26-02-05

VARSENARE - 26 FEBRUARI 2005

Bibbertocht
26 februari 2005
Rustige Bosstappers Jabbeke
 

Reeds enkele jaren weet de Bibbertocht van de Rustige Bosstappers Jabbeke , de massa te beroeren , omwille van de prima natuurwandeling en een eerste aanstekelijk lentezonnetje die er de laatste jaren steeds valt te rapen. 

 

Vandaag echter was het bij onze aankomst in Varsenare , stiller dan normaal en konden we voor éénmaal wel bibberen van de kou , temeer onze temperatuurmeter in de auto -4° Celsius aanwees op dit vroege uur. Ons dan maar wat steviger ingeduffeld om de 20 kilometer aan te vatten en het stond zo vast als een kei :  de parcoursmeester etaleerde ons onmiddellijk zijn goede intenties.

 

 Nadat we de sportterreinen omheen de ruime sporthal van Varsenare achter ons hadden gelaten , stuurde een eerste kerkwegel ons recht naar de imposante inrijpoort van het ‘ Hof van Proven ‘.  Een informatief bordje wist  te vertellen , dat hier ooit een middeleeuwse zware vesting stond , die in 1480 , 1490 en 1593 door de Bruggelingen werd belegerd. De vesting werd in de 17de eeuw omgevormd tot een kasteel en de opvallende inrijpoort was ooit de versterkte voorpoort van de ophaalbrug. In 1750 werd het kasteel uiteindelijk omgebouwd tot de prachtige omwalde hoeve , die er nu staat.

 

         Vanaf hier duiken we het bekoorlijk landschap van Permeke in , rijkelijk doorspekt met het winters groen van enkele statige populieren en knoestige gedrochten van  knotwilgen, die alom in het landschap rondgestrooid liggen , maken we een ommetje rond het dorpje. Tot wanneer we in het vredige privé domein “ De Blauwe Toren “ worden gedropt. Het kasteel ligt hier in een bedje van groen en is eigendom van de Witte Paters , toen die het in 1936 aankochten en aanvulden met een rusthuis.

         Langs de pittoresk bevroren vijver voor het kasteel verlaten we deze oase van rust , alwaar enkele verfrissende wandelpaden ons sturen door een rijkelijk verkaveld stukje groen in de richting van Sint Andries. En we zo na een zevental uitmuntende kilometers onze eerste rust bereikten.

 

         Hierna , brachten wat brede , aangelegde wandelpaden doorheen wat groene woonbuurten ons naar de apotheose van deze Bibbertocht. Eerst bereikten we het fraai omwalde ‘ Kasteel ’t Foreist ‘ , alwaar eertijds hier een hoeve van een verdwenen Karthuizerinnenklooster stond. Maar nadat de kloosterbezittingen werden verkocht tijdens het Franse bewind , liet een bewonderaar van Napoleon er een kasteeltje oprichten om zijn ‘ Empereur ‘ goed te kunnen ontvangen.

 

         Om dan resoluut het Karthuizerinnenbos in te duiken. Een schitterende boswegel stuurde ons krinkelend doorheen het domein , die iets later overliep in een drassige veldwegel tussen primitieve weideafsluitingen. Aan de overzijde wachtte reeds het grote ‘ bos ‘, alwaar enkele statige eikendreven ons kaarsrecht lieten lopen naar het ‘ Kasteel Tudor ‘. Het kasteel is dan ook genoemd naar het kasteel in Engelse gotiek dat er in 1904 werd opgericht.

        

         We wandelen op een effenaf schitterende wijze rond de fraaie burcht  en nog was het groen belange niet op ! Zonder veel omwegen  brengen alweer enkele verkwikkende bospaden en een strookje van het recente planetenwandelpad ( aan de hand van enkele sierlijke kunstwerkjes , werden immers alle planeten voorgesteld ) ons naar het aansluitend ‘ domein Biesbroek ‘. Voorbij enkele keurige winterse heideveldjes en verrassend dwars door het hoenderpark , krijgen we zo een mooi zicht op het 19de eeuws kasteel en naastgelegen volksterrenwacht.

 

         De grote domeinen hadden we nu duidelijk achter de rug , toen we juist aan de bosrand  , een tweede rust treffen in ‘ Het Anker ‘, een schoolinrichting voor bijzonder onderwijs. Hierna werden we in de landelijkheid van Snellegem gestuurd , waarbij geregeld een stukje groene oase onze weg vergezelde. Tussen het groen door , ontwaren wij de Romaanse kerktoren uit 1150 en iets verder stoten we pal op een oud , witgeverfd huis : ‘ Het Halfweghuis ‘.  We hadden inderdaad reeds diverse aanwijzingen opgemerkt van een Halfwegwandelpad in deze richting , maar de oude afspanning alwaar in de 18de eeuw de diligences en postkoetsen precies halfweg Brugge en Gistel stopten , had zijn naam duidelijk niet gestolen.

 

Toen we via een verkeersvrij brugje en ouderwetse kinderkopjes , de statige dreef van het ‘ kasteel van Snellegem ‘ bereikten , kwam weliswaar het zonnetje er op de koop toe eventjes piepen. Onze wandeldag kon niet meer stuk , toen we uitzonderlijk  dit riant privé domein mochten betreden en ons een zicht gunde op het prachtig neorenaissance kasteel . Een smalle wegel wringt zich hierna langs de parkrand van ‘ De Reigerie ‘ . Deze wijk , werd zo genaamd , omdat heel lang geleden een eigenaar er een kolonie reigers op na hield om zich te wapenen tegen het al te nadrukkelijk gekwaak van kikkers in de vijvers.

 

Ondertussen moest dit idyllisch plaatsje , wijken voor verkaveling en staat het bekend als het miljoenenkwartier , waarbij een blik op de riante villas volstaat om te begrijpen…

 

         Een laatste stukje met zicht op het schattige Sint Mauritiuskerkje van Varsenare luidde meteen het einde van deze sappige natuurwandeling.

 

foto's online :

http://www.wistiti.fr/AlbumsPerso/Invites/VisuInvites.asp...


18:27 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.