13-10-05

20ste CHALLENGE " LES CLASSIQUES DES 5 PROVINCES "

Telkenjaar vind bij onze Waalse wandelbroeders , de wandelklassieker ' Les Classiques des 5 Provinces ' plaats. Een lage afstands wandelchallenge waarbij de deelnemers in iedere Waalse provincie kunnen deelnemen aan een vooraf aangeduide 50 of 25 kilometer.
 
In 2006 vind trouwens reeds voor de 20ste maal deze Challenge plaats , en hierbij willen de organisatoren de deelnemers extra in de watten leggen. Niet enkel met 5 prachtige organisaties , maar ook met een blijvende herinnering ter ere van deze 20ste verjaardag. Alle deelnemers die de " 5 provincies " zullen aandoen en ook telkens zullen de 50 of 25 kilometer tot een goed einde brengen , worden immers beloont met een prachtig heuptasje met drankhouder.
 
De eerste tocht vind plaats in de Provincie Luik en wordt op 4 maart 2006 , georganiseerd door Les Petits Pas Fumalois. Fumal is dan ook een klein dorpje in de vorm van ster , omgeven door talrijke bossen in de vallei van de Mehaigne en de Burdinale. Talrijke boerenhoven , waaronder de XVIeeuwse ' Ferme d'al Fosse , ferme de la Dîme of Ferme des Dames sieren het landschap. Doch ook zijn kasteel , waarbij de toren dateerd uit de XVI° eeuw loont de moeite.
 
De tweede tocht die in aanmerking vormt , is reeds de week erop namelijk 11 maart 2006. Dan is immers de provincie Waals-Brabant aan de beurt en staan Les Roses Noires Tubize in voor de organisatie. Tubize is dan ook gekend voor zijn in 1900 gestichte zijdefabriek. De fabriek kende tot aan de Eerste Wereldoorlog een voortdurende expansie , maar in 1932 om te kunnen wedijveren met de wereldcrisis , smelten de 5 belangrijkste Belgische producten samen tot Fabriques Belges de Textiles Artificiels ( Fabelta ) In 1973 is de crisis echter niet meer te houden en volgt het faillisement. Maar Tubize is ook meer dan dit ... waarbij de wandelaar zich mag verwachten aan een landelijke heuvellende omloop doorspekt met bosdoorsteekjes en heelwat onverhard.
 
 Op 20 mei 2006 vind het derde luik van de Challenge plaats in het Luxembourgse Masbourg.  Dan zijn de deelnemers immers op bezoek bij Marcheurs Masblette Masbourg , alwaar het genieten wordt van de bosrijke omlopen in de Ardense wouden en het riviertje La Lomme. In de onmiddellijk omgeving treffen we de collegiale kerk van Nassogne , le fourneau Saint Michel , de basiliek van Sint-Hubert en vele andere bezienswaardigheden. Misschien wel een gouden tip voor een weekendje wandelen in de Ardennen.
 
Le Coq d'or Ecaussinnes neemt op 5 augustus 2006 , het vierde Luik op zijn rekening en met deze komt dus de Provincie Henegouwen aan de beurt.  En wie Ecaussinnes zegt denkt hierbij onmiddellijk aan het prachtige kasteel op de markt , waarbij de Zenne het dorpje doorkruist. In de nabijheid treffen de deelnemers ook het Hellend Vlak van Ronquieres
 
En afsluiter van deze ' CHALLENGE ' is de provincie Namen , alwaar op 14 oktober 2006 Footing Club Fosses la Ville , de honneurs zullen waarnemen. Over de editie 2005 kon u op dit blogs onze wandelavonturen lezen en zodoende reeds een voorsmaakje krijgen van de editie 2006.
 

22:39 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Agenda De data noteer ik alvast in mijn agenda. Zijn er nog wandelklassiekers in Wallonië? (naast de vierdaagse van de MESA)

Gepost door: Kathleen | 14-10-05

Mooie uitdaging... ...alleen jammer dat het moeilijk te combineren valt met een drieploegenjob. Lang rijden en dan nog 25 km stappen om dan nog dezelfde dag thuis te geraken om 's anderendaags vroeg op te staan... Als ik een privé-vliegtuig had... Ik hoop wel de wandelverslagen van anderen te kunnen lezen, heb ik er ook een beetje bijgeweest.

Gepost door: Caroline | 15-10-05

De commentaren zijn gesloten.