20-02-05

TIEGEM - 20 FEBRUARI 2005

2° AKTIV-wandeltochten
Textieltrekkers Vichte
20 februari 2005

Ergens tussenin Waregem en Oudenaarde bijna op de grens met West-Vlaanderen en aan de poort van de Vlaamse Ardennen, ligt een klein dorpje met name Tiegem. Alles draait er rond de Heilige Arnoldus , die als het prototype van edele ridder in de 11de eeuw geestelijke werd.

 

In zijn geboortedorp wordt hij sindsdien al eeuwen vereerd , en vormt Tiegem dan ook een veel bezocht bedevaartsoord. De Textieltrekkers uit het naburige Vichte , hadden blijkbaar minder geloof  in de verering van de Heilige , zodat ze het geluk niet aan hun zijde hadden tijdens deze 2de AKTIV-wandeling.  Het winterse weerskarakter had duidelijk bij onze aankomst , heel wat wandelliefhebbers thuis gelaten en was het voor ons wel wat wennen na de schitterende wandelweekends van de voorbije weken.

 

Hoe dan ook , we lieten het niet aan ons hart komen , en gewapend met paraplu en regenjas torsten we dan ook de eerste kilometers , in de hoop er gezamenlijk toch een gezellige tocht van te maken. En dit bleek ook duidelijk de gedachtegang te zijn van de Textieltrekkers, toen die ons via de dorpskom van Tiegem wurmden , op zoek naar een eerste kerkwegel dat ons al meteen de besneeuwde landelijkheid indompelde. We dachten in de richting van het Sint Arnolduspark en Tiegemberg te stappen , maar we zochten voor ons enigszins totaal nieuwe horizonten op via rustige weggetjes die vrolijk op- en neergaand de zachte glooiingen van het winterse landschap volgden.  Genietend van het schitterend spel van de steeds wisselende landschapsbeelden maakten we nu een wijde kronkel rond Tiegem , waarbij we enige tijd de Anzegemse Gapersroute volgden.  En warempel de sneeuwregen zich nog maar eens hevig met de wandeling kwam bemoeien , toen we via enkele prettige en vettige kerkwegels het Oc van Kaster bereikten voor een eerste rust. Het kleine ogenschijnlijk mooie Kaster is eigenlijk afgeleid van het Romeinse ‘Castra ‘ en betekent dan ook versterkte nederzetting. Tijdens de Romeinse tijd werd Kaster dan ook doorsneden door de Romeinse heirweg , die komend van het Franse Bavay naar de kust liep.

 

Via een ommetje rond de gezellige  dorpskom en omheen het schitterende Sint Petruskerkje , volgden we nu reeds geruime tijd het Juliaan Claerhout wandelpad. Genaamd naar een veelzijdige geleerde , die hier in 1911 pastoor werd tot aan zijn dood in 1929. Hij vond Kaster een uitgelezen werkterrein als hoevekenner , heemkundige , taalkundige en natuurliefhebber.

 

En we konden hem geen ongelijk geven , de zon was ondertussen beginnen opzetten  , zodat we ons nog meer konden tegoed doen aan de weidse vergezichten van de Vlaamse Ardennen , met de Kluisberg in schril contrast gelegen naast de elektriciteitscentrale van Ruien.  Ondertussen stevende het wandelpad recht voor ons af op het prachtige ‘ ’t Goed te Corbie ‘ , één van de grootste overgebleven historische boerderijen in het Scheldegebied , alwaar schrijver dichter Stijn Streuvels zijn inspiratie kwam opdoen voor enkele van zijn meesterwerken.  

 

De lange weg , die ons hierna tussen de velden door wegstuurde in de richting van Kerkhove , was niks minder dan de schots en scheefs liggende kinderkopjes van de flamboyante Varentstraat. Welgekend onder de wielerliefhebbers , omwille de passage van deze ‘ Hellewegel ‘ tijdens de Ronde van Vlaanderen en enig restant van de Romeinse heirweg. Waarna we belandden in de rust en landelijkheid van de Waterhoek . Een lang karrenspoor , ondertussen door de dooi omgeschapen , zorgde even voor wat avontuurlijker wandelwerk : lekker glij- en ploetergedoe brachten immers  wat afwisseling.  Na dit schitterend moment , konden we wat op verademing komen met een bijzonder leuke wegel tussen de velden door , die ons voor een tweede maal zou afzetten in Kaster. Hoogtijd dus om onze boterhammetjes aan te spreken met een stevige tas verse tomaatsoep.

Nog een goeie drie kilometers restten ons tot de aankomst , waarbij het lange smeuïge karrenspoor die ons daarna tussen de velden door terug in de richting van Tiegem bracht, best behoort tot de mooiste van de streek. Het speelse schouwspel van het landschap contrasterend met het hoger gelegen dorpje en haar Sint Arnolduskerkje (hoe kan het ook anders), zorgden immers voor een effenaf geslaagde en licht heuvellende  apotheose.

 

Bij onze aankomst , wilden we de edele ridder of  Sint Arnoldus : beschermheilige van jonge gezinnen , patroon van molenaars , maar bovenal van brouwers , alle eer aandoen. Hoe konden we hem dan ook  gunstiger stellen , door te proeven van zijn edele jonkvrouw of te wel een mooi bruintje à la ‘ Duchesse de Bourgogne ‘ met een overheerlijke pannenkoek.

 

Ja , misschien een rare combinatie , maar het smaakte naar MEER … vandaar de belofte dat we  zekers nog terug komen naar de Textieltrekkers en deze streek.

 

FOTO'S ONLINE :

 

http://www.wistiti.fr/AlbumsPerso/Invites/VisuInvites.asp...
18:21 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Winterweer Nu ik ga volgende maand bij jullie wandelen.
The Memorial March of Peace op 19 maart, om exact te zijn.
Ik hoop dat het dan niet zo winters zal zijn .

Gepost door: G.U.Y. aka Gwy | 20-02-05

De commentaren zijn gesloten.