29-09-05

WERVIKSE WANDELSPORTVERENIGING - 30 JAAR

Wervikse wandelsportvereniging bestaat 30 jaar ...
 

 
 
Met de 29ste Tabakstocht van zondag 25 september ll. werd het startschot gegeven voor het dertig jarig bestaan der Wervikse wandelsportvereniging. Tijdens een gezellig avondfeest werden de leden in de bloemetjes gezet , terwijl voorzitter Frans Malengier kon terugblikken op reeds 20 jaar voorzitter van deze bloeiende West-Vlaamse wandelclub.

Alles begon in 1975 toen enkele wielertoeristen van de Bristoltrappers het niet logisch vonden dat na het wielerseizoen alle activiteiten werden gestaakt. Tijdens de wintermaanden konden ze zo aan hun conditie werken door te wandelen en ontstond er onder impuls van wijlen Roger Debruyne een afscheuring. Deze pionier had grootse plannen en vond zijn soelaas bij twee andere wandelfanaten : Damien Bailleur en Jacques Verpeut. Avonturiers, destijds kilometervreters en dodentochters met al even grote plannen. Algauw werd WSV WERVIK op 17 oktober 1975 in hun lokaal " Den Bristol " boven de doopsvont gehouden. Damien Bailleur zou er de functie van voorzitter waarnemen , terwijl Renaat Debruyne secretaris en Jacques Verpeut public-relations penningmeester werden benoemd

Door het meewerken aan diverse wijkfeesten en het Wervikse Oogstfeest waar zij borg stonden voor de goede afloop van begeleide familietochten , vervoegden algauw enkele gegadigden hun rangen, waaronder huidig voorzitter Frans Malengier , Raymond Koopman , Sylvain Bailleur en Julien Verpeut.
In het winterseizoen werden via een 15-tal zondagmorgenwandelingen contacten behouden , doch zo kon het niet blijven duren. Het bestuur wilde niet in het ijle gaan werken , en ging daarom af en toe eens een lichtje steken bij andere clubs. Met succes trouwens , want reeds 30 leden werden op 20 februari 1977 gelauwerd met de Sportreal-aktie van Bloso. Wsv Wervik trad na één jaar toe tot de W.O.W.B. (tegenwoordig Aktivia ) onder lidnummer 061.

Enthousiast als ze waren , werden heel wat diverse activiteiten voorzien , op alle 24 liga tochten (nu wisselbekertochten ) was WSV WERVIK en zo groeide ook het idee een eigen grote organisatie te mogen inrichten in zicht. De datum werd vastgelegd op de vierde Zondag van september en wat konden ze beter kiezen als naam : Wervik, stad van leute en plezier , doch vooral gekend om zijn Toebak (tabak). Op Zondag 25 september 1977 , zou het gebeuren , een droom werd werkelijkheid , de 1ste Tabakstocht . De toenmalige bestuursleden hadden zeker niks overgelaten aan het toeval en met 583 deelnemers kon destijds van een enorm succes worden gesproken.. Doorheen de jaren , groeide de club gestadig , werden de eerste memorabele busreizen naar Kemmel en de Zwalmstreek ingericht. Organiseren ze ondertussen telken jaar een tiental autobusreizen naar bevriende wandelclubs, een wandelweekend naar het Groot Hertogdom Luxemburg en Duitsland , alsook een 8-daagse zomerreis naar het buitenland. De club telt momenteel rond de 350 à 400 leden , die wekelijks wel ergens in ons landje de clubkleuren hoog houden.

Waardoor we kunnen zeggen dat de Wervikse Wandelsportvereniging is gegroeid tot één der belangrijkste recreatieve wandelclubs van Zuid-West-Vlaanderen. De naam ‘Wervikse Toebakstappers" wordt over heel het Vlaamse land gewaardeerd en tevens in Wallonië en het buitenland is onze wandelclub al lang geen onbekende meer.
Ondertussen groeide ook het aantal eigen organisaties en werd naast de Internationale Tabakstocht , uitgepakt met een Gaperstocht , een Memorial March of Peace, een Barbecuetocht, een Koolzakroute en een Herfsttocht. In het kader van de wandelactie ‘ Wandel elke dag van de Week ‘ organiseren ze ook een tweetal midweektochten in januari en februari. De hoogtepunten op organisatorisch vlak blijven ongetwijfeld de WANDELDAG DER VLAAMSE GEMEENSCHAP 1992 . Het werd een wandel rendez-vous van 3300 deelnemers , die de Toabakstad Wervik en haar hinterland wisten te appreciëren.
Alsook de organisaties van de Provinciale wandeldag in 1993 en 2003.

Dat de Wervikse wandelsport niet blijft stil zitten , bewijst de samenwerking met 3 andere burenclubs in het kader van de nieuwe Leie- & Scheldewandeltrofee.
De bedoeling is en blijft steeds er een hechte wandelfamilie van te maken, zonder enige verplichting.

Wij wensen de Wervikse wandelsportvereniging alvast een dikke proficiat en nog vele jaren toe …


 

18:14 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.