28-05-05

REKKEM - 28 MEI 2005

De Rode Loper
STAP VOORUIT MENEN
28 MEI 2005
 

Gedurende de meimaand kwamen we weliswaar weinig over tot onze geliefkoosde recreatiesport ‘ het wandelen ‘ . De rompslomp en bekommernissen van een verhuis en intrek van onze nieuwe woning en binnenkort de opening van het wandelmee.be/westvlaanderen kantoor waren immers meer aan de orde.

 

Vandaag echter , namen we eens de tijd voor onszelf en lieten we ons verleiden door een schitterend wandelweertje en een kort wandelavontuurtje in  Rekkem , alwaar Stap Vooruit Menen er de Rode Loper uitstalde voor een wandelverhaal langs de vele smokkelpaadkes.

 

Rekkem is immers de kleinste deelgemeente van de grensstad Menen , en ligt dan ook pal op een aantal grenzen : de staatsgrens met Frankrijk , de provinciegrens met Henegouwen (Moeskroen) en ook met de taalgrens.  Van een grensgeval gesproken !

 

De start vond plaats in café Oud Reckem , alwaar na de nodige inschrijvingsmodaliteiten,  enkele schitterende wandelpaden ervoor zorgden dat we op een wandelvriendelijke manier de kleine dorpskern achter ons konden laten. Het wandelpad dat we immers volgden maakte deel uit van het roterij  ruiterpad , wat er ons aan deed denken dat alhier in de eerste helft van de twintigste eeuw de vlasnijverheid hoogtij vierde. Meteen werd de link gelegd met ons volgend stapdoel , de oevers van de Leie of ‘ de Golden River ‘ zoals ze het hier zo schoon kunnen uitleggen. Het vlas werd er immers destijds tot roten gelegd , waarbij op een zonnige zomerdag het water van de Leie goudkleurig werd , vandaar Golden River.

 

En ook vandaag hadden we geluk , want het zonneke was ondertussen helemaal met zichzelf in het reine gekomen , waarbij een verfrissend windje ons netjes vergezelde langs het geasfalteerde jaagpad. De prachtige open hemel contrasteerde hierbij fel met het schier roerloze water van de Leie , die ons op een tamelijk rechtlijnige wijze in de richting bracht van Menen en we naast ons heel eventjes konden kennis maken met een klein opkomend natuurgebied langs de boorden van de rivier.

 

Eens de Leiebrug over , rukten we nu duidelijk zichtbaar op naar het centrum van Menen , alwaar enkele onderhoudende wandelpaden tussen de steeds drukker wordende behuizing onze metgezel werd naar de diverse historische gebouwen. De eerste in de rij was ‘ de stenen molen Goede Hoop ‘ wellicht één der oudste stenen molens in West-Vlaanderen met een eerste vermelding van voor 1778.  Doch Menen wordt nu eenmaal overheerst door haar vestingen , een bastion gebouwd door Vauban tussen 1679 en 1689 , waarbij hij de stad liet beveiligen met 11 bolwerken , 4 stadspoorten en enkele buitenwerken.

 

Grote delen van de vestingen zijn dan ook grotendeels intact gebleven of gerestaureerd en vormden dan ook ons volgend stapdoel , aaneengeschakeld met de beeldige groene oase van het Brouwerspark bereikten we zo na een zestal verrijkende kilometers de centrale rustpost.

 

Ook hierna bleven we nog eventjes in het stadscentrum ronddwalen , langs het Van der Meerschplein , konden we jammer genoeg slechts een glimp meepikken van het statige classicistische stadhuis uit 1782 en het door Unesco tot werelderfgoed opgenomen 33 meters hoge belfort. Het belfort bevat dan ook een unieke beiaard van 49 klokken .  Het pittoreske Sint Franciscuskerkje , een oud kloosterkerkje dat vroeger deel uitmaakte van het Kapucijnenklooster kregen we wel te zien , waarbij we steeds dit lekker wandelgevoel bewaarden door de verrassende rijkdom aan wandelpaden tussen de behuizing of achtertuintjes door die ons naar een volgend monument loodste.

 

Een beeldig moment werd ongetwijfeld de doorgang van de Kazematten. De Kazematten waren destijds in feite ondergrondse bomvrije , gewelfde ruimtes die deel uitmaakten van de stadsversterkingen. Ze werden voornamelijk gebruikt voor militaire doeleinden , doch ook als bewaarplaats voor munitie en levensmiddelen of zelf als schuilplaats voor de soldaten en geschut.  De diverse gewelfde ruimtes staan met elkaar in verbinding via manshoge doorgangen.

 

Vlak hierna voerde de wandeling ons tot bij een Oude Leiearm , waarbij door de rechttrekking van de Leie , recentelijk een ‘ Leie-eiland ‘ werd gecreëerd met een kleine jachthaven. Via de oude sluizen bereikten we zo een nieuw parkgebied die de eeuwige band tussen Menen en haar Franse zusterstad Halluin alleen nog maar kan versterken.  Na een leuke kleine kronkel door dit nog jonge natuurgebied , bereikten we zo opnieuw op een poëtische manier de boorden van de Leie.  Echter niet voor lang , want nu kozen we resoluut voor de grensstreek. We begaven ons naar de Barakken en haar hinterland , hier alwaar eeuwenlang het tafereel van smokkelaars en kommiezen weelderig tierde. Over de beken , door de velden en kleine paadjes vervoerden de ‘ blauwers ‘ er immers hun geheime lading, veelal tabak richting Frankrijk. Het krioelde er ook van de ‘ kommiezen ‘ (douaniers) , vliegende brigades , fietsende douaniers die ten strijde trokken tegen de ‘ fraudeurs’ .  En laten we eerlijk zijn overdag of ‘s anderendaags in een gezellig staminee fraudeur en douanier elkaar terug vonden voor een smakende pint.

 

Gelukkig had ik nog de kleine verharde wegen en paadjes waarbij ik in dit zacht glooiend landschap van mooie vergezichten en enkele historische hoeven , nostalgisch kon terugdenken aan de tijd dat ik alhier mijn kost verdiende als douanedeclarant.  De schone tijden van destijds zijn immers allang voorbijgevlogen , de kommiezekotjes en douaneagentschappen  allang verdwenen , doch de zogenaamde drugbarons en andere fraudeurs in dit zogenaamd ‘ VERENIGD EUROPA ‘ er alleen maar rijker op zijn geworden. Maar dit is een ander verhaal ….

 

De mensen van Stap Vooruit Menen zullen het wellicht geweten hebben , want op het einde kon ik immers mijn kleine frustraties wegspoelen met een overheerlijke Picon. Een gratis toegift van de organisatoren , waarbij we uiteindelijk met zicht op het Romaanse Sint Niklaaskerkje van Rekkem via een gepast smokkelpaadje een punt konden zetten achter deze gesmaakte wandeling.

 

fOTO4S oNLINE / http://www.wandelmee.be/wandelmee/fotoreportage/fotorepor...


17:35 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.