04-12-04

ENGIS - 04 DECEMBER 2004

30ste  Marche du Plateau  des Fagnes
Coeur & Marche Engis
04  december 2004 
 
Geveld door ziekte ben ik eens gaan mijmeren in mijn wandelverhalen van eertijds , daar het de bedoeling was normaal deel te nemen aan de 30ste Marche du plateau des Fagnes, vond ik er toevallig dit relaas van terug.
 
We schrijven ergens begin december 2002.
 
Ditmaal leiden mijn wegen naar Engis , een dorpje gelegen tussen Hoei en Flemalle in het Luiske Haspengouw. Een ongekend gebied , met prachtige kasteelhoeves , sublieme Maaslandse kastellen dicht aanleunend tegen het industrierijke Luik.
Reeds bij het binnenrijden van Engis , wist ik het al , een gebetonneerde , fel stijgende weg die voorbij een kapel loopt , bracht ons naar de top van de helling. Hier in de zaal ' Alliance ' kom ja aan de start van de tocht , op het plateau van ' Les Fagnes '. In een allegaartje van joviale Waalse wandelcollega's beloofd het een uiterst unieke zwerftocht te worden , en eerlijk gezegd achteraf bleek dit ook pure waarheid.
 
De 25 km gunde ons alvast een leuk natuurlijk begin met enkele wandelpaden tussen het groen en langs malse weiden, doch vooral het prachtige panorama over de ' Plateau des Fagnes ' was onberispelijk geniaal. De parels der rijm in deze ochtendgloren met een schitterend opkommend zonnetje bood ons een heerlijk nazomers gevoel, waarbij iets verder een schitterende smeuiïge veldwegel ons in de richting stuurde van Sur-les-Bois.  Een opeenvolging van speels glooiende landschappen , ingekapseld in een stevig patroon van groen en een eerste bosrijke doorsteek bracht ons zo aan het kasteel van Warfusée in Stockay.  Een lange dreef met drie rijen beuken leidt ons naar een strenge poorttoren die geflankeerd wordt door de 17° eeuwse bijgebouwen. Tussen de koetspoort bemerken we achteraan een kasteel , daterend uit 1755. Vroeger stond hier eerst een donjon en later een renaissancistisch kasteel. Nu vormt het kasteel een mooi voorbeeld van de Maaslandse Luikse Lodewijk XV-stijl.
 
Hierna volgde een opmonterend wandelpad door een lapje bos , die ons even later een verfrissend schaduwbad bood , maar daarna werden we weer ongenadig overgeleverd aan de natuur , toen een lange zandweg ons verder meenam door de site van " Au Cak'hu'. We daalden deze steengroeve af, maakten kennis met een fraaie manier van het natuurgeweld, waarna een eerste serieuze helling ons op de adem deed trappen, alvorens een eerste rust in Verlaine te bereiken. Het typische Luiks Haspengouws dorpje was niet groter dan twee straten groot, doch buiten het prachtig gerestaureerde staminée ' Au Vieux Tribunal ' en de oude smederij , bleek vooral het dorpje heel wat van groene landelijkheid in huis te hebben. Wat ons tevens opviel was de enorme aanwezigheid van ' maretak ' in de vele bomen. We trokken dan maar verder via een open landschap op een erg onderhoudende manier naar Bodegnée. Slechts even moesten we een drukke weg dwarsen , om voorbij het plaatselijke schooltje eens binnengeroepen te worden voor onze tweede rust. Bodegnée bleek daarbij nog het geboortedorp te zijn van Zénobe Gramme , hier herinnerende een schitterend gedenkteken aan. Enkele leuke dorpsstraatjes brachten ons hierna naar het hoogtepunt van deze wandelescapade. Een uniek domein lag voor onze voeten ' het kasteeldomein van Jehay-Bodegnée ". Het wonderlijke waterslot die uniek is voor België. De gevels en de twee hoektorens van het kasteel zien er namelijk uit als een dambord van blokken kalk- en zandsteen. In de steile daken zitten twee rijen dakramen. De torens hebben een piramidevormig dak met een soort wachthuisjes er bovenop. Binnenin kan men talrijke gotische en renaissancistische meubelen uit de Lodewijk XIII en Lodewijk XVI periode bewonderen. Het geheel is omgeven door een prachtige Franse tuin , waarbij deze is opgesmukt met bronzen beelden , Italiaanse fonteinen en wel driehonderd schalen met water die trapvormig opgesteld zijn. Echt een uniek staaltje op zich , omgeven door schitterende soorten loofbomen.
 
Op deze plaats stond ooit een paaldorp, Keltische gebouwen , een Romeinse castrum , een Karolingische toren en een middeleeuwse burcht. Naast het kasteel staat tevens een uniek kasteelkerkje dat volledig omgeven is door een watergracht.
 
Nog maar net bekomen van al dit schoons stuurde een schitterende dreef ons in de richting van Flône , alwaar de prachtige kasteelhoeve ' ferme de la Mâle Gueule ' onze volle aandacht kreeg. We drongen niet helemaal door tot het hart van het dorpje , maar werden al vrij vlug door een schitterend natuurgebied gestuurd. Deze overheerlijke groene doorsteek voerde ons langs een kabbelend beekje met zicht op de " abdij van Flône ' uit 1079.  Het gebouw werd reeds talrijke keren verbouwd , onder andere in 1650. Het mooie geheel is gegroepeerd rond twee binnenplaatsen, aan de ene staat een 16e eeuwse brouwerij van baksteen, kalksteen en turfkrijtsteen, een oude tiendhuis (18° eeuw) en de zeer oude Saint Mathieu kerk uit 1661. De abdijgebouwen zelf liggen in U-vorm rond de tweede binnenplaats.
 
Even later kon ik mijn hart ophalen aan een schitterende verschijning , neen geen heilige maagd of zo , doch twee opgeschrokken huppelende herten. Een ware verrassing en prachtig tafereel, had de maretak alhier dan toch een magische kracht in zich. Uiteindelijk belandden we opnieuw in de drukkere bebouwing van Stockay , alwaar we bekwamen van al dit moois tijdens een derde rust.
 
Het beduidend Luiks Haspengouws plateau had ondertussen plaatsgemaakt voor een meer glooiend reliëf met beboste hellingen die ons brachten in de omgeving van ' Les Awirs ' en ' Saint Georges sur Meuse '. Gedurende de laatste 6 kilometers kregen we dan ook een resem van goed onderhouden kerkwegels onder de voet geschoven. Het gaf ons hierbij een schitterend zicht op het kasteel van Aigremont , gebouwd tussen 1716-1727 op een rotsachtig voorgebergte aan de oevers van de Maas. Het vertoont een zeer sobere klassieke stijl , waarbij het hoofdgebouw is opgetrokken in baksteen en Maaslandse natuursteen. Het interieur is zeer rijk ingericht en versierd uiteraard in de diverse Lodewijk-stijlen. Merkwaardig is dat het oude kasteel , nu dienst doet als hoeve.
 
Een schitterende afsluiter van deze tocht konden wij niet dromen , waarvan wij vooral het ongemeen rijke aanbod van ons Belgische kasteelpatrimonium zullen onthouden. 
 
foto's van de vorige edities ONLINE :
http://www.wistiti.fr/AlbumsPerso/Invites/VisuInvites.asp...
 
http://www.wistiti.fr/AlbumsPerso/Invites/VisuInvites.asp...

13:42 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Snel beterschap gewenst De zwarte els wenst de toebakstapper een snelle genezing.

Gepost door: G.U.Y. aka Gwy | 04-12-04

Een jaar later weer op bezoek Op zoek om met een zogenaamd birth day ticket naar onze franstalige wandelbroeders te gaan, kwam ik bij Engis uit.
En daarom wiu ik je verslag lezen, om alvast wat voor te proeven.

Gepost door: G.U.Y. | 03-12-05

De commentaren zijn gesloten.