07-02-05

NIEUWPOORT - 06 FEBRUARI 2005

Geeraerttocht
Wtc Nieuwpoort
06 februari 2005
 

Stilletjes hadden we gehoopt romantisch te flaneren langs een eenzaam en verlaten strand , waar bij vloed het geluid van de branding galmt in de (oor)schelpen , terwijl bij eb de golven ruisen in de verte.

 

Onze illusies dienden we echter vlug op te bergen , gezien door onverwachte omstandigheden  de wandelclub van Nieuwpoort  in laatste instantie haar startplaats moest wijzigen. Niettemin  kuierden we langs een unieke combinatie van polder- en tuinbouwlandschap , een vissershaven , een vismijn , de aantrekkelijke riviermonding van de Ijzer en tenslotte  langs twee jachthavens. En waarbij we met een mooi winterweertje in het verschiet  toch  best konden genieten van deze Geeraerttocht.

 

De Geeraerttocht is in feite genoemd naar de Nieuwpoortse sluismeester , die op 28 oktober 1914 de sluizen openzette en zo de opmars van de Duitsers stopte , door de Ijzervlakte te laten overstromen.

 

Bij onze aankomst heerste reeds een gezellige drukte , waarbij we na wijs beraad kozen om de 6 km en hierna de lus van de 12 km te volgen. Kwestie van tevens in de namiddag nog wat te slenteren langs de gezellige viswinkeltjes en onze voorraad verse vis op te doen.

 

Het organiserende WTC Nieuwpoort liet ons aanvankelijk kennis maken met de historische stadskern.  Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Nieuwpoort weliswaar praktisch volledig met de grond gelijk gemaakt , maar met wilskracht werd het marktplein heropgebouwd , waarbij in het zog   van de Onze Lieve Vrouwekerk  , tegenwoordig het stadhuis en de Nieuwpoortse Graanhalle in alle eenvoud schitteren.

 

Hierna trokken we kriskras door enkele halfslaperige villawijken en een daaropvolgende best leuke doorsteek van het vakantiedorp Ysermonde. De rustige wandelpaden langs de speelse vijvers en enkele kindertuigen leidden ons, zo vlug naar het vernieuwde Oosterstaketsel. Onze lange wandeling langs de havengeul bezorgde ons enkele mooie beelden op de zeemonding, waarbij we ongetwijfeld merkten , hoe de zeewind hier vrij spel heeft. De gezonde , versterkende kracht die hier uitgaat van een frisse zeebries , was voor ons in ieder geval veel beter dan een dosis geneesmiddelen. Het is zekers een aantrekkelijke omgeving om te wandelen , waarbij we onderweg nog het kunstmatige schiereiland Kromme Hoek (oude jachthaven) bewonderen. Hier werden in 1996 de grondvesten van de ‘ Vierboete ‘ blootgelegd , een vuurtoren uit 1284 en daarmee wellicht de oudste die ooit aan de Europese kust heeft gestaan.  Even later begeven we ons tussen enkele havenbedrijfjes en de Vismijn met haar vissersboten. Een aparte belevenis moet ongetwijfeld het veilen en verkopen van de vis aan groothandelaars zijn , maar hiervoor moeten we wellicht in de vroege uurtjes aanwezig zijn. Ondertussen doken de torens van Nieuwpoort terug op , waarna we op een rustige wijze de startplaats bereiken voor een eerste rust.

 

Tijd om wat op krachten te komen dus , aan de hand van enkele heerlijke boterhammetjes en een stevig kommetje soep. Waarna we naderhand afstevenden in de richting van de nieuwe jachthaven Novus Portus en de glitter van enkele plezierbootjes. Samen met de oude jachthaven zijn er zo’n 3000 ligplaatsen beschikbaar in Nieuwpoort , waarmee de stad over de grootste jachthaven van Noord-Europa beschikt. Het viel ons echter bijzonder op dat diverse boten en yachten  weliswaar tegen een aardig centje te koop stonden. Wie weet dat we eens winnen met de lotto ?

 

In de verte ontwaarden we recht voor ons de vuurtoren van Nieuwpoort. Dit rijzige herkenningspunt werd opgetrokken in 1949, waarbij ’s nachts het rode zwaailicht elke 14 seconden een dubbele flikkering bezorgd. We hoopten heimelijk op een avontuurlijke doorsteek van het recente natuurreservaat ‘ De Yzermonding ‘ , maar net ervoor verkoos de parcoursmeester ons te droppen in een uniek landschap, namelijk een samenspel van polder- en tuinbouwlandschap op het grondgebied van Lombardsijde. Waarbij naar verluid de tuinbouwers alhier vermaard zijn voor de fijnste groenten op de diverse omliggende markten.

 

Met een tussentijdse stop , volgde hierna een mooie doorsteek van het reservaat de ‘ Schuddebeurze ‘. Waarna  we nu koers zetten in de richting van de Plassendalevaart, en we zo

 een fraai zicht krijgen op de Memorial ter ere van Koning Albert I en wat later op het historische sluizencomplex ‘ Ganzepoot ‘.  Hierbij moeten onder andere de Veurnesluis (kanaal Nieuwpoort-Diksmuide) , de Iepersluis (Ijzer) en de Gravensluis (Plassendalevaart) de watertoevoer in het Ijzergebied regelen.  Dat hier tevens heelwat watervogels verzamelen , bleek uit de grote aanwezigheid van schreeuwende meeuwen en andere zeevogels , maar ook op de meer en meer aanwezige aalscholver in onze contreien.

 

Voor de rest lieten we nu de wandeling rustig uitkabbelen , …  op zoek naar onze portie overheerlijke vis !

 

 

FOTO4S online ;

 

http://www.wistiti.fr/AlbumsPerso/Invites/VisuInvites.asp...


 

21:56 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.