14-12-05

ALS SPEELSE IEPERSE KATJES OP DE ZWIER

Last Post & Kerstverlichtingstocht
Nooit Moe Boezinge
10 december 2005
 
 
Reeds vele jaren maken de diverse stadstochten in de december maand , het decor van feeërieke wandeltochten , wanneer de kerstverlichting van de stadsstraten een extra vleugje sfeer en romantiek teweegbrengen.  Reeds vele jaren maken de diverse stadstochten in de december maand , het decor van feeërieke wandeltochten , wanneer de kerstverlichting van de stadsstraten een extra vleugje sfeer en romantiek teweegbrengen.


Eén hiervan is de Lastpost & kerstverlichtingtocht van wandelclub Nooit Moe Boezinge , die we tot hiertoe om welke reden dan ook steeds aan onze neus hadden laten voorbijgaan en steevast voor de Kersttocht in het Waalse Doornik kozen. Hoogtijd dus om het fijne kantwerk van de Ieperse torens tot ons te nemen en te kiezen voor een poëtische avondwandeling in de Kattestad.

De start vond plaats in het schoolcomplex van de Heilige Familie , alwaar we werden ondergedompeld in een hartelijk sfeervol kerstgebeuren en een allegaartje van welgemutste wandelaars van overal te lande. Waarna onze inschrijvingsformaliteiten vervult, we meteen via de nabije stationswijk in de richting van de vaart Komen-Ieper werden gestuurd. We dwaalden verder af langs dit ‘ gebuisd ‘ kanaal (wegens nooit afgewerkt) , waarbij in het vredige wateroppervlak de statige populieren zich ietwat ijdel weerspiegelden in het water en het neergaande zonnetje alvast voor een eerste kleur- & lichtspel in de vroege avond zorgde.

Het was het Ieperleekanaal die ons hierna resoluut de Ieperse binnenstad liet intrekken. Meteen de aanzet om op een uitgebreide manier al dan niet kennis te maken met de historische en toeristische bezienswaardigheden van Ypres Salient. Een snoer van rustige straten bracht ons in de nabijheid van het gekende ‘ Hotel Ariane ‘ en haar Veemarkt . Vanop de Leet , mochten we een eerste maal heel vluchtig een blik werpen op de statige Sint-Maartenskathedraal met in zijn zog de Ieperse Lakenhalle en aan de andere zijde van de straat het merkwaardige kleine St-Georges Memorial Church.

Doch vooreerst moesten we in een zijstraatje op zoek naar onze eerste rust . Via de Kloosterpoort , zorgde Nooit Moe Boezinge ervoor dat deze stadswandeling ook duidelijk een groen accentje meekreeg. We werden nu immers het schattige Astridpark ingedropt , waarbij menig theelampje zorgde voor de nodige verlichting , doch bovenal sfeervolle warmte en gezelligheid. Het was best gezellig flanerend langs de Wieltjesgracht , waarna we worden opgenomen door de heerlijke klanken van een kerstkoor in het oud openbaar zwembad van Ieper of tegenwoordig ook wel Iepers strand genaamd. Een knapperend houtvuur en het toasten met een jeneverke zorgde meteen voor een warm gevoel van binnen , zodat we het tweede gedeelte van deze tocht konden aanvatten.

We liepen nu grotendeels langs de majestueuze Kasteelgracht , waarbij we een uniek zicht kregen op de prachtig gerestaureerde vestinggordel. Een overblijfsel van de versterkingen van de Franse vestingbouwer Vauban. In de verte pronkte reeds de Menenpoort , het indrukwekkend oorlogsmonument en gebouwd als ‘ missing memorial ‘ , doch net in de buurt keerden we het gebouw de rug toe om op zoek te gaan naar een tweede strookje groen van het Hoornwerkpark. In de donkere skyline , tekende zich de verlichte Ieperse torens magistraal af , terwijl aan het hemelfirmament menig ster fonkelde. Een mens kon er van wegdromen.

Het zou ons tenslotte terug brengen in de nabijheid van de Menenpoort en nu mochten we de imposante poort wel door op zoek naar een resem van verlichte blikvangers en winkelstraten , alwaar de ‘ Jingle Bells ‘ weergalmden en van Ieper een totaal ander zicht gaven. Menig etalage was dan ook zalig versierd met kerstattributen , de kerstbomen glinsterden en een glunderende kerstman grinnikte van OOH oooh ooooh ….
We droomden eventjes weg … en waanden ons terug kind !!!

Nu zette de historische stad Ieper al haar registers open , waarbij de Grote Markt door het evenwichtig geheel van de vele grote historische gebouwen , indrukwekkend straalde. Het prachtig beeld van de Lakenhalle , het Belfort , het gerechtshof , waren allen schitterende getuigen van een roemrijk doch ook triest verleden. Tijdens de eerste wereldoorlog stond hier niks meer , maar met de moed werd alles terug opgebouwd , waarbij de grote Markt van Ieper vandaag dan ook baad in een licht van schijnwerpers , kerstversiering en kerstsfeer. Eén der vele uitnodigde gotische gebouwtjes , waar menig staminee is ondergebracht kon ons dan ook verleiden tot een extra pitstop om deze best gezellige stadswandeling nog wat meer tot ons op te nemen.

  

Hierna zette het Sint-Maartensplein ons terug op weg , op zoek naar de magistrale Sint-Maartenskathedraal , mooi omkranst met het belfort , de Lakenhalle en het sierlijke stadhuis. Waarbij wat later , we de ingetogenheid opzochten van enkele donkere straatjes op zoek naar de Ieperse vismarkt en haar tolhuisje. De uitbundigheid van enkele jongerencafés zorgde voor wat meer drukte op deze wandeling , maar al vlug mochten we voor een laatste maal onze blikken werpen op de subliem verlichte grote markt van Ieper en haar Lakenhalle. Voor de lakenhalle stond een grote kerststal met enkele levende schapen, terwijl juist ernaast enkele jongeren en minder jongere zich vermaakten aan de gezelligheid van de ijspiste of zich te goed deden aan enkele overheerlijke oliebollen.

Ondertussen waren we terug aangekomen aan de Menenpoort , een imponerend gebouw waar de namen van 54.896 Britse officieren en soldaten van wie de lichamen nooit werden teruggevonden of geïdentificeerd en gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog , om klokslag 20.00 uur worden herdacht met de Last Post.

Enkele rustige wegeltjes wezen ons , na dit indrukwekkend en sereen moment , de weg naar enkele bijzondere Ieperse kerkgebouwen : waaronder de Sint-Jacobskerk en de Sint-Pieterskerk. Net voor de stadswallen verraste Nooit Moe Boezinge ons nog met een sensationele ondergrondse wandeling in de kazematten. De donkere tunnel , werd sprookjesachtig verlicht met kaarsen en bezorgde ons een onvergetelijke ervaring . In een aparte kerstsfeer mochten we immers nog eens nippen aan een heerlijk Ghühweintje , waarna deze gezellige kersttocht rustig verder borrelde in de nabijheid van de Ieperse vesten en ’t Eilandje terug op zoek naar de naar het schoolcomplex van de Heilige Familie.

En we na het afstempelen van onze wandelboekjes , terug de warmte opzochten van de Ieperse Grote Markt en nagenoten van de heerlijke mooiste Ieperse hoekjes die Nooit Moe Boezinge ons wist voor te schotelen.
22:25 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.