10-01-05

NIEUWKERKE - 09 JANUARI 2005

Geuzentocht
Pwc Heuvellandstappers
9 januari 2005

Het Heuvelland blijft ongetwijfeld één der mooiste stukjes Vlaanderen , die ons klein landje rijk is. Vandaag begaven we ons dan ook naar Nieuwkerke , alwaar we in de stappen van de Geuzen traden voor een heerlijke winterwandeling doorspekt met pittige glooiingen , immense panorama en verrassende veldwegdoorsteken.

Een gretig zonnetje erbovenop deed ons kiezen voor de 17km. Waarna we eens het marktplein van Nieuwkerke gerond hadden, via de ' Naaikorf ' (een laag heuveltje waarvan de naam verwijst naar het kantklosverleden van het dorpje) op een rustige wijze deinden langs een verhard wegje dat sierlijk zijn traject zocht tussen de heerlijke glooiingen . Begeleid door enkele mooie landschapsbeelden op de Kemmelberg aan de éné kant en de enclave van het kleinste stadje van Vlaanderen ' Mesen met zijn dikkop ' aan de andere kant , schoven we zo op in de richting van het residentiële rustgevende Wulvergem. Heel eventjes stapten we zelfs op de grens met Wallonië , waarbij de Huttebossen van Ploegsteert zich contesteerden. Langs het ingetogen " St Quentin Cabaret Cemetery " en het frivole Sint-Machutuskerkje , konden we zo na een vijftal kilometer even op adem komen in het plaatselijke parochiezaaltje met de sfeervolle benaming ' De Walvis '.

Hierna wachtte ons een schitterend stukje langs de Douve-vallei , waarbij we met dit prachtig wandelweertje , het Heuvelland in al haar glorie uitgestald kregen met van links naar rechts : de Zwarte berg , de Vidaigneberg , de Baneberg , de Rodeberg , de Monteberg en de Kemmelberg. Ja tot zelfs de Catsberg toe kregen we in het vizier. Onderweg werden we hierbij zelfs opgeschrikt door een merkwaardig en nieuwsgierig buideldiertje , die in onze contreien weliswaar onder kweekvorm vertoefde : een kangoeroe !!! Erg schattig en lief diertje !!!

Waarna een schitterende , avontuurlijke graswegel ons helemaal terug bracht naar Nieuwkerke en ons omheen het kleine dorpscentrum leidde. We bevonden ons nu op de oude tramzate van Kemmel naar de Seule , met zijn Pont d'Amour. 

Aan de Pont d'Amour hangt trouwens een legende aan vast : Eén dag per jaar , met Sint Anna , mochten de kantwerksters hun ééntonig werk onderbreken voor het feest. Het ging er soms wild aan toe. In het Vijverstraatje stond een Sint Annakapelletje. In juli 1771 werd de kapel echter afgebroken ' om de schijnheilige bijeenkomsten van jonge lieden die op de avondstonden aldaar plaatsvonden te beletten '. Toen de tramlijn werd aangelegd kwam een viaduct op de plaats van het kapelletje , de brug kreeg officiëel de naam ' Pont St Anne ' , maar werd in de volksmond al vlug ' Pont d'Amour ' genaamd. En was er dus sinds 1771 niet veel veranderd !!!

Hierna schoven we begeleid door prachtige landschapsbeelden steeds verder het Heuvelland in. Alwaar in deze streek , calvariekruisen en enkele boerderijen (meestal omgeschapen tot gezellige knabbelhuisjes) als imposante burchten tussen de glooiingen van het landschap heersen.

In de verte konden we het typische torenspel van het Oud-Vlaamse stadje Belle (Bailleul) nadrukkelijker aan de horizon waarnemen, toen we bij een stevige pas verder stapten in de richting van ' Le Coin Perdu'. Uiteindelijk dolen we de brede diepte in , voor een tweede rust in een vakantiehoeve en tevens verzamelaar van heelwat antiek.

Even later krinkelden we gezellig langs enkele heerlijke houtwallen , die de speelse golvingen van de weiden afbakenden , waarna we via de Kauwackers en de Walletjes (met één der mooiste vergezichten) terug de richting uitkozen van Nieuwkerke. Een nijdig klimmetje langs de Ravensberg liet ons rustig meeglijden tot aan de ' Tombe ' (een gedenkteken ter nagedachtenis van 3 priesters die hier door de bosgeuzen werden vermoord). Waarna een laatste inspanning ons bracht tot bij het kleine 'Westhof Farm Cemetery ' en vanop de hoogte reeds de torenspits van de Onze Lieve Vrouwekerk opdook. Een fenomenale veldweg tussen de wiegende weiden en akkers die ons zo Nieuwkerke terug inloodste , betekende meteen het einde van een weeral geslaagde wandeluitstap.


FOTO'S ONLINE :

20:35 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.