12-12-04

DOORNIK - 11 DECEMBER 2004

Marche des Illuminations
Mont Marche Tournai
11 december 2004

De laatste jaren zijn de klassieke eindejaarstochten als paddestoelen uit de grond gekropen. En zeg nu zelf wat is er heerlijker rond de kerstperiode om te flaneren door een sfeervol verlichte stad en met een stemmige kerstmarkt gevulde Grote Markt alwaar men aan diverse kraampjes een glaasje jenever , een warme glühwein of een vettige Duitse braadworst kan degusteren.

            Een organisatie die de laatste jaren meer en meer succes krijgt is ongetwijfeld ‘ la Marche des Illuminations ‘ van de sympathieke Waalse vereniging ‘ Mont Marche Tournai ‘.  

            Doornik , zoals Tournai in het Nederlands heet , wordt dan ook de stad met de vijf torens en de hoofdstad van de Merovingische koningen genoemd. Als één der oudste steden van België , samen met Tongeren , onderging de stad enerzijds ook een zekere Franse invloed.

            Wij wisten in ieder geval te genieten van een stad met een bijzonder rijk verleden , haar talrijke waardevolle gebouwen en monumenten en konden maar niet genoeg krijgen van die Waalse jovialiteit , waarbij we ons aan menig Waals streekbiertje waagden.  Inderdaad ’t is niet voor niks nu reeds KERSTFEEST.

 

 

            Reeds bij onze aankomst werden we onmiddellijk hartelijk verwelkomd in een aangepast sfeervol kerstgebeuren en een allegaartje van welgemutste stappers van overal te lande en zelfs uit Frankrijk.   Het enige wat misschien nog ontbrak waren dwarrelende sneeuwvlokjes die het geheel nog meer in de kerstsfeer zou brengen , maar het verlichte Doornik had zo wie zo reeds een sprookjesachtig kader. De start vond plaats in het Ecole Communale du Château , alwaar de uitgangssfeer rond het Doornikse station dan ook nadrukkelijk domineert. Via de stationswijk daalden we dan ook verder af naar de Schelde , alwaar de prachtige ‘ Pont des Trous ‘ (Gatenbrug) in vol ornaat siert.  Bij verrassing mochten we dit 13de eeuwse overblijfsel van de verdedigingswal dan ook beklimmen , alwaar we in de verte een eerste prachtig zicht hadden op de prachtig verlichte kathedraal met haar vijf torens.

Van een eerste hoogtepunt gesproken , flaneerden we zo verder doorheen een eerste strookje groen van het ‘ Square de la Reine ‘, met in zijn zog het Sint Maria Magdalena kerkje. Ietwat verderop belandden we weer in een totale andere en heel aparte wereld van een minuscuul klein begijnhofje .

 

Waarna we even verder voor een eerste maal afbogen naar het centrum van Doornik , waarbij een resem van verlichte blikvangers en drukke winkelstraten een ander gezicht gaf van Doornik. ¨Prachtig allemaal !

 

Nu zette de historische stad Doornik al haar registers open met de Onze Lieve Vrouwkathedraal , de verlichte belforttoren (trouwens het oudste belfort van België) , de Sint Quentinkerk , het prachtige beeld van Christine de Lalaing ( in 1581 nam zij de verdediging van de stad op zich , toen die werd belegerd door het leger van Farnesse) , de lakenhalle in renaissancestijl , de elegante Conciergerie , het Hotel de l’Ecu de France en de vele typische  patriciërswoningen. Schitterende getuigen van een roemrijk verleden , die vandaag prachtig baden in een licht van schijnwerpers , kerstversiering en kerstmarkt.  En wij ons tenvolle overgaven aan het feestgedruis van het komende kerstfeest. Dat hierbij een warme Glühwein hoorde , moeten we waarschijnlijk niemand wijsmaken , temeer die ons toch ook wat opwarmde bij deze koude winterse temperaturen van om en bij de 0 graden Celsius.

 

Via wat donkere steegjes doken we hierna in de wereld van folklore en musea , waarbij het museum voor natuurwetenschappen , sierkunsten , weefkunst de revue passeerden. Vooral het museum van weefkunst , ondergebracht in een neoclassicistisch hotel uit de 19de eeuw , toonde aan dat de Doornikse wandtapijten ooit de trots en rijkdom van het stad waren. Hierna belandden we zo via het gemeentepark  en het grimmige stadhuis. Opgericht in 1763 als ambtspaleis van de benedictijnenabdij van Sint Maarten, herbergt het tegenwoordig alle administratieve diensten van de stad Doornik. Aan de monumentale poort , die uitmondt naast het museum van schone kunsten , merkten we dat de gevel versierd is met een Sint-Jacobsschelp. Wat van Doornik dus tevens een tussenstop maakt voor pelgrims op doorreis naar Compostella.

 

En bijlange was onze historische wandelescapade verre van af , toen we  een tweede maal de schelde overstaken belandden we via de carrefour des Resistants langs de overblijfselen van middeleeuwse stadswallen. Welk imponerend symbool van macht moest dit in middeleeuwen geweest zijn. Een stukje groen en ‘ la Pont de La Vallée ‘ brachten ons hierna via het justitiekwartier en het parkje ‘ Square Marie Louise ‘ terug naar de rustpost in het Doornikse Bisschoppelijk Seminarie en haar binnentuin.

 

Waarna we voor een tweede maal stapten naar het hartje centrum , alwaar we van alle kanten kennismaakten met het gezicht van Doornik : de majestueuze Onze Lieve Vrouwkathedraal. Weliswaar praktisch volledig in de steigers wegens hoogdringende restauratie, genoten we toch van dit indrukwekkend symbool , waarbij de vijf torens die 83 m hoog zijn de volledige stad domineren.  Aan de voet van de kathedraal staat een prachtig beeld waarbij de Heilige Luc zich biddend tot Maria richt en in het parkje tegenover de kathedraal een aangrijpende beeldengroep ‘ De Blinden ‘staat.  Een boog verbindt de kathedraal met het bisschoppelijk paleis , alwaar de kerkschatten worden bewaard.

 

Een laatste maal dwarsten we nu de Schelde via de ophaalbrug ‘ Pont a Pont ‘ , waarbij we op een rustige manier de wandeling ronden via het Romaanse Sint Jankerkje en twee opmerkelijke Romaanse huisjes met puntgevel van 1175-1200. Via de Rue Royale (Koninklijke Baan ) werden we nog heel eventjes gestuurd naar het Parc Crombez en het Doornikse station. Waarna we via de imposante Hendrik VIII toren , deze heerlijke display van de Doornikse mooiste hoekjes wisten af te ronden.

 

 

In de start- en aankomst plaats bleken vele wandelaars ondertussen nog een andere Doornikse troef ontdekt te hebben : de Tournay , een waarlijk niet onsmakelijk streekbiertje …..

21:10 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

middeleeuwen doornik kan je hier geen geschiedenis van doornik en hoe doornik in de middeleeuwen was inzetten, ik heb dat nodig!

Gepost door: myrah vandermeulen | 16-10-07

doornik kan je hier niks inzetten van doornik in de middeleeuwen, voor de rest heel goed!

Gepost door: myrah vandermeulen | 16-10-07

De commentaren zijn gesloten.