17-01-05

KLUISBERGEN - 15 JANUARI 2005

Winterwandeling
15 januari 2005
Omloop Kluisbergen

Reeds 26 jaar keert Omloop Kluisbergen terug naar de roots van de wandelsport, alwaar de inschrijving plaats vond in een caféetje.  Het Konijntje in Kluisbergen is dan ook uitgegroeid tot een oergezellige mythe en place to be van wandel & wielerfanaten. Hierbij gelegen in het hartje van de Vlaamse Ardennen , hebben we alle aspecten bijéén voor een paar uur wandelplezier van de puurste klasse.
 
En het dient gezegd deze winterwandeling moet zekers niet onder doen voor haar grotere broer tijdens de meimaand, want meteen werden we via de gekende Ronde van Vlaenderenstraat in de ochtendlijke nevel van het Kluisbos gedropt , alwaar we met volle teugen konden genieten en de vogeltjes het aanbreken van een schitterende winterdag met enthousiasme waren aan het begroetten.
 
Kilometers flaneerden we dan ook langs zachtverende bospaden van dit 300 ha groot bos, die trouwens voor tweederde op Vlaams grondgebied ligt. Het Vlaamse gedeelte is eigendom van de gemeente Kluisberg , het Vlaamse gewest en de rest particuliere eigendom. We volgden tevens een deeltje van het bosleerpad , waarbij men kennis kan maken met de verschillende vormen van het bos en zijn bewoners. Een brede bosdreef dook met ons mee naar beneden , door een statig beukenbos ,om al evenvlug ons weer de hoogte in te duwen.  Hoe meer we vorderden , hoe meer een resem van avontuurlijke wandelwegen ons enkele rillingen bezorgde van het zweten. Het zou ons brengen naar de Vierschaar , alwaar een grindpad op zoek naar het hoogste punt van deze getuigeheuvel (de Kluisberg, met zijn 141m) meevoerde naar ' de Toren '. Dit witgekalkte gebouw  die nu dienst uitmaakt als uitkijktoren , was destijds een kapel en windmolen. Op de hoek staat tevens een wandelboom van de Grote Routepaden die hier enerzijds de weg van de GR5A richting Ronse en Kemmel wijst.

Wij verkiezen echter op een spectaculaire wijze de afdaling die Omloop Kluisbergen ons aanbied om zo langs de bosrand door , voor een eerste maal langs de kamlijn van de Kluisberg te stappen. Na de talloze omzwervingen door het bos , een welgekomene wisseling , waarbij onze weg door een prachtogende streek enkele ultieme vergezichten op ons afvuurde. We stevenden nu af op het toeristische gedeelte van Kluisbergen , met zijn vele restaurants , shops en boetiekjes ,die er op een overgoten zonnige zondag of weekend wellicht worden overrompeld door dagjestoeristen. Het einddoel was verre van af , want een verkwikkende boswegel loodste ons ditmaal richting het recreatiedomein en openluchtzwembad van het Kluisbos , waarbij we op een spectaculaire wijze nog eens alle wandelgeweld bovenhaalden voor een beklimming die ons moest brengen naar ' Peetje & Meetje '.   Het stelt een dolmen voor , waarbij we twee grote ronde stenen en een platte tafel erop bewonderen. Of er hier ooit in de oudheid een begraafplaats was , dieren werden geofferd of vreemde diensten werden bedreven , zal steeds een raadsel blijven. Maar het staat wel vast dat er tijdens de Steentijd op de Kluisberg mensen woonden.
 
Hierna verlieten we definitief het Kluisbos , waarbij we voor ons de dampende elektriciteitscentrale van Ruien zagen opdoemen en we nog eens konden genieten van de schitterende panorama die zich voor ons uitspreidden. Het beeld van het helwitte kerkje van Kwaremont was dan ook meteen een laatste blikvanger van deze schitterende winterwandeling die ons terug keurig afzette in 't Konijntje.
 
En meteen de aanzet was voor enkele boeiende wandelverhalen onder vrienden in deze oeroude en gezellige  Vlaamse kroeg.
 
FOTO's ONLINE ;
 
http://www.wistiti.fr/AlbumsPerso/Invites/VisuInvites.asp...
 
 
 
 
21:12 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.