ons volgend stapdoel , alwaar een bijzonder mooie lus ons langs lommerrijke dreven en kronkelende boswegels bracht in de richting van de Heihoek. De unieke kleurschakeringen , de vallende bladeren en een indringende humusgeur door de voorbije regen lieten ons speels genieten van dit eerste wandelgedeelte , die ons tenslotte afzette voor een eerste rust in Camping Malpertuus. 

Na een stevige warme soep met onze boterhammetjes wist het tweede wandelgedeelte ons eveneens best te bekoren. Op een avontuurlijke wijze trokken we kriskras door de Lembeekse bossen , die ons tenslotte afzette op de Antwerpse Heerweg. Naar verluid een oude Romeinse heerweg die ooit Antwerpen met Brugge verbond. Tussen statige beuken- en eikenbomen door probeerden enkele glimmende zonnestralen zich als parels af te tekenen , waarbij dit zorgde voor enkele unieke zichten. Een bocht verder passeerden we voorbij het jachthuisje van Rivo Torto , waarna een lang , schitterend karrenspoor ons langs de bosrand door overgoot met mooie beelden van een scheutje natuur en het dorpje van vermoedelijk Oosteeklo of Waarschoot.

Niet voor lang echter , want de eerste bosdreef van de Bellargiebossen  stuurde ons meteen terug het bos in voor een pleiade van krinkelende wegels. We genoten volop van dit groenrijk tussenstuk , zochten tevergeefs enkele mooie paddestoelen (waarschijnlijk te laat op het jaar ) en bereikten zo via tal van onbestemde draaiingen en keringen op een puur natuurrijke wijze een tweede maal de kantine van Camping Malpertuus.

Naast de camping bemerkten we tevens de OLV Kapel van Troost en Vrede met ommegang , waarna we afstevende richting de Heihoek en zijn talrijke horecazaken.  Het mooiste gedeelte van de tocht hadden we ondertussen reeds achter de rug , de laatste lus bracht ons dan ook vooral langs imposante villa's die er als paddestoelen uit de grond schijnen gerezen te zijn.  Waarna we in een rechte lijn nog eventjes de landelijkheid indoken en enkele overblijfselen van bunkers uit de eerste wereldoorlog konden waarnemen en zo via wat Eeklose buitenwijken terug het basisschooltje bereikten.

FOTO'S ONLINE :

17:28 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Aangenaam Het was aangenaam kennis te maken. En aan de hand van de verslagjes die ik lees heb ik toch een beetje kunnen meewandelen, virtueel dan.

Gepost door: Caroline | 14-11-04

Herfstkleuren Het doet plezier zo een impressie van een Westvlaming over het Oostvlaamse land te lezen.

Gepost door: G.U.Y. aka Gwy | 14-11-04

Eeklo gemist.... We zijn niet kunnen gaan naar eeklo op zaterdag, maar de zondag in oosterzele was ongelooflijk!! Een wandeling in Oost-Vlaanderen met Ardense allures!! Groetjes... Marc

Gepost door: wandelmarc | 15-11-04

De commentaren zijn gesloten.