30-09-05

OPENDEURDAG - NATIONALE VERGADERING AKTIVIA

AKTIVIA huldigt laureaten ' ORDE VAN DE WANDELAAR ' tijdens Nationale Vergadering

Tergelegenheid van de jaarlijkse Nationale vergadering op zaterdag 1 oktober ll. te Aalter , hield AKTIVIA zijn deuren wagenwijd open voor een kennismaking met de wandelfederatie en haar gebouwen.

 

Menig bestuursleden van de aangesloten wandelverenigingen kwamen dan ook een kijkje nemen en konden er terecht met al hun vragen omtrent het reilen en zeilen binnen de wandelsport in Vlaanderen en de werking van de grootste wandelfederatie in België. Daarnaast konden de aanwezigen tevens kennismaken met de diverse sponsors van de wandelfederatie , die er in gezellig ingerichte standjes hun producten aan de man brachten. Ook Nordic Walking , de nieuwe rage in het wandelmilieu werd er vakkundig uitgelegd en de geïnteresseerden konden hierbij zelf aan de hand van een kleine oefensessie voor het eerst proeven van deze gezonde vorm van wandelsport , die overwaaide uit de Scandinavische contreien.

 

Dat op deze Nationale bijeenkomst ook veel aandacht uitging naar het groots opgezet project

‘ DE GEZOND WANDELDAG 2006 ‘ medio april behoeft geen twijfel. De wandelfederatie AKTIVIA gaat er immers vanuit dat wandelen even belangrijk is als ademen en wil hiermee bewijzen dat al wie elke dag 10000 stappen zet , zo’n 2 à 3000 calorieën verwerkt maar vooral de kans op hartkwalen, diabetes of een te hoge bloeddruk drastisch vermindert. Vandaar dat er tijdens de Gezond Wandeldag 2006 ook in drie themadorpen zal gewerkt worden , waarbij Gezond Lichaam , Gezonde Voeding en Gezond bewegen ruimschoots aan bod zullen komen. Alle info omtrent deze Gezond Wandeldag 2006 zal vanaf begin volgend jaar ook via wandelmee.be te lezen zijn.

 

Hierna mochten de aanwezigen zich opmaken voor een gezellige lunchperiode , waarbij een voorafgaand hapje en  drankje dan ook was voorzien.

 

Dit teneinde zich dan allen te begeven naar het auditorium van het gemeentehuis van Aalter , alwaar de feitelijke nationale vergadering zou plaatsvinden.  Naast de belangrijke agendapunten , waaronder de laatste richtlijnen omtrent de ontwerpkalender Marching 2006 , het aanvaarden van enkele nieuwe verenigingen en organisatiecomités , stond deze nationale vergadering  tevens in het teken van ‘ de orde van de wandelaar ‘.

 

Telkenjare huldigt aktivia immers vier bijzondere wandelfiguren in diverse categorieën ; zijnde de stichters , de uitbouwers , bijzondere clubverdienste en als laatste merkwaardige figuren. 

 

Categorie STICHTERS – PIONIERS :

 

Bij de categorie stichters of pioniers , diende de  nominatie  ondertussen wat ruimer gezien te worden daar alle ‘ echte pioniers ‘ al lang de revue passeerden. Doch de genomineerde van vandaag hoorde omstreeks de jaren 1985-86 dat men in zijn streek graag een wandelclub wenste op te starten. Hij was er dan ook als de kippen bij om van die eerste georganiseerde wandeltocht op een zondagnamiddag iets unieks te maken. Hij wist immers als geen ander in zijn gebied de mooiste glooiingen te vinden , de prachtigste hoekjes aaneen te rijgen , de mensen te blijven motiveren om hun handen uit de mouwen te steken . Met een glimlach , een kwinkslag , een schouderklopje en wat humor , wist hij steeds veel te bereiken. En nu reeds een twintig jaar verder slaagt hij dit nog steeds vol enthousiasme verder te zetten …

 

Dat wandelen in zijn hart zit is zoveel als zeker , hij wandelt immers veel , heelveel , zelfs soms op de grote afstanden. De dodentocht van Bornem is als het ware een stukje van hem , want daar niet kunnen deelnemen betekent echt een grote ramp.

Dat de laureaat geen man is van vele woorden is een feit ,  maar hij geniet op zijn manier … de federatie is dan ook blij Frans de Smedt (lid van de Trekplosters Zellik) te mogen opnemen in de orde van de wandelaar onder de categorie ‘ stichters ‘.

 

Categorie UITBOUWERS :

 

Onder uitbouwers van de wandelsport denkt de federatie aan mensen die van alles hebben gedaan in het belang van de wandelsport en de wandelaar , die clubs hebben opgericht , in bestuursraden hebben gezeteld

De genomineerde in deze categorie past vandaag hierbij perfect in dit rijtje. Hij is dan ook reeds meer dan 30 jaar actief in de wandelsport , was destijds medestichter van de eerste Gentse club ‘ Arteveldestappers ‘ en ook vele jaren voorzitter van deze club. Hierna werd hij stichter en voorzitter van Wsv de voetjes Gent en sinds 1998 is hij lid van Wandelend Altijd Kontent Sleidinge. Hij stapte veel zowel in binnen- en buitenland , alsook nam hij deel aan diverse meerdaagse wandeltochten. Hij was ook nauw betrokken bij de organisatie van de Europamars , door diverse trajecten zelf uit te stippelen en te begeleidden. De laureaat mag er ook prat opgaan , dat hij minstens éénmaal alle bij een erkende wandelfederatie aangesloten clubs heeft bezocht , wat op zich zekers geen sinecure is.

Kortweg , de genomineerde is nog een wandelaar van het echte soort , die aan alle kanten heeft gestaan : organisator , bestuurder , deelnemer en echte fijnproever over gans de lijn.

Met Roger Slock meent Aktivia dan ook de juiste laureaat gekozen te hebben.

 

Categorie BIJZONDER CLUBVERDIENSTE :

 

Zich inzetten voor een vereniging is niet aan elkeen gegeven , het vergt een gave , een passie heelwat inzet. En alle clubs hebben dit nodig : frisse krachten , mensen met ideeën , inzet en doorzettingsvermogen.

Dat vandaag de dag deze mensen gelukkig nog te vinden zijn kan enkel maar ten goede komen van de toekomst in onze geliefde recreatiesport : het wandelen.

Zo iemand wist Aktivia te vinden in het ‘ land van Waas ‘ , de laureaat is dan ook reeds sinds mensenheugenis secretaris van zijn club , maar ook een overtuigd wandelaar vooral op de lange afstand.  Dat hij deze afstanden ook binnen zijn eigen organisaties en club opneemt bewijst de ruime deelname van lange afstandswandelaars tijdens de 50 km van Stekene.

Als wandelaar en als bestuurder is het ook iemand die vaak zijn eigen mening uit en discussies niet uit de weg schuwt, maar ook iemand die het meestal bij het rechte eind heeft.

Ook opvallend bij hem is dat hij houdt van korte en krachtige documenten en uitspraken , zo gaf hij lange tijd zijn clubblad uit op A6 formaat.

Maar het moet gezegd , samen met de overige bestuursleden bouwde hij zijn club de Smokkelaars Stekene uit tot de belangrijkste van Noord Oost-Vlaanderen . De genomineerde is dan ook niemand minder dan Reno Martens. 

 

Categorie MERKWAARDIGE FIGUREN :

 

 

 

Wat is merkwaardig : opvallend omwille van zijn geluidruchtigheid , opvallend omwille van zijn kledij of misschien opvallend omwille van zijn alom aanwezigheid , opvallend omwille van zijn sociaal karakter , zijn vriendelijkheid , zijn warmte … allemaal punten waarbij men in deze categorie hoogstwaarschijnlijk aandacht dient aan te besteden.

Geboren in het Antwerpse en meer in het bijzonder Borgerhout , is de genomineerde in het wandelmidden al meer dan 30 jaar gekend en bekend. Zijn eerste stappen in het georganiseerd wandelen waren dan ook de Vierdaagse van Mechelen en wanneer we het goed hebben stapte hij dit jaar reeds zijn 20ste Dodentocht.

Dat hij ondertussen zijn hart heeft verloren aan de Maneblussers is een feit. Hij stond dan ook aan de wieg van wandelclub Opsinjoorke Mechelen , werkte samen met de Mechelse joggingclub , was één der hoofdpionnen bij de organisatie van de Nationale Jogging & wandeldag te Mechelen. Uit zijn enthousiasme ontsproten tochten als de Plankendaelwandeling , de Kastelentocht te Sint Katelijne Waver en Mechelen in den doenker.  Velen zullen hem wellicht kennen als ‘ Opsinjoorke ‘ , gezien hij verkleed als … aan vele lange afstandswandeling deelneemt en aldus promotie maakt voor zijn stad , zijn regio en club en zich meestel tijdens deze deelnames laat sponsoren voor het goede doel.

Hij is dan ook de mascotte , het uitgangsbord en voorzitter van Opsinjoorke Mechelen , niemand minder dan Henri (zeg maar Rik) Wesemael.

 

 

 

Bij deze vier lovenswaardige laureaten binnen een bloeiende wandelfederatie , waarna de voorzitter Willy Casier elkeen bedankte voor de opbouwende vergadering tijdens zijn slotwoord.


23:20 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.