27-03-05

ZEDELGEM - 26 MAART 2005

Lentetocht
26 maart 2005
Wandelclub 4 op 1 rij Groot-Zedelgem
 

Gehuld onder dikke mistbanken , begaven we ons op deze kille paaszaterdagmorgen richting Zedelgem. Wandelclub Vier op één rij , stond er immers in voor het tweede luik van de Super 6 : een wandelcriterium voor lange afstandswandelaars.  Doch ook andere afstanden waren voorhanden , waarbij we dan ook maar wijselijk voor de 22 km kozen , die ons moest voeren langs een bosrijk en landelijk traject.

 

De start vond plaats in de schaduw van het Sint-Elooikerkje en niettegenstaande de hardnekkige mist waren bij onze aankomst toch reeds een kleine 400 stappers ons voor geweest. Vanuit het Spes Nostra schooltje konden we onze wandeltocht inzetten met wat inloopwerk langs de kern van Sint-Elooi en het plaatselijke industriepark “ De Arend “ , alwaar vroeger de werkhuizen Claeys en Paco aan de wieg van de metaalnijverheid stonden   Nu trok vooral een multinational in dorsmachines onze aandacht.

 

Gelukkig zocht de wandeling al vlug de bedding op van een oude militaire spoorweg , die onlangs werd omgevormd tot de splinternieuwe Vloethemzate. Begeleid door de talloze voorjaarsbloeiers en ontluikend groen doken we de boerenbuiten in op weg naar Zedelgem, alwaar we reeds na een tweetal kilometers halt konden houden bij de ‘ Frères ‘ voor een rust.

 

Te vroeg weliswaar , maar de mannen van de 50 km hadden er hier reeds een negental kilometers opzitten , waarbij ze hadden genoten van een bijkomende lus in de streek van Pierlapont. Via de dorpskom en het pittoreske Romaanse Sint Laurentiuskerkje kregen we nu een tweede stukje Vloethemzate voorgeschoteld en begon ‘Laura’ (de zon) stilaan haar opwachting te maken aan het firmament.  Waarna een ietwat saaie lange verbinding langs een grote baan ons nu bracht in de richting van Loppem.

 

Gelukkig vond de parcoursmeester met het Boschvogelfietspad een ideaal alternatief , alwaar we tussen uitgestrekte weiden , knoestige knotwilgen , statige dreven en idyllische boerderijtjes meanderden. Het zou ons afzetten ter hoogte van de Abdijhoek.  Waarschijnlijk ooit eigendom van de nabijgelegen Abdij van Zevenkerken , werden de omliggende bossen verkaveld en werden we nu een poosje ondergedompeld in de weelde van riante villa’s die hier in het rijke groen rondgestrooid waren.  

 

Nadat we de drukke weg Torhout-Brugge gedwarst hadden stuurde een effenaf schitterende boswegel , waarbij we een enig mooi zicht op de nabijgelegen meersen konden meepikken , ons naar de Priorij van Bethanie. Het klooster gesticht in 1901 en  verwant aan de Benedictijnse Congregatie van Maria Boodschap liet ons genieten van een uniek privé-doorsteekje  ,  die we langs een bevallig poortje verlieten. We volgden nu geruime tijd het Sint Maartenswandelpad , die ons via een groenrijke kronkel en de dorpskern van het landelijke Loppem bracht naar een tweede rust in het cultuurcentrum  ‘ De Strooien Hane ‘.

 

Hierna kregen we jammerlijk slechts een glimp van het nabijgelegen kasteelpark van Loppem en werden we kilometerslang opgenomen en meegezogen door het storend geruis van de drukke autoweg A17. Sporadisch genoten we van een statige dreef en een idyllisch aandoende fermette , tot onze asfaltweg opeens overliep in een heerlijke bosrijke doorsteek van het Doeveren domein. Verende bospaden afgewisseld met open ruimtes begeleidden ons door dit prachtig stukje bosgebied eigendom van Natuurpunt. Een bijzondere prachtige graswegel bezaaid langs een kaarsrechte bosdreef zorgde voor een leuk groen intermezzo alvorens de laatste rust te bereiken.

 

Nog vijf kilometers hadden we hier voor de boeg , waarbij het afsluitend stukje alvast mooi ingeluid werd met een bijzondere mooie bosrijke kronkel van het Merkenveld. Een speelbos van 20ha , alwaar in de zomer heelwat jeugdbewegingen hun tenten komen opslaan.  Meteen ook het laatste hoogtepunt van deze Lentetocht , waarbij we nu definitief langs de bebouwde kom van de Pierlapont terug op zoek konden gaan naar de Sint Elooiswijk en het einde van onze wandeling.


12:03 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.