10-06-05

KWAREMONT - 1 JUNI 2005

Midweektocht
1 juni 2005
Kwaremontstappers
 

De Vlaamse Ardennen ademen ongetwijfeld een gezellige sfeer op , waarbij het grillige landschap menig wandelaar weet te bekoren.

 

Op de Kwaremont zullen ze het in ieder geval geweten hebben , in navolging van de  weekdagtochten bij Egmont Zottegem , werd het organisatiecomité Kwaremontstappers opgericht.  Met succes trouwens , want eens in de maand weten ze op een subtiele manier heel wat deelnemers letterlijk en figuurlijk te strikken.

 

Met uitvalsbasis restaurant ‘ De Pupiter ‘ (een oud gemeenteschooltje) , vormt dit meteen een geschikte locatie iets buiten de schilderachtige dorpskern van Kwaremont.  Want na de nodige inschrijvingsformaliteiten en het krassen van onze controlekaart ( tijdens de weekdagtochten van Aktivia , maakt men immers kans op een resem van prijzen , waaronder enkele reizen naar Oostenrijk ) , werden we onmiddellijk gedropt in het verreikend panorama van de Vlaamse Ardennen.

 

Het geheel van de wandeling was uitgewerkt in drie lussen van een 6-tal kilometers , waarbij steeds werd teruggekomen naar de Pupiter. Weeral een sublieme zet van de organisatoren , die in feite met weinig mensen ( slechts een 3 à 4 tal ) een leuke wandeling op poten zetten en waarbij door vriendelijk personeel van bovengenoemd etablissement u een aangenaam frisse pint of iets anders aan tafel wordt gebracht tegen toch best betaalbare prijzen.

 

Maar hier willen we niet over uitbreiden , we zijn immers ook gekomen om te wandelen.

 

Bij de eerste lus hadden we nog eventjes geflaneerd langs het charmante dorpsplein en zijn stemmig witgekalkt Sint-Amanduskerkje , maar eens de beruchte kasseiweg van de Schildersstraat (steevast opgenomen in de Ronde van Vlaanderen) ingedraaid , werden we overgegeven op het wonderbaarlijke landschap van de Vlaamse Ardennen. We lieten ons meeslingeren langs een schier van onverharde paadjes die zich een spoor baanden tussen en over de rijkelijk zonovergoten glooiingen. Eens buiten de beschutting van een bosdoorsteekje konden we vanop de flank , de dampende elektriciteitscentrale van Ruien een eerste maal aan onze ogen ontvouwen. Ze zou trouwens bijna de hele dag als oriëntatiepunt fungeren.

Dartelend over de karrensporen tussen de velden door , mochten we het tastbare bewijs van een onvervalste natuurwandeling meemaken. En toen achter de grote gouden vlek van het zonnetje , zich opnieuw het kerkje van Kwaremont toonde , kon ons volgend stapdoel zich niet beter aangeven. We vielen voor een eerste maal de beklimming van de Kwaremont aan , zei het langs zijn gemakkelijkste kant. En poften ons op het  amusante terras van de Pupiter neer voor een verfrissend schuimtje om zo ons dorstgevoel weg te werken.

 

De tweede lus bracht ons langs de plaatselijke panoramaroute , alwaar we via een leuk kasseiwegje opnieuw pardoes doken in het ongeëvenaarde decor van de Vlaamse Ardennen. In de verte konden we zelfs het silhouet van de bonkige Sint-Walburgatoren van Oudenaarde weernemen. De panoramawandeling stuurde ons langs holle wegen en paadjes van idyllische plaatsjes als de Rampe en het watermolenbos met zijn stemmig hoekje aan de Molenbeek. De sublieme grasweg tussen twee weiden door zorgde hierbij ongetwijfeld voor het avontuurlijke aspect , terwijl de doorsteek van het Feelbos en een kabbelend beekje ons liet genieten van de rust die deze streek uitstraalt. Een laatste karrenslag en imposante hoeve fungeerden als tussenschakel , waarna de Schildersstraat ons voor een tweede maal bracht rond het middaguur naar ‘ De Pupiter ‘.  Meteen de aanzet om ons te wagen aan de dagschotel die er wordt aangeboden voor een wandelaarsprijsje !!!

 

We hadden wellicht nog een poosje kunnen blijven zitten op het zonovergoten terrasje , maar wilden beslist als ‘ echte ‘ wandelaars ook nog de laatste lus afwerken. Een lus die ons zou brengen langs de flanken van de Patersberg en de wijdse kouters van bewerkte velden met opkomende maïs en zomertarwe.  Via een korte trek langs de behuizing van Berchem-Kluisbergen en enkele karikaturen van de befaamde Nesten die onze wielergoden uitbeelden, lagen immers de knokige kasseien van de Oude Kwaremont op ons te wachten. De geduchte kuitenbijter loodste ons zo feilloos terug naar het kunstige dorpje Kwaremont en haar ‘ Pupiter ‘.

 

Meteen een prachtige afsluiter , van een geslaagde midweek !

 

Foto’s online : http://www.wandelmee.be/wandelmee/fotoreportage/fotoreportage.php?id=1043


 

17:17 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.