06-02-05

CLERMONT SUR BERWINNE - 5 FEBRUARI 2005

33° Marche Internationale de La Berwinne
Les Pédestrians de Clermont/Berwinne
5 februari 2005
 

Vandaag lieten we ons verleiden door een rijk gebied , waar de tijd nog stilstaat, maar het werk nooit ontbrak … Een streek van bosjes , gekenmerkt door zijn boomgaarden , zijn hagen en geïsoleerde hoeves van arduinsteen , een streek gekend om zijn formidabele kaas , siroop en cider … een streek vol rijkdom en dus een verplaatsing overwaard …

Met een schitterend weertje in het vooruitzicht begaven we ons naar ‘ Le Pays de Herve ‘ alwaar les Pedestrians de Clermont/Berwinne hun 33ste Marche Internationale de la Berwinne hielden.

 

Alleen het dorpje Clermont bied de bezoeker, reeds de schoonheid van haar steegjes en haar met blauwe stenendorpels versierde voorgevels aan. De belangrijkste aantrekkingspool is ‘ la Place de la Halle ‘ , dat langs de ene kant wordt afgesloten door het stadhuis. Het pleintje in oude straatstenen loopt af en wordt omzoomd door het geklasseerde Romaanse Sint Jacobus de Grote kerkje. Ook de oude huisjes in typische Maaslandse renaissancestijl lonen de moeite, waardoor het dorpje dan ook is opgenomen ‘ als één der schoonste dorpjes van België ‘.

 

De start , vond plaats in het gezellige zaaltje Saint Jean , alwaar na een goeie tas zwarte koffie we onze eerste stappen in het amfitheater van ‘ le Pays de Herve ‘ voor een 23 kilometers sublieme wandelescapade zetten.  Met  een lange , slingerende modderweg , werden we meteen in de weelde van een speels  glooiend landschap gedropt. Royaal in het groen gezet door overal opduikende groepjes typische doornhagen en hulst , konden we onze ogen niet geloven en vergaapten we ons op deze onovertroffen landschapsbeelden. De veldweg die we volgden lag als een lange loper door het deinende landschap , een leuke combinatie van verwilderde wegels geflankeerd door het klaterende beekwatertje die ons vergezeld , zou ons zo na een drietal kilometers afzetten in het gehucht Minerie.

 

Nog te vroeg voor een pitstop zetten we onze weg verder , alwaar een doodlopend straatje , overloopt in een veldweg en plots we dwars door een weide heen op een pittoreske manier stappen naar de heuvelflank. Bovenop genieten we van een schitterend zicht op ‘ le pays de Herve ‘ met zijn lichtgolvende glooiingen , uitgestrekte veld- & weidepartijen. Voor en achter ons zien we enkele wandelaars over en tussen de glooiingen opschuiven , tot we de eerste huisjes van Charneux opmerken. Het Heilig Sebastiaanskerkje vormt hier dan ook het hartje van dit dorpje , alwaar terug de fraaie Maaslandse renaissancestijl de bovenhand haalt. Het kerkje bezit trouwens een zeventiendelig schilderwerk van Jean Simon Reniers uit Verviers.  En blijkbaar ook hier in Charneux laat men zich betoveren door de harmonie van oude geveltjes en gehuchten met namen als Grand Vinave of Petit Vinave.

 

We vervolgen nu onze weg in de richting van Aubel , alwaar tientallen oude hoeves uit de 18de eeuw , hier zo schoon bewaard zijn gebleven. En laten we eerlijk zijn , het gaat hier wel degelijk om adellijke woningen , die ook nu weer de sierlijke , sombere en efficiënte Maaslandstijl uitspreken. Het sublieme traject voert ons langs de prachtige ‘ Vallei van Berwijn of Berwinne ‘ , alwaar we flaneren langs het kleine sierlijke gelijknamige riviertje. De weg slingert zich kilometers lang als een slang door het landschap , dan eens vergt een inspanning ons om tot op de top van de Berwinne-vallei te geraken. Een poortje kruist onze weg , we dalen af dwars door de weiden , passeren langs een ander  draaipoortje , en stijgen even rap langs de andere kant . In tussentijds hadden we reeds een tweede rust voorbij gestapt ergens halverwege.

 

En ook het volgende gedeelte die trouwens heel wat typische boerderijen doorkruist , vinden we wild , onvindingrijk en prachtig. We bevinden ons terug in het gehucht Minerie voor een laatste rust en een welgekomen verpozing. Er resten ons nog een kleine vijf kilometers , waar we bij het verlaten van het dorpje , nog even halt houden voor een schitterend zicht over de ganse streek. Ook nu weer doorspekt met enkele weidedoorsteken van de bovenste plank . Het zou ons tenslotte afzetten aan één der vele typische kapelletjes hier in de streek, waarna we kriskras door de lokaliteit van Thimister met zijn gekende ciderfabriek Ruwet trokken.  Een laatste gesmaakte groene doorgang langs een oude spoorwegzate, bracht ons opeens terug op de heuveltop, waarbij het stadspleintje van Clermont sur Berwinne met het monumentale Sint Jacobus de Grote kerkje terug verrijst en we zo ons prettig wandelgevoel van deze schitterende 23 kilometers tot aan de aankomst behielden.

 

FOTO4S online

 

http://www.wistiti.fr/Albumsperso/Invites/VisuInvites.asp...


22:22 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.