23-01-05

LEDEGEM - 23 JANUARI 2005

Cycloontocht
Wsjv Nacht van Vlaanderen Torhout
23 januari 2005
 
Eénmaal op het jaar verlaat de Torhoutse wandelclub ' Nacht van Vlaanderen ' haar sparrestede om in Ledegem , een rustig en vredevol landbouwersgewest gelegen tussen Roeselare en Menen, haar wandelschoenen aan te trekken ter gelegenheid van de Cycloontochten.
 
De zwerftochten door het Houtland in ons achterhoofd , bleef NVV ook deze maal bij het natuurlijke zweren, toen we reeds na onze eerste stappen de landelijkheid werden ingedropt langs een drassige veldweg. Een veelbelovend begin in ieder geval , waarbij tijdens de aanvangskilometers de parcourmeester de voorraad aan natuurpaden , kerkwegels , glibberige veldwegen en doorsteken langs ingeplante boerenhoven maar uit zijn mouw bleef schudden. De kronkel via de Stooiboomhoek gaf ons hierbij een mooi panoramisch zicht op Dadizele , waarbij de basiliek heel nadrukkelijk met haar vinger in de lucht stak , toen we resoluut de richting uitkozen van Slijpskapelle. Onder de kerktoren was een eerste rust voorzien in de plaatselijke Vivdi's pub. Slijps heeft nog zoiets weg van een typisch Vlaams dorpje , waarbij we tussen de huisjes en het kerkpleintje door nu afstevenden naar de Waterdam. Waarbij een landelijke lus ook nu rijkelijk gevoerd werd met enkele pittoreske kronkel veldwegels , waar elk wandelhart wel naar huppelt.
 
Na dit slingerwerk werden we maar eventjes geconfronteerd met het asfalt en doorgaand verkeer van de drukke N32. Maar eens het gehucht Sint Pieters voorbij , bracht alweer een rasecht aardewegeltje redding. Het zou ons brengen naar een tweede rust in de taverne ' De Reisduif ' , doch in de volksmond beter gekend als de ' lijmpot ', vanwege het lange blijven ' plakken ' van sommige kroeggangers. En vandaag was het blijkbaar niks anders , want de wandelaars werden hartelijk ontvangen op een binnenkoertje , alwaar in de haast nog wat extra tafels en stoelen werden aangeschoven in een gezellig verwarmde partytent.
 
Hierna volgde een rustig intermezzo door deze landelijke streek met enkele statige hoeves , gevolgd door een donkere bedding , bezaaid met bosjes en struiken in winters ornaat. Hier tufte ooit de trein tussen Roeselare-Menen , nu kan elkeen er genieten van de landschappen op dit provinciaal wandel- en fietspad. Eens de Heulebeek voorbij bemerkten we terug het Ledegems kerkje in de horizon , waarbij de wijdse vlaktes voor ons fel contrasteerden met het wispelturige weer. Een weefsel van licht- , donker tot zwartgrijze wolken bewoog zich in onze richting , met daartussen helderblauwe vlekken , van waaruit goudgele zonnestralen in bundels naar beneden streken.
 
Een klein ommetje bracht ons nu via een lange , landelijke krinkel doorspekt met oeroude knotwilgen en braakliggende groentenakkers , in de richting van Rollegem-Kapelle , alwaar de hoofdcontrole lag te wachten. Er restte ons nog een drietal kilometers , goed genoeg om ons op een rustige wijze , met nog maar eens een laatste pittige veldweg terug af te leveren in de Cycloon ...
 
Alwaar menig wandelaar voldaan , zich aan een schuimend biertje of geurende pannenkoeken te goed deden.
 

20:03 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.