07-12-05

IN DE VOETSPOREN VAN SEFA BUBBELS

Warme wijntocht
Drevetrotters Zonnebeke 
27 november 2005

Daar waar grote delen van Vlaanderen en Wallonië geteisterd werden door een eerste winteroffensief , bleef het in de uithoek van West-Vlaanderen weliswaar beperkt met twee dagen van intense regen en smeltende sneeuwvlagen.

Voor de organisatoren op zaterdag leidde dit ongetwijfeld tot catastrofale gevolgen met amper wat deelnemers op hun tochten en verkozen ook wij de huishoudelijke warmte boven een koude en natte wandeltocht in het verre Thuin. Zondag echter kon ons niet thuishouden , onze plannen om een bezoekje te brengen aan de Scheldestappers werden dan maar opgeborgen en verkozen we onze burenclub uit Zonnebeke op te zoeken tergelegenheid van hun Warme Wijntocht.

De Warme Wijntochten van de Drevetrotters mogen dan ook al op een zeer lange traditie bogen , waarbij in een reeks van vier herfst- en wintertochten : de mooie heuvelachtige streek en de aanwezigheid van nogal wat bossen menig deelnemers aanspreekt. Wie zich vandaag echter had verhoopt aan een leuke herfst- of boswandeling kwam bedrogen uit , want met uitvalsbasis ‘ De Heksenketel ‘ in het heksendorpje Beselare kozen de Drevetrotters ditmaal resoluut voor een wandeling in de boerenbuiten.

Bij aanvang van onze wandelescapade lieten enkele dorpswegels van de verkaveling ‘ De Warande ‘ ons nog wat indommelen , maar kort hierna mochten we een eerste maal kennis maken met een potig karrenspoor , waarbij we laverend tussen plassen en slijk op zoek gingen naar de heerlijke landschapsbeelden van verzopen akkers en weiden. We werden overgeleverd aan de mokkerslagen van enkele beeldige wegels , die zich kronkelend door het landschap een weg zochten en waarbij we in de horizon duidelijk de Onze Lieve Vrouwbasiliek van Dadizele konden onderscheiden. Het zou ons tenslotte brengen naar de kleine , gezellige dorpskom van het Geluwse gehucht ‘ ter Hand ‘ , alwaar we reeds geruime tijd het vernieuwde Brigandswandelpad volgden. Dat het gehucht in vroegere tijden leefde onder de ban van wredige taferelen , konden we aflezen op de gevel van een voormalig staminee : ‘ In deze taverne beraamden edele Brigands den kamp van outer en heerd en goten er kogels “.

Het was wat verder in het nostalgische volkschooltje van Ter Hand , dat we een eerste rust troffen na een 5-tal kilometers. Het leek ons nog wat te vroeg voor een rust , en we verkozen dan maar onze weg verder te zetten, die ons in een lus moest brengen naar de hoogten van Dadizele en de Arkemolen. Ook dit stukje was rijkelijk gestoffeerd met een keur van wandelpaden & -wegels , waarbij midden het desolate winterse landschap het Peutevinkappeltje domineerde en we zo een tweede maal mochten rusten in ‘ Ter Hand ‘.

Een best papperige doch heerlijk klimmende kerkwegel geprangd tussen enkele huizen en de vallei van de Reutelbeek was meteen de aanzet van de terugweg. Deze zou ons brengen in de richting van de Molenhoek en een prachtig stukje groen langs de bosrand van het private Moeremaaibos.

Eens de drukke E19 over flaneerden we nu op een pittoreske manier tussen de winterse weiden en braakliggende akkers van de Koelenberg en de Zuidhoek, waarbij menig landerij en bedehuisje onze aandacht trok. Dit tot waar een rustige veldweg ons op weg zette naar de Kortekeer , alwaar de geur van een heerlijk warm wijntje ons reeds tegemoet kwam. Net op tijd trouwens , want de doordrenkte wandelaars achter ons hadden er zonet een stevige hagelbui bovenop gekregen.

Hierna volgde ongetwijfeld de apotheose , waarbij we ons vergaapten aan enkele bijzonder mooie landschapsbeelden van de Poezelhoek en het poëtisch nabijgelegen Vijverbos. Dwars door het erf van een boerderij bereikten we zo al plenzend door de regen het genaamde ‘ de berg ‘. Een magistrale sompige heksenwegel (alwaar Sefa Bubbels , Melle Croote en vele anderen overheersen ) zou ons zo finaal terug naar het dorpscentrum van Beselare leiden. Nog eventjes een lusje om en daar doemde reeds de sporthal van Beselare terug op.

Na een geurige warme wafel en een lekker Hommelbiertje er bovenop , konden we terug neerkijken op een geslaagde zondagse wandeltrip.


 


21:13 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.